Kažu „budi dama“. E pa, zajebite me

    24.02.2020.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/02/bealady_cover.jpg

    „WOW! WOW! WOOOW!“

    To su bili moji komentari, većinom onomatopeje, jer nisam imao reči da opišem ono što sam juče gledao. Jer retko se dešava u ovom svetu koji štancuje gluposti na svakih nekoliko sekundi da se pojavi takva lepota i istina da vas zaustavi u koraku. Da vam zaustavi dah, kao da vas je neko udario pesnicom u stomak i isterao vazduh. „Udarac“ kažem jer vas ne miluje kao Instagram estetika već vas kroz Instagram mamac navlači da se zadržite na onome što gledate pa da se onda i zapitate. Možda posle i da proturite glavu kroz prozor i da vičete kao što nam to kaže Peter Finch u filmu Network „I’m as mad as hell, and I’m not going to take this anymore!“

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/02/1582633236968566-1.gif

    A sve ovo zbog mini filma koji je Girls Girls Girls Magazine izbacio juče i u kojem Cynthia Nixon (da, da, Miranda iz serije „Seks i grad“, ali takođe i feministkinja, lezbejka, kandidatkinja za guvernerku Njujorka) sedi i govori reči koje počinju da zvuče kao tihi rent koji vas uvlači sve više i više dok ne utonete u crnu rupu reči koje čujete oko sebe svaki dan. Odmah sam guglovao ko je napisao sve te naredbe ženama koje se nisu promenile od vjek i vjekova već ih svaka generacija samo izgleda dodaje kao obavezno štivo za svaku „damu“ koja to ni ne želi da bude, ali eto društvo kaže da mora. Moje iznenađenje kada sam saznao da je sve to napisala studentkinja od 22 godine na svom Facebook profilu a zatim prenela te reči na svoj blog 2017. je ubrzo splaslo jer kada sam na minut zastao i razmislio došao sam do zaključka: te reči bi mogla da mi izdiktira svaka žena koju poznajem. Jer njima se diktiraju ti „stihove spasa“ od trenutka kada dobiju atribute devojke. Zar ne? „Ne izazivaj. Muškarci ne mogu da kontrolišu sebe, muškarci imaju potrebe“ / “ Ne budi toliko provokativna. Sama si tražila.“ / „Ne jedi ugljene hirdate.“ / „Muškarci vole žene sa malo mesa na kostima.“ / „Ne spavaj okolo. Muškarci ne vole kurve.“ / „Ne budi toliko uštogljena. Smeši se više. Zadovolji muškarca.“ / „Izdrži svu bol. Ne žali se.“

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/02/158263363433771-1.gif

    Slušajte, ja nisam žena, ali posle ovoliko pomešanih poruka dođe mi da se zatvorim i ne izlazim jer ne znam kako treba da se ponašam. Ali kontam da svakako ne treba ovako kako kažu. I onda još jedan paradoks koji me je pogodio u momentu. Ovaj video je snimio modni magazin. I hajde da pričamo i o tome, zašto da ne. Niko neće umreti ako pričamo, ali ako ne pričamo sranja će se desiti sigurno. Jer modni magazini i modna industrija sigurno treba na sebe da preuzmu deo krivice, od insistiranja na kanonima lepote koje sami postavljaju do diktata kako žena treba da izgleda i da bude obučena da bi bila in i samim tim i prihvaćena. I onda gledamo ovaj savršeno montiran video sa manekenkama koje se uklapaju u današnju definiciju žene koja ako tako izgleda kao one onda je savršena, a to jeste suprotno od svega onoga iz teksta koji Cynthia govori. Savršeno našminkana manekenka jede tortu a iza ide naredba „Preskoči dezert“. Aha. 

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/02/1582633634290722-1.gif

    Ali ajde da se složimo oko jednoga. Da pogledate ovih manje od 3 minuta videa i da sednete i da se zapitate. Zapravo zapitate, kao što se ja pitam ceo dan i ne prestajem da se pitam i zato i pišem ovo. Da se zapitate pre nego se osetite krivom što izlazite u kratkoj suknji. Da se zapitate pre nego što krenete u fotošopu da smanjujete sebi struk. Da se zapitate pre nego što stavite sebi prste u grlo dok klečite iznad wc šolje. Ali da se ne zapitate ako vam neko kaže „kurvo“. Da se ne zapitate kada vam neko kaže „kada ćeš da rodiš“. Da se ne zapitate kada mu kažete da odjebe, jer je pijan ili ti se ne dopada. 

    Budite dama? Budite šta god jeb*no hoćete, da vam ja kažem. A to treba same sebi da govorite, i ujutru i uveče, kao deo mentalne higijene uz kremu koju stavljate. Ako vam je teško, ja se evo dobrovoljno javljam da vam to rado ponavljam svakoga dana. I to više puta ako treba.

    Be a Lady They Said from Paul McLean on Vimeo.

    Saznaj više:
    Povezani članci: