Pretraga

Harry Styles i njegov čudesni uticaj na moj život

Harry Styles i njegov čudesni uticaj na moj život

Tekst: Teodora Jeremić

Kad god bih kao mala bila bolesna dovoljno da mi trebaju antibiotici ili neki vitaminski suplementi ili gvožđe dosta gadnog ukusa, u kući bi nastala totalna drama. Sve što a priori nije lepo, slatko, zanimljivo, zabavno, nije imalo previše šanse i bilo je osuđeno da ostane na pola pojedeno ili popijeno ili ne uopšte. Mama kao svaka mama, imala je svoje logistički super razrađene i u praksi maestralno primenjene fore da na kraju sve to prođe bez mnogo suza. Kapsule su se otvarale i mešale sa kašičicom meda, gvožđe sipalo u omiljeni sok pa da se dozira tokom dana, vitamini nekako uz hranu, i tako usput prođe i ono najgore da ni ne osetiš.

Ovu celu godinu računam kao jednu od tih gorkih pilula koje je dosta zajebano progutati i, da stvar bude gora, ne postaje ništa bolja kako se primiče kraju. Da stvar bude najgora, nema nijednog “zapuši nos i brzo”, “skliznuće, samo sad puno vode”, niti “daj da ti umešam to u med” trika koji radi posao. Iskreno, pristala bih na svaku varalicu ovog tipa samo da već jednom izađemo iz loopa haosa koji je nekako postao mnogo više od samo pandemije, ali sve mi teže polazi da pronađem bilo kakav mentalni ili fizički oblik sigurnog prostora za beg gde gorčina može da se zašećeri.

Harry Styles i njegov čudesni uticaj na moj život (фото 1)

S obzirom na to da već duže vreme nemam revolucionarne ideje i rešenja, niti mi išta drži pažnju, niti znam šta je novo, a šta staro normalno sve svoje probleme rešavam muzikom. Dobro, “rešavati” je istina malo preambiciozan glagol, ali počela sam da hvatam sebe da u svim kriznim situacijama posežem isključivo za zvukom koji me vraća na fabričko podešavanje, i ove godine je, pravo iz rubrike “verovali ili ne” to Harry Styles.

Da mi je neko nekoliko godina unazad rekao da ću tokom najkritičnijih faza sulude godine u suludim godinama kasnih dvadesetih, mir pronalaziti u muzici klinca iz One Directiona, rekla bih mu da nešto ozbiljno nije u redu sa njim. Ali da, klinac koji je sa 16 postao pop idol svoje generacije sa grupom One Direction, je postao moj ovogodišnji spoon full of sugar. Nekada klasičan pop mališan, iz klasičnog boj-benda, klasičan profil za tinejdžersku idolatriju. Međutim, kada je grupa napravila pauzu, a on se posle nekog vremena pojavio sa solo singlom, magnetičnom i u svakom smislu prelepom baladom “Sign of the Times” to je bio prelomni trenutak u kom su čak i ljudi koji nisu bili fanovi boj benda morali da priznaju je klinac ozbiljna zvezda. Sve što se dogodilo posle je već istorija iako je to “posle” kompresovano u samo tri godine. U svega tri godine je stalo vreme tokom kog je dečko iz predgrađa postao zvezda naslovnica, genijalan autor i simbol čitave jedne generacije, a pre svega sinonim za osećaj lakoće i slobode.

Harry Styles i njegov čudesni uticaj na moj život (фото 2)

I ne pričam samo o oblačenju. Naravno da Styles nije prvi koji oblačenjem izaziva rodne stereotipe zamagljujući sve granice u toj meri da ne samo što ne znamo “šta je za koga” nego što nikog više iskreno ni ne zanima. Nije prvi nikako, a još sam sigurnija u to da nije ni poslednji, ali je zato jedan od malobrojnih autora koji su u ovoj meri uspeli da fluidnost ubace u mejnstrim. I ako ga nešto čini sjajnim, šljokičasto svetlucavim primerom to je upravo to. Jer, lekcija koju on pronosi nema nikakve veze sa rodnim, koliko sa granicama i slobodom uopšte.

U njegovom svetu granice toliko malo znače da izgleda jednako slobodno, opušteno, muževno i kul i u dugačkoj suknji od tila, i mrežastima čarapama i odelu, a to govori o nečemu većem. Harry Styles je pronašao specijalnu razmeru talenta, samostalnosti i hrabrosti da malo po malo stalno bude ono što jeste, a to što jeste može da bude sve što poželi. Ako nije mogao da odluči da li želi da bude obožavana pop zvezda, ili umetnik koji ne prestaje da iznenađuje odlučio je da bude oba. A nema mnogo značajnijih lekcija od te da je sve što ograničava ipak samo konstrukt, a ono unutrašnje sasvim odoleva tome.

Harry Styles i njegov čudesni uticaj na moj život (фото 3)

Zato mi valjda ovih dana dođe tako nezamenljiv. Zato što me podseća na sve ono što je nesputano i lekovito. Na leto u nečijem glasu, trčanje po plaži dok te ne obori talas, osećaj kad se malo uplašiš jer otkud opet ovolike emocije, ono kad se dobro isplačeš i izokreneš naopačke pa posle možeš sve, trenutke kad stvarno veruješ da jesi golden, velike roze žvake što mirisom vraćaju u vrtić, limunada sa više šećera, šećer u prahu na krofnama i prstima, vožnja bicikla, sačekivanja na aerodromu i mahanje iz autobusa.

Nije bez razloga Harry prvi muškarac koji se našao na naslovnoj strani US Voguea. Zaslužio je da bude tu, a mene što se tiče zaslužio je šta god poželi, jer se zbog njega na ovoj adresi održao taj “I want more berries and that summer feelin'. It’s so wonderful and warm” state of mind. Najteže je nadati se najboljem. Ali eto, ide nekako.

Harry Styles i njegov čudesni uticaj na moj život (фото 4)

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor