Pre nego što mu izađe novi film, pogledajte NAJBOLJA ostvarenja u kojima igra Tom Hardy

07.06.2024.
RECOMMENDED

Trejler za poslednji deo filma Venom, The Last Dance, izašao je početkom juna, a fanovi priče o Eddiju Brocku, istraživačkom novinaru koji postaje domaćin vanzemaljskom simbiontu poznatom kao Venom, uskliknuli su od oduševljenja – ponovo gledaju genijalnog Toma Hardy-ja i njegove „unutrašnje dijaloge“. Film će premijerno biti prikazan 25. oktobra (2024) u bioskopima širom sveta, a sam glumac je u intervjuu za magazin Forbes otkrio da će poslednji deo trilogije biti drugačiji od ostalih.

– Tako sam uzbuđen zbog ovog dela, jer smo otišli mnogo, mnogo dalje. Ako je misija napraviti komercijalni blokbaster, akcioni film o superheroju, uspeli smo u to da unesemo osećaj nečega što je zabavno i drugačije. Došlo je to od nas koji zaista brinemo o svemu tome.

tom hardy warrior
Mnogima jedna od omiljenih uloga u filmu Warrior iz 2011, u kojoj je bokser

Naravno da nam uloga Tom Hardyja u filmu Venom nije omiljena, ali nas ni ne iznenađuje što jedan od naših omiljenih engleskih glumaca igra u akcionom blokbasteru iz Marvelovog univerzuma. I u ovu ulogu je kao i u sve uspeo da udahne dušu, karakter, unutrašnje borbe svog junaka, da se transformiše psihički i fizički. A upravo je zbog tih glumačkih osobina igrao najrazličitije likove – od monstruma iz Nolanovog univerzuma, preko dramskih junaka, špijuna, misterioznih kriminalaca, boksera, zlikovaca, ali i dobrica i romantičnih junaka. Nekome je privukao pažnju ulogom Eamesa u filmu Christophera Nolana Inception iz 2010. godine, ali iskusnije oči zapazile su ga davno davno u mini seriji Band of Brothers ili čak filmu Black Hawk Dawn.

A da li ga se sećate u filmu Sofije Coppole, Marie Antoinette?

005MRA Tom Hardy 002 1

Tom Hardy je glumački aktivan od 2001. godine, pomenuti Band of Brothers bio je njegov televizijski debi, nakon kojeg je napustio je Drama Centre u Londonu, gde je studirao i posvetio se glumi. Igrao je u BBC seriji Oliver Twist, pa u mini seriji Orkanski visovi (2009), u kojoj je tumačio Heathcliffa, a ta uloga bila je presudna i za njegov ljubavni život – tada se smuvao sa današnjom suprugom, glumicom Charlotte Riley, sa kojom je igrao u još jednoj seriji mnogo godina kasnije – Peaky Blinders.

tom hardy orkanski visovi 1 1
Tom Hardy i Charlotte Riley (njegova supruuga) u mini-seriji Orkanski visovi

Od poslednje uloge – lika Venoma preko onih u filmu Mad Max: Fury Road (2015) ili tumačenja čak dve ličosti u omiljenom nam filmu Legend, Hardy je izbrusio veštinu tumačenja složenih i mračnih likova.

Predstavljamo nekoliko filmova i serija, koji su vam možda i promakli, a u kojima ćete najbolje shvatiti koliko je Tom Hardy zapravo veliki glumac.

rockenrolla tom hardy
RocknRolla

Tom Hardy kao Bronson (2008)

U filmu Bronson (2008), Tom Hardy igra glavnu ulogu, portretišući stvarnu ličnost – Michaela Gordona Petersona, poznatijeg kao Charles Bronson. Bronson je jedan od najzloglasnijih britanskih zatvorenika, poznat po nasilnoj prirodi i dugotrajnim boravcima u samici. Film prati njegov život od ranih dana do trenutka kada postaje najpoznatiji zatvorenik u Velikoj Britaniji. Hardy je za ovu ulogu transformisao sebe fizički i psihički, ali je na ekranu prikazao Bronsonovu složenu ličnost, balansirajući između nasilnih ispada i crnog humora.

Tom Hardy kao Eames u filmu ‘Inception’ (2010)

Rekaobi čovek da će posle Bronsona imati samoglavne uloge u filmovima, no u filmu Christophera Nolana, Inception (2010), glavnu ulogu ima Leonardo Dicaprio, a Hardy igra talentovanog falsifikatora i člana njegovog tima – specijalistu za prerušavanje unutar snova, sposoban da manipuliše podsvesnim umovima. Ipak u ovaj film je, uz svu kompleksnost svog lika i hemije koju ima sa ostalim akterima, doneo šarm i harizmu.

Tinker Tailor Soldier Spy (2011)

Tom Hardy u filmu Tinker Tailor Soldier Spy igra Rickija Tarra, mladog i šarmantnog operativca britanske tajne službe. Tarr je ključan lik u priči jer njegova otkrića pokreću lanac događaja koji dovode do ponovnog otvaranja istrage o mogućem krtici unutar britanske obaveštajne službe. Njegov lik je složen i intrigantan, a Hardy doprinosi dubini i napetosti filma.

Kao Bane u ‘The Dark Knight Rises’ (2012)

U novoj saradnji sa Nolanom, Hardy igra jednog od najopasnijih Betmenovih protivnika – Banea. Bane je terorista sa briljantnim taktičkim umom i izuzetnom fizičkom snagom, te je za ovu ulogu (kao i za Bronsona) Hardy morao da prođe značajnu fizičku transformaciju – radeći na mišićnoj masi kako bi verodostojno prikazao Baneovu zastrašujuću figuru. Sem kilograma, Hardy Baneu daje specifičan glas i manire, a njegov lik nosi karakterističnu masku za disanje, glas mu je dubok i moduliran, što dodatno doprinosi njegovoj zastrašujućoj pojavi.

Locke (2013)

U filmu Locke (2013), Hardy igra glavnu ulogu – Ivana Lockea, građevinskog menadžera čiji se život drastično menja tokom jedne noći. Film je jedinstven po tome što se cela radnja odvija u Ivanovom automobilu dok on vozi ka Londonu, a svi događaji se prikazuju kroz telefonske razgovore koje vodi tokom vožnje. Locke je čovek koji se suočava sa nizom profesionalnih i ličnih kriza. Predan je poslu, ali te noći odlučuje da napusti ključni građevinski projekat kako bi bio uz ženu sa kojom ima aferu i koja je te noći u bolnici. Kroz niz telefonskih razgovora sa kolegama, šefom, suprugom i sinovima, otkriva se složenost njegovih odluka i posledica koje one imaju na njegov život. Ovo je izvanredna monodramska „predstava“ Toma Hardyja, zahvaljujući kojem film čija se cela radnja dešava tokom vožnje u kolima, nijednog sekunda nije dosadan.

Kao Farrier u filmu ‘Dunkirk’ (2017)

Još jedna uloga u Nolanovovom filmu, takođe ne glavna, ali vrlo važna (u filmu Dunkirk malu ali lepu ulogu ostvario je i Harry Styles). Tom Hardy je Farrier, pilot Kraljevskog ratnog vazduhoplovstva (RAF) tokom evakuacije britanskih vojnika iz Dunkirka tokom Drugog svetskog rata. Film prati tri isprepletane priče koje se odvijaju na kopnu, na moru i u vazduhu – Farrierova priča fokusira se na vazdušne bitke koje su se odigravale iznad Engleskog kanala. Farrier je pilot Spitfirea koji zajedno sa kolegama pokušava da zaštiti britanske trupe, na plaži, od nemačkih vazdušnih napada. Tokom filma, Farrier se suočava sa brojnim izazovima, uključujući ograničene količine goriva i neprijateljske borce. Hardy uspeva da prikaže hrabrost, odlučnost i posvećenost ovog lika, uprkos tome što je veći deo njegovog lica prekriven pilotskom maskom i kacigom, koristeći uglavnom oči i glas kako bi preneo emocije i tenziju.

Tom Hardy kao James Delaney u seriji ‘Taboo’ (2017-do danas)

U seriji Taboo Hardy igra glavnu ulogu, Jamesa Keziaha Delaneyja, misterioznog avanturistu koji se vraća u London, 1814. godine, nakon što je dugo smatran mrtvim. Zanimljivo je da su ovu seriju kreirali Tom Hardy, njegov otac Chips Hardy i Steven Knight – reditelj, a ona kombinuje elemente istorijske drame, trilera i misterije. Hardyjev lik je složen, intrigantan, mističan. Ovo je još jedna uloga za koju je prošao kroz fizičku i psihičku transformaciju i naširoko je hvaljen zbog intenziteta i dubine koju je uneo u Jamesov lik – prikazuje ga kao osobu koja se bori sa unutrašnjim demonima, vođenu osvetom i ambicijom, a istovremeno duboko povezanog sa porodicom i misterioznim obredima sa kojima se susreo tokom boravka u Africi.

Fotografije: Pinterest

Saznaj više:
Povezani članci: