Gledali ste SALTBURN – koji film da pustite posle njega?

19.01.2024.
RECOMMENDED

No results found.

Dakle, gledali ste Saltburn. Film koji je mešavina predivnih kadrova, prezabavnih dijaloga, komplikovanih likova i uvrnute radnje, sa glumačkim gromadama poput Barryja Keoghana, Rosamund Pike, Richardom E. Grantom, Carey Mullighan i ništa manje talentovanim Jacobom Elordijem, Archijem Madekweom i Alison Oliver. Beskrajno ste uživali i sada, naravno, hoćete još.

Bilo da su vas očarali vizuelni prizori Emerald Fennell, koju smo zavoleli kao rediteljku filma Promising Young Woman, tematika koja ogoljava sloj po sloj visokog društva ili neočekivani obrti uz zvuke pomalo zaboravljene pesme Sophie Ellis Bextor, Murder on the Dancefloor, mnogo je filmova koji će zadovoljiti vaše potrebe. Mi izdvajamo one koji najviše po likovima podsećaju na jedno od najgledanijih ostvarenja u 2023, ali sa liste izostavljamo film Talentovani gospodin Ripley, jer su Saltburn nazvali Riplijem za generaciju Z (dakle, sličnosti je mnogo i ovo je neizostavna filmska lektira, ako ga niste gledali).

MATCH POINT (2005)

Ako imate Disney + već večeras pustite ostvarenje sa Jonathanom Rhys Meyersom, Matthewom Goodeom i Scarlett Johanson u glavnim ulogama – filmu Saltburn sličan je po zamršenim zakulisnim radnjama, kojima su posebno skloni članovi viskog društva.

STOKER (2013)

Englesku verziju kultnog Oldboyja, film reditelja Park Chan-wooka koji morate da gledate ako niste, sa Nicole Kidman, Mijom Washikowskom i (ponovo) Mathewom Goodeom u glavnim ulogama, možete da streamujete na Apple TV.

THOROUGHBREDS (2017)

Film koji predviđa da će dve današnje megazvezde to i postati – Anya Taylor-Joy i Olivia Cooke. Gledajte ga na Amazon Primeu. Zajednička reč sa filmom Saltburn – ubistvo.

THE MENU (2022)

Razmaženi gosti, superekskluzivan restoran, uvrnut šef i jedna pametna devojka – film koji možda nije pretendovao na to da u 2022. postane bioskopski hit, ali je to postao – sa predivnom Anyom Taylor-Joy i Ralph Fiennesom u glavnim ulogama. Obavezna filmska literatura, koju možete da pronađete na Disney + kanalu.

THE COOK, THE THIEF, HIS WIFE & HER LOVER (1989)

Pažljivo stilizovan, sa svakim kadrom koji je skoro kao slika i hrabrim, dubokim crvenim bojama koje čine veliki deo vizualnog jezika njegovih niza tablea (podseća li vas nešto na Saltburn?), ovaj film, u kojem glavni ulogu tumači mlada Helen Mirren, jednostavno MORATE videti, a gledajte ga na Amazon Prime-u.

THE RIOT CLUB (2014)

Nepisana pravila oksfordske hijerarhije jasno su prikazana u filmu Saltburn – Felix pripada, a Oliver ne. Film Riot Club prikazuje šta oni koji pripadaju rade po ušminkanim hodnicima univerziteta. Film prati grupu nepopravljivih elitista koji prave haos među kolegama i u zajednici radničke klase. Sve kulminira na godišnjoj večeri, kako – gledajte na Apple TV.

THE KILLING OF THE SACRED DEER (2017)

Ako ste uživali u liku koji Barry Koeghan igra u filmu Saltburn, znajte da Yorgos Lanthimos u The Killing of the Sacred Deer nudi njegov odbojni oblik. Ovo je film u kojem su mnogi prvi put videli Barryja, a u kojem igra tinejdžera koji razvija opsesivnu fascinaciju bogatim doktorom i njegovom porodicom. Možete ga pogledati na Amazon Prime.

CRUEL INTENTIONS (1999)

Film o lošim ljudima koji rade loše stvari dok jedan od njih ne odluči da bude malo manje loš, totalno pojednostavljeno rečeno. Ovo je možda klasična romantična drama koja danas ukrašava brojne Pinterest naloge, ali je i neka vrsta moralne priče, zapravo ekranizacija čuvenog francuskog romana Opasne veze, postavljena u elitnu privatnu školu u Njujorku. Amazon Prime.

GONE GIRL (2014)

Iako je glumica Rosamund Pike dovoljna da napravimo paralelu između Saltburna i Gone Girl, to nije sve. Doduše, u filmu Gone Girl njen je lik je mnogo pametniji neko majka koju igra u Saltburnu, ali je i njen stariji film prepun obrta i neočekivanih situacija koje će vas fascinirati. Gledajte ga na Netflixu.

A SIMPLE FAVOR (2018)

Ako tražite luksuzne kuće, bogate ljude, preokrete, krađu identiteta, ubistvo, ovo je film koji će vam pružiti sve to, ali i još mnogo više. A Simple Favor prati blogerku koju igra Anna Kendrick, koja postaje prijateljica glamurozne i distancirane Emily, žene koju tumači Blake Lively, pre nego što misteriozno nestane bez traga.

Saznaj više:
Povezani članci:

No results found.