Postoje različite vrste ODMORA – koji je vama potreban?

02.05.2024.
RECOMMENDED

Imate dovoljno sati sna, ali se i dalje osećate umorno, pospano i razdražljivo? Nedostatak energije pokušavate da nadomestite spavanjem? Možda će zvučati kontraintuitivno, ali je moguće da ste na pogrešnoj stazi i da ste prevideli druge vrste odmora koje su vam potrebnije od samog spavanja.

Dr. Saundra Dalton-Smith objašnjava da je lako pobrkati odmor i san, što često može dovesti do toga da se osećamo hronično umorno. Postoje različite vrste odmora koje obnavljaju sedam ključnih oblasti vašeg života, evo i koje.

FIZIČKI

Prva vrsta odmora koja je svakom čoveku potrebna je fizičke prirode. On može biti aktivan ili pasivan, prvi podrazumeva aktivnosti kao što su istezanje, joga ili terapije masažom koje poboljšavaju cirkulaciju i fleksibilnost tela. Pasivan odmor, sa druge strane, podrazumeva spavanje i dremanje. 

MENTALNI

Kada uveče legnete da spava, da li se često borite da isključite mozak i dalje ispunjen mislima? I uprkos tome što ste spavali sedam do osam sati, budite sa osećajem kao da nikada niste otišli u krevet? Ovo mogu biti znaci da vam nedostaje mentalni odmor. Ako ste razdražljivi, zaboravni i teško se koncentrišete na posao, gledajte na ovo kao na crvene zastavice. Ne morate čak ni da idete na odmor da biste ovo stanje popravili, dovoljno je da uvedete kratke pauze svakog dana, recimo na svaka dva sata, a pisanje dnevnika može vam pomoći da se otarasite misli koje vas noću drže budnim.

KREATIVNI

„Creative people need time to sit around and do nothing.“ Nekada je potrebno pritisnuti imaginarno dugme pauza na sve projekte, navući kaput i izaći u petominutnu šetnju. U nekim situacijama čak i to može biti dovoljno da razbistrimo mozak i vratimo se sa novim uglom gledanja na isti problem koji nas je opsedao i za koji nikako nismo mogli da pronađemo rešenje. Ono što takođe možete da učinite je da svoje radno okruženje napravite inspirativnim, okružite se fotografijama i moodboard-om koji će probuditi u vama stvaralačku iskru. 

Odmor 1

SENZORNI

Jaka svetla, ekrani računara, pozadinska buka i višestruki razgovori mogu da dovedu do toga da naša čula budu preopterećena. Jednostavne prakse poput jednominutnog zatvaranja očiju tokom dana mogu vam pomoći da se osvežite. 

SOCIJALNI

Moguće je da ne možete da razlučite koji vas susreti i odnosi iscrpljuju, a koji pune energijom. Prvi korak je da se fokusirate na rešavanje tog problema i kada ukačite ko spada u drugu grupu, vaš fokus preusmerite upravo na negovanje tih odnosa.

EMOCIONALNI

Znate onu osobu za koju se svi slažu da je fina, od koje mnogi zavise, osoba koju biste uvek pitali za uslugu jer znate da će vam na kraju uvek reći „da“? Možda ste vi ta osoba? Ako jeste, znajte da vam je potreban emocionalni odmor, vreme i prostor da slobodno izrazite svoja osećanja, bez udovoljavanja drugima. 

DUHOVNI

Ova vrsta odmora prevazilazi fizičko i mentalno, na ovom nivou se povezujete sa dubokim osećajem ljubavi, pripadanja i svrhe. Ne zaboravite da se uključite u nešto veće od vas samih.

Saznaj više:
Povezani članci: