Zašto nam je dosta Johnny Deppa i njegovog suđenja

    27.04.2022.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/04/johnydcover.gif

    Pre skoro dve godine pisali smo o tome kako nismo tim Amber, ni tim Johnny, pre svega zato što je cela priča oko njihovog suđenja preplavljena lažima i manipulacijom. Njihova veza je knjiški primer toksičnosti iz koje ako smo nešto naučili to je da ne želimo da prolazimo kroz bilo šta slično tome nikada u životu. Međutim, želeli mi to ili ne, opet svedočimo njihovim prepiranjima i to prateći suđenja na live blogovima i čak i na streaming platformama uživo. Danas je deseti dan suđenja i ponovno smo preplavljeni svedočenjima, optužbama i psovkama koje bacaju jedno ka drugom.

    Podsetimo, oni su na sudu na sudu jer je Depp pokrenuo tužbu za klevetu protiv bivše žene, Amber Heard, povodom njenog teksta u Washington postu-u iz 2018. godine koji je napisala o svojim iskustvima sa porodičnim zlostavljanjem kroz koje je prošla. Iako Amber nije imenovala Deppa u svom članku, Deppov tim tvrdi da se radilo o njemu i da je on Deppa koštao karijere, brojnih uloga i miliona dolara zarade. Herd je zatim podnela protivtužbu za odštetu od 100 miliona dolara, koju će porota takođe razmotriti. Oboje negiraju navode o zlostavljanju.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/04/1651070343526608.gif

     

    Presuda je verovatno nedeljama daleko od nas, i čini nam se da više nego sami akteri jedva čekamo da se više završi. Ipak, sudeći po internet reakcijama mnogi su rešili da je Depp prava žrtva. „Želim da ga zagrlim i kažem mu da će sve biti u redu“, kaže komentar na jednom TikTok-u. U komentarima na live prenos suđenja, Amber se naziva „čudovištem“ i „manipulativnom, proračunatom i vrlo verovatno prevarantkinjom“, optužuje se da „folira plakanje“ u sudnici i da izgleda „samozadovoljno“. Drugi se podsmevaju njenoj kosi i odeći u sudnici i nazivaju je „bipolarnom“.Ovakvi komentari su svuda su na Twitteru, Instagramu i TikToku, koji su preplavljeni memovima i hashtagovima u kojima se ona naziva „lažovkom“ i „kopačicom zlata“.

     

     

    „Mogao je da te ubije, imao je svako pravo“, navodi jedan viralni TikTok. Ovo je jedan od retkih slučajeva gde se čak i kozmetička kompanija zvanično oglasila povodom slučaja nasilja, diskreditujući svedočanstvo Amber. Deppovo lice je svuda, muškarci ga veličaju jedvadočekavši jedan ovakav slučaj i to je ono što je opasno. Da i muškarci mogu biti žrtve nasilja i to nije ono što je sporno, ipak u 99 odsto slučajeva to su žene i dok pratimo ovo suđenje moramo imati u glavi koliko je nasilje nad ženama rasprostranjen problem i kako sve veličanje potencijalnog nasilnika može da se odrazi na njih. Definitivno ne može da ih ohrabri da progovore.

     

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/04/1651070343526608-1.gif

     

    Svet je navikao i priželjkuje idealne žrtve, onemoćale, slomljene i to je jedina njihova slika kojoj se veruje. Nasilnici se pravdaju jer su neshvaćeni umetnici, ženama se presuđuje jer su biseksualke. Ceo slučaj pretočio se u jednosmernu lavinu hejta i glavu Johnny Deppa koja iskače iz svakog portala.

     

     

    I na kraju krajeva, zašto moramo biti u jednom ili drugom timu? Bitno je da osuđujemo stvari koje su loše, i realno sagledamo pozicije.

     

    Saznaj više:
    Povezani članci: