Pretraga

Zvuk 2020: Ovih deset albuma je obeležilo našu 2020. godinu

Zvuk 2020: Ovih deset albuma je obeležilo našu 2020. godinu

Tekst: BURO.

Uprkos vrtlogu 2020. koji je delovao da se nikada neće završiti stigli smo do kraja. Možda ne vrtloga i haosa ali godine svakako. Ove godine nije bilo jednostavno čak ni slušati muziku, jer pravila nije bilo. Dugoočekivani albumi nisu nikada izašli, neki su se pojavili naizgled preko noći, neki su objavili čak dva. Sve u svemu ma kako nepredvidiva godina bila, činjenica je da je barem ako ništa drugo a ono zvučala dobro. U to ime, rešili smo da se prisetimo koji su to albumi izašli u 2020. godini i u potpunosti je obeležili, barem naše redakcije što se tiče.

Neverovatno ali istino Harry Styles se ne nalazi na ovoj listi. Stvar je čisto tehničke prirode jer ne ispunjava zahtev da je “album objavljen 2020.” godine, iako je sasvim sigurno jeste obeležio i može se smatrati da ova lista neformalno počinje uz “Fine Line” jer je mnogima pružio neverovatnu komfor zonu koja nam je bila potrebna.
Takođe, treba naglasiti da posebne pohvale odlaze i za Haim “Women in Music Pt. III”, Grimes sa “Miss Anthropocene”, Sufjan Stevens i “The Ascension” (gde je naslovna numera jedna od najboljih koje je Sufjan ikada napisao), Chloe x Halle “Ungodly Hour”, Phoebe Bridgers “Punisher” (posebna poslastica za novembarski bluz) .

Ipak, morali smo nekako da svedemo naše ovogodišnje favorite na ono što se ubedljivo najviše vrtelo i po čemu ćemo pamtiti 2020. Od albuma na kojima se radilo godinama (da, Fiona Apple, mislimo na tebe i činjenicu da smo skoro deset godina čekali novi album) do onih koji su snimljeni u danima karantina (kao što je “Folklore”) predstavljamo vam top deset koji su učinili našu godinu malo boljom i podnošljivijom. I da, naravno da je mnogo disco zvuka.

Fiona Apple "Fetch the Bolt Cutters"

Zvuk 2020: Ovih deset albuma je obeležilo našu 2020. godinu (фото 1)

Novi album Fionae Apple se čekao gotovo deceniju, tačnije da budemo sasvim precizni osam godina, ali čekali bismo i opet ako treba pošto se i te kako isplatilo. Nakon velike pauze u karijeri Fionna se vratila sa naiskrenijim, najogoljenijim, najpreciznijim i najdivljim albumom do sada. Albumom koji je pun pesama čiji su tekstovi na granici sa književnošću a čije je slušanje pravo, celokupno uživanje. “Fetch the Bolt Cutters” zvuči kao neko ko je prošao svašta i sada se konačno oslobađa svih nametnutih stega i okova sveta oko sebe, tuđih očekivanja i projekcija, i konačno prihvata sebe kakav jeste.

Dua Lipa "Future Nostalgia"

Zvuk 2020: Ovih deset albuma je obeležilo našu 2020. godinu (фото 2)

Ovo je što bi se reklo jedan balado-otporni album, koji jeste nostalgičan ali samo za nekim prošlim vremenima gde su bile dobre žurke i bivalo se na podijumu do jutra, za sve ostalo nema mesta tugi i sentimentalnostima. Iliti što bi Dua rekla “Don’t Start Now”. Ceo album nas neodoljivo podseća nas da je nekada bilo zabave i uživanja u klubovima i da će ih biti opet, i nije ni čudno da smo ga sve ovo vreme puštali konstantno na repeat. Feel good osećaj u nekoliko pesama koje nemaju rok trajanja.

Taylor Swift "Folklore"

Zvuk 2020: Ovih deset albuma je obeležilo našu 2020. godinu (фото 3)

Istina je da bi bilo koji od njenih ovogodišnjih albuma mogao da se nađe na ovoj listi i jednako su svoju poziciju zaslužili i “Folklore” i “Evermore”. Ipak, moramo da udelimo jedno mesto pa u to ime ono odlazi za “Folklore”, verovatno zato što smo imali više vremena da se sa njime zaživimo. Zrelo je verovatno prva reč kojom se ovaj album može i mora opisati. A zatim valja reči da će "Folklore" verovatno zauvek ostati upamćen kao Taylorin "indie" album. Ali i onaj koji opisuje kako izgleda usamljeno leto, podsećanje na zimu koja dolazi. Zvuči kao ljubav na filmu, i album koji bi svi naši omiljeni filmovi mogli lako da imaju kao soundtrack.  

Perfume Genius "Set My Heart on Fire Immediately"

Zvuk 2020: Ovih deset albuma je obeležilo našu 2020. godinu (фото 4)

Nije lako reći za nešto da je “genijalno”, “remek delo” i “savršenstvo”, ali ruku na srce Mike Hadreas a.k.a. Perfume Genius je na svom petom alubumu uspeo da donese takve numere da se ostaje bez drugih reči sem ovih. U godinu dana izolacije i nedostižne intimnosti, dodira koji su nam uksraćeni, Mike Hadreas je postao pesnik konstantne čežnje i osećanja usamljenosti. Sve što liči na nedostajanje, na čežnju, na prazninu koja ostaje šta god se sa njom radilo, nalazi svoje mesto u Mikeinim pesmama, a one na našim plejlistama i “Set My Heart on Fire Immediately” proslavlja nežnost, povređenost, ranjivost ali i beskrajne mogućnosti. Hadreas peva o osećaju razdvojenosti o nepripadanju, nedostatku povezanosti, o svemu onome što nam je svima poznato, i što tako dobro zvuči uz njegovu muziku.

Jessie Ware "What’s Your Pleasure?"

Zvuk 2020: Ovih deset albuma je obeležilo našu 2020. godinu (фото 5)

Još jedan album uz koji se ooozbiljno đuskalo po stanovima, kad već nije moglo u klubovima. “What’s Your Pleasure” donosi adrenalin, i zavodljivost nepredvidljive noći u klubu. I mističan je i direktan, meša disco, electro, funk, i deep house i to na tako dobar i autentičan način da je lako zamisliti se u nekom od legendarnih noćnih klubova poput Paradise Garage. Eklektično do maksimuma i istinski dobro!

Róisín Murphy "Róisín Machine"

Zvuk 2020: Ovih deset albuma je obeležilo našu 2020. godinu (фото 6)

Za razliku od albuma koje su objavile Dua Lipa, Jessie Ware, i Kylie Minogue a koji su svi ultimativno vezani za vraćanje na disko podijum, Róisín je uspela da otvori neku novu dimenziju i u potpunosti predstavi sav paradoks ovog žanra. Tužni disko, to je nekada zaista ono što pravi disko u svojoj suštini jeste, i Róisín Murphy je donela neverovatan paradoks hedonizma i uživanja i patnje i emotivnog bola u jednom. Tuga potopljena u proseko, seta zasuta šljokicama, bol preliven odsjajima dosco kugle. Raskošan zvuk, zavodljive numere i Murphy koja nas uvodi u svoje najluđe fantazije poput “Ten lovers in my bed, but I want something more”.

Kylie Mingoue “Disco”

Zvuk 2020: Ovih deset albuma je obeležilo našu 2020. godinu (фото 7)

Kylie Minogue. Plus disko. I to ceo novi album. Ovde stvarno nema šta mnogo da se priče o razlozima zašto se nalazi na našoj listi i neizostavan je deo plejlista od trenutka kada je ugledao svetlost dana. Zato što je prosto rečeno o-d-l-i-č-a-n.

The Weeknd "After Hours"

Zvuk 2020: Ovih deset albuma je obeležilo našu 2020. godinu (фото 8)

Album koji možda instinktivno i najviše vezujemo za karantin i problematiku ove godine, jer je objavljen samo nekoliko dana nakon što je pandemija postala ozbiljna priča u svim krajevima sveta. Možda i njegov najkompletniji album do sada. Zvuk je dovoljno prepoznatljiv da se odmah zna da je u pitanju the Weeknd, ali neobično upakova. I grub i oštar i sasvim nežan i maglovat u isto vreme. Prepun aluzija na 80-te, sintisajzera i basa koji pulsira, i sve u svemu sjajan paket. Album koji ima priču, pripoveda, prati isti vajb i donosi i balade i hiperbrze numere. The Weeknd u izdanju u kom pomera granice i ostaje prepoznatljivo on.

Lady Gaga "Chromatica"

Zvuk 2020: Ovih deset albuma je obeležilo našu 2020. godinu (фото 9)

Verovatno najočekivaniji album godine a pesma "Rain On Me" sa Arrianom Grande se probila do svih top lista i nalazi pri samom vrhu lista "najbolje pesme 2020." mnogih muzičkih magazina. "Chromatica" je previše svega kako god da se obrne, ali previše na najbolji mogući način. Svaka od pesma nam je donela onaj pravi osećaj osnaženja, svemogućnosti, i priliku da đuskamo od početka do kraja albuma, bez pauze. 

Sevdaliza "Shabrang" 

Zvuk 2020: Ovih deset albuma je obeležilo našu 2020. godinu (фото 10)

“Shabrang” je izašao krajem avgusta. Preslušali smo ga odmah, ali je vremenom postajao sve značajniji i značajniji, sve jasniji, sve bliži. Jedan od onih albuma koji ti se potrkadu. Sevdaliza je senzitivna autorka, snažna, inteligentna, nezavisna i iskrena, i apsolutno sve od ovoga je primetno na "Shabrang" albumu. Koristi instrumentale i efekte na sasvim poseban način tako da zaista svojim pesmama i glasom otvara neke nove svetove i perspektive, i ovaj album se ozbiljno ističe kao jedan od emotivnijih koje je napisala. 

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor