Beauty 101: Kako zapravo funkcioniše PLUMPING sjaj za usne?

01.11.2023.
RECOMMENDED

Sjajevi za povećanje usana postali su nezaobilazni u svetu lepote. Od high-end šminke do drogerijskih brendova, gotovo svi u beauty industriji sada imaju svoju verziju lip plumpera. Ali kako zapravo dolazi do tog suptilnog peckanja koji je znak da je sjaj počeo da radi?

Blaga iritacija pomoću sastojaka

Lip plumperi se prave po istom principu kao i karmini, ali sa dodatkom posebnih sastojaka koji prouzrokuju efekat privremenog povećanja usana. Za početak, upotrebljavaju se sastojci koji izazivaju blagu iritaciju usana, kao što su cimet, mentol ili najčešće koncentrovana doza kapsaicina (sastojak koji se nalazi u ljutim papričicama). Peckanje koje osećate nakon što nanesete proizvod je zapravo zbog ovih sastojaka i dobar je indikator da je lip plumper počeo da radi posao.

Hijaluronska kiselina i volumen

Visoko kvalitetni sjajevi ovog tipa sadržavaju i hijaluronsku kiselinu, ili „prirodni filer”, koji usnama daje volumen. Za razliku od kapsaicina, hijaluronska kiselina je najdelotvornija kroz par sati nakon nanošenja i ima dugotrajniji efekat od sjajeva ukoliko se redovno koristi. Pored toga, sam sjaj je naravno neophodan u lip plumperima. Visok sjaj doprinosi negovanom izgleda usana.

Dior Addict lip plumper sjaj za usne 1
Dior Addict Lip Maximizer
Catrice Lip Plumper sjaj za usne 1
Catrice Max It Up Lip Booster Extreme

Ukratko, lip plumperi koji imaju brzo vidljivi rezultat su najčešće oni koji se oslanjaju na delotvornost kapsaicina. Ipak, ni jedan sjaj za povećanje usana nema trajne rezultate (ali to ste verovatno i znali), zato istražite šta sve postoji na tržištu od lip plumpera koji kombinuju najbolje sastojke za izražen volumen i zdrav izgled usana.

Saznaj više:
Povezani članci: