Muzičari koji su promenili istoriju videa

    03.09.2020.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/09/music-video-cover.gif

    Svi znamo da je za dobru pesmu dobar spot i te kako bitan. I okej, naravno da nas često osvoje numere koje nekada ni nemaju spot uopšte, ali činjenica je i da su genijalni vizuali ono što se pamti. I kad kažemo genijalni, to uopšte nužno ne podrazumeva neku specijalnu filozofiju i komplikovanje. Nekada je jedna jedina osoba u kadru dovoljna da on izgleda maestralno. Ili tri. Setimo se uostalom „Sinle Ladies“ spota u kome Beyoncè i dve plesačice đuskaju. Ništa posebno, ali dovoljno da na dodeli VMA nagrada Kanye napravi skandal jer smatra da Taylor Swift  nepravedno dobija nagradu koju je zasliužila Bey. Tako, shvatajući važnost videa, muzički magazin Billboard magazin se vratio decenijama unazad, analizirajući čiji su se spotovi najviše vrteli na MTV-u, ko ima višemilionske preglede, ko je postao legenda zbog spota i tako redom. Iz te analize su izašli za listom od 100 najboljih muzičara koji su učinili video a mi vam predstavljamo top 10.

    10

    NIRVANA

    Malo je bendova koji su uspeli da ostanu tako nonštalantno kul prema svom uspehu čak i na vrhuncu slave. Okej, svi znamo da to nije baš tako bilo on the inside i da se sve završilo kako se završilo zato što su pritisak i popularnost bili osetni, ali nešto u njima od zvuka do slike je govorilo „aposlutno smo kul i briga nas za sve“. Tako nekako su uspostavili i svoj vizuelni identitet u videima. Nismo zainteresovani ali evo vam izuzetno kreativnih videa, koji su definisali eru, i među prvima uključili sasvim običan svet, tinejdžere koji nisu glumci, modeli, statisti pa sve izgleda nekako dosta stvarno. A ruku na srce teško je i skloniti pogled od Kurta.

    09

    JAY-Z

    Naravno da su Carterovi u samom vrhu ove liste, a ko je očekivao bilo šta drugačije nek prelista njihove zajedničke, i samostalne videe po glavi i dobiće odgovor na pitanje zašto. Ultimativni party tip je na sceni već 25 goodina, i za to vreme je kao i svako drugi imao različite faze i estetske naklonosti ali je nekoliko stvari uvek ostalo isto i čini njegove videe i muziku onim što jesu. Zdrava doza ironije i referenci, malo bahatog bogatstva kom je nekad težio a sada ga ima, i ooobavezno postavljanje jako važnih pitanja. Jay-Z je najbolji u tome da otvara šampanjac na jahti dok paralelno pita ono što niko ne želi da čuje.

    08

    BRITNEY SPEARS

    Britney Spears će verovatno zauvek ostati miljenica javnosti, šta god uradila. Razumemo njene slomove, i prilično je teško gledati je u stanjima u kojima nažalost želi da je gledamo na Instagramu. Kako god bilo, nema polemike oko toga da je druga polovina 90-ih trajno obeležena njenim pristustvom na sceni i legendarnim videima poput „Baby One More Time“ ili „Ooops I did it again“. Priče videa, koreografije, outfiti. Od samog početka princeza popa je znala kako da se postavi i učini da se njeni videi pamte i tri decenije kasnije. 

    07

    DURAN DURAN

    Kul ekipa na još više kul mestima. Tako bi nekako bilo moguće najkraće opisati sve njihove videe. Ukoliko se recimo setite spota za pesmu „Rio“ biće vam jasno o čemu pričamo. Ovaj spot je zapravo danas privlačniji nego ikada. Sa estetikom, stilom i krojevima 80-ih na ovom spotu nam se sve sviđa i veoma je lako zamisliti ove kadrove u nekom editorijalu ili reinterpretirane u novom spotu. Roze telefon na poslužavniku dok nas talasi ljuljuškaju na moru? Može!

    06

    LADY GAGA

    Ovo zaista nema potrebe previše objašnjavati jer je u ovom trenutu Lady Gaga gotovo sinonim za apsolutni game change u domenu vizuelnog. Videa, kostima, scenarija, estetike. Od trenutka kada se pojavila na sceni dvehiljaditih Gaga je svaki video radila tako da nas natera da zastanemo. I to ne da zastanemo nego da sednemo, udubimo se i razmišljamo. O svakoj skrivenoj referenci, upotrebljnoj boji, kadru, budući da je u svakom od stajlinga do legendarnih koreografija sve u toj meri usklađeno da je jasno da je Gaga došla samo sa jednim ciljem. Da svoju umetničku viziju predstavi svima.  

    05

    MISSY ELLIOTT

    Missy stvarno ne radi ništa kao neko drugi. Ili je bolje reći niko drugi ne ume da uradi ono što ume Missy Elliott. I kad repuje i kad peva i kad samo stoji i ne radi ništa, ona je pojava za sebe i pravi je vatromet mode koja je autentična i ne prati trendove, koreografije i generalno kretanja koje je prepoznatljivo njeno, produkt dizajna i specijalnih efekata koji prevazilaze sva očekivanja. Setite se samo “The Rain (Supa Dupa Fly)”. U kostimu koji izgleda kaoo kesa za đubre, sa kacigom i naočarama, Missy izgleda kao biće sa druge planete svratilo da podeli sa nama sve što zna o muzici i stilu.

    04

    JANET JACKSON

    Jackson sestri su mnogi zamerali da uživo nije ni upola smela i dinamična kao u spotovima, što je zapravo i jako dobar razlog da završi na ovoj listi. Janet je koristila vide da se uspostavi kao veoma jasna i glasna figura, koja je pre nego što je to bilo in imala hrabre političke koncepte svojih spotova i sjajne plesne pokrete. Okej, to im je verovatno porodično.

    03

    BEYONCÉ / DESTINY’S CHILD

    Billboard je jako dobro uradio kada je ovu neformalnu nagradu za treće mesto dao podeljeno Beyoncè i Destiny’s Child jer jedno bez drugog ne bi moglo. Njih tri su zaista bile pop ikone koje su neretko pronosile snažne, feminističke poruke, a obučene u matching odeću delovalo je kao da samo treba da navučemo nešto slično, uvežbamo korake, i postajemo deo tima. Odatle je Beyoncè samo evoluirala iz godine u godinu, prešla mnogo više u art, i došla do toga da 2020. moramo svi da priznamo da danas radi spotove koji su nadmašili status videa i postali mini filmovi i mala remek dela.

    02

    MICHAEL JACKSON

    Činjenica je da njegove spotove i njegovu muziku više ne posmatramo na isti način od kada se pojavio „Leaving Neverland“ ali je isto tako i činjenica da je svojom pojavom izmenio pravila pop kulture. Podsetimo se samo da „Thriller“ pored toga što je genijalan, i ima pokrete koje i danas uvežbavamo posle 40 godina, traje i 14 minuta. I da, vredi ga pažljivo odgledati.

    01

    MADONNA

    Ovo je nekako i očekivano zar ne? Kada neko ima ironičnu „Material Girl“, kontroverzni „Like a Prayer“, i Davida Finchera u timu, budući da je on režirao „Vogue“ onda tu nema puno polemike. „Vogue“ ne samo je upoznao širu javnost sa vogueingom nego i što je neprevaziđeno dobra alhemija old-school glamura, sa savremenim i tradicionalnim plesnim pokretima. Seksualan je, hrabar, visokostilizovan, i aposlutno legendaran. Strike a pose.

    Saznaj više:
    Povezani članci: