Slušamo ploče: 3 predloga za prolećno poslepodne

    15.04.2024.
    RECOMMENDED

    Ima li šta lepše od prolećnog poslepodneva? Poslepodneva koje miriše na svežu salatu, cveće koje smo usputno kupili na ulicama, kafa koju držimo u rukama ili upravo skidamo sa šporeta i sipamo u šoljice. Složićete se da proleće može da probudi veliki broj različitih nadražaja, kao da svakome od nas stavlja ružičaste naočare, te u svaki trenutak uspevamo da romantizujemo do krajnjih granica. Poznato je da svaki romantičan trenutak iziskuje i kvalitetnu muzičku potporu. Melodiju koja će da nas opije i posloži svaku kockicu u glavi.

    ploce

    Slušamo ploče

    East Village Drop Out (30th Anniversary) (Vinyl)

    Prolećne blago, Drop Out provelo je proteklih trideset godina od objavljivanja očaravajući nova i nova srca ljubitelja rok muzike. Jedini album ove britanske četvorke, snimljen i objavljen početkom devedesetih, dugo je smatran jednim od „skrivenih dragulja“ svog vremena, i s poštovanjem se spominje među ljudima koji istražuju rok iz ovog doba.

    Slušajući sada Drop Out, njegova bezvremenska lepota je jasna. Mogao je biti snimljen od strane mladih folk-pop nada kasnih šezdesetih, pokušavajući da se probiju u svet svetskih rok zvezda; ali isto tako lako bi mogao biti snimljen juče, od strane grupe koja je istovremeno poštovna prema muzičkoj prošlosti, ali i usmerena ka budućnosti u duhu i temperamentu. Pop poezija Drop Out-a je potpuno formirana, sa jedinstvenim šarmom koji obuhvata nostalgiju, romantiku i dobra vremena, i niz duboko dirljivih pesama koje preplavljuju melodija i gracioznost. To je gotovo sve što biste želeli od gitarskog pop zapisa.

    R 29450218 1705957566 7456 1707297076

    Various Artists Dirty Dancing – Soundtrack (Picture Vinyl)

    Hitovi iz 1980-ih poput „(I’ve Had) the Time of My Life“ od Billa Medleyja i Jennifer Warnes, „Hungry Eyes“ Erica Carmena i „She’s Like the Wind“ Patricka Swayzea, uz klasične pesme The Ronettes, Lesley Gore i The Five Satins. Ova ploča je namenjena onima koji zaista žele da kreiraju laganu, romantičnu, veselu atmosferu koja će kreirati ambijent kao iz samih filmova, ako ne i bolji.

    R 24820862 1665755262 5080 1709042757

    Jan Garbarek Afric Pepperbird (Vinyl)

    Snimljen u Oslu u 1970., Afric Pepperbird je objavljen na Novu godinu 1971. Pedeset godina kasnije, i dalje prenosi svežinu i uzbuđenje prilikom otkrića. Album označava dolazak četiri norveška improvizatora – Jana Garbareka, Terjea Rypdala, Arilda Andersena i Jona Christensena – u tek osnovani ECM. To je bio početak dugogodišnje saradnje s muzičarima čiji će uticaj uskoro doseći daleko izvan granica njihove domovine.

    81Lb6bpkGlL. AC SX425

    Foto: Promo

    Saznaj više:
    Povezani članci: