Beauty TRENDOVI ubijaju beauty BRENDOVE

Beauty industrija je u svojoj srži spora industrija. Ipak, tržište je brzo - uvek u petoj brzini i nema vremena za one koji ne sustižu trendove. Ko će opstati?
12.10.2023.
RECOMMENDED

„Kad ne znaš što bi od sebe, napraviš beauty brend“ – prokomentarisala je pre neki dan glavna urednica hrvatskog Buro-a Ana Pavić, a ja sam imala štošta da dodam. Kao neko kome je posao da prati šta ima novo, pored ostalih izvora, često završim na beauty web shopovima u sekciji „New”.

Tako sam neki dan pretraživala CultBeauty i shvatila da se osećam potpuno izgubljeno. Ja koja iz sastava mogu da procenim da li će nekome odgovarati vitamin C serum ako mi kažu kakvu teksturu vole i koji cilj žele da postignu, ja koja ako ne mogu da pronađem informaciju mogu nazvati formulatore da potvrdim činjenicu koja mi nedostaje. Kad se ja osećam izgubljeno, kako je tek ljudima koji nemaju vremena da se bave detaljima i samo žele rutinu u kojoj će uživati, ali koja će delovati.

Beauty svet je postao overwhelming. Toliko kopija, toliko istih proizvoda izlazi iz istih laboratorija, samo prepakovano u drugi brend.

Ne mislim samo na skincare. Ista stvar je i sa šminkom. Jedna TikTok kreatorka koju volim da pratim (The Lipstick Lesbian – dugi niz godina je bila NARSova šminkerka) sadržaj posvećuje upoređivanju proizvoda i pomaže ljudima da pronađu dupe (jeftinije kopije). Evo baš danas dok sam razmišljala (uz TikTok) kako ću započeti ovaj članak, izađe mi njena objava gde je za svaku Makeup by Mario nijansu rumenila navela kako se ta nijansa rumenila zove u NARS ponudi. Oba brenda su skuplja, tako da ovde ne govorimo o zamenama, ali me fasciniralo. Sve do jedne nijanse može se pronaći u potpuno drugom tipu brenda. Kažem fasciniralo, ali zapravo me nije iznenadilo.

Spektar boja koje možemo da vidimo ipak je ograničen. Spektar formulacija i tekstura koje volimo takođe. A brendovi moraju stalno da izbacuju nove proizvode. Beauty kolekcije dobile su gore sezone od modnih. Pre se nekako znalo šta i kada se lansira. Na jesen i zimu se izbacuju hranljivi proizvodi, a proleće i leto rezervisano je za vitamin C i kreme sa zaštitnim faktorom. Sad se sve izbacuje u svako vreme. Nije loše što je ponuda obilna, ali tako je lako izgubiti se. Prava tiranija izbora. Pominjem tiraniju, jer imam utisak da koju god odluku doneli, na izlazu iz radnje, a pogotovo na feedu društvenih mreža, dočeka nas teški FOMO. Opet smo propustili najbolji novi proizvod, a u rukama držimo pogrešni.

b08e04cf9ada67c9d024ea75596478cf
02991dad50305f158f61e4a1db303110

Ja sam neko ko najviše voli inovativne brendove koji ulažu u razvoj, bilo da su male nezavisne kuće ili veliki beauty giganti, ali kad donesu nešto novo, tu se zaista zakačim. Ipak, takvih je malo. Sve je više kompanija poput Coty grupacije koja svoje gotove white label proizvode (unapred napravljene formulacije kuće) samo prepakuje u novu ambalažu i dovede celebritija da mu bude „suvlasnik” i lice brenda. U vreme kada muzičari ne mogu da žive od prodaje albuma, glumcima se (pogotovo mladima) smanjuju honorari i royalties (jer većina filmskih produkcija odrađuju striming kuće pa je nestao model zarađivanja nakon što se snimanje završi), treba od nekud pronaći izvor dodatne zarade. Celeb merch je uvek bio tu u obliku parfema, ruža, modne linije pa čak i u obliku boce vode. Kako se menjaju trendovi na tržištu, tako celebritiji dobijaju nove inpute gde da se zagrebe za dodatno unovčavanje slave.

Najgluplji primer toga je po meni bila kozmetička linija Brada Pitta koja je bila carbon copy Caudalie koncepta. Takođe, poprilično sam sigurna da Kylie Jenner boli briga za bilo kakvu negu kože makar izbacila još 10 krema, budući da ima tim stručnjaka koji se brinu o njenoj, ili da je Ariana Grande uopšte involvirana u sopstveni beauty brend. Sve je to samo još jedan pokušaj mercha.

Nisu samo celebovi upali u beauty industriju. Kad modni brendovi ne mogu da rastu vertikalno, shvate da bi mogli da rastu horizontalno. Tako je Loewe izbacio liniju parfema, Hermes je takođe pre koju godinu stupio na scenu sa kompletnom beauty linijom, a Zari je neočekivano dugo trebalo da počne da proizvodi parfeme, ruževe i pudere.

Problem sa beauty industrijom, a pogotovo sa skincare branšom, je što je ona u svojoj srži spora industrija.

Za mnoge proizvode je potrebno 3 do 6 meseci da se vidi rezultat. Istovremeno, ako se ne izbacuju novi proizvodi, ljudi zaborave na brend i nastave dalje na neki najnoviji. Nema vremena da se izgradi lojalnost prema brendu. Krave Beauty je jedan od retkih beauty brendova koji zaista uspeva da održi svoj slow trend, ali ako je vaš brend deo akcionarskog društva, vi nemate izbora nego da stalno izbacujete nove (ali zapravo samo prepakovane) proizvode, ili da otkupljujete druge brendove kako bi osigurali svoju rast. Stagnacija čak i kad je na impresivnom nivou u kapitalizmu ne dolazi u obzir. Stalne izmene trendova dovodi do zasićenja kupaca i zapravo stvara jaz između želje i odluke o kupovini. Jednostavno rečeno, nestao je osećaj zadovoljstva nakon kupovine i uživanja tokom korišćenja.

d5104a48b5298757a10862b3dfe8a820
La Bouche Rouge Paris

Stvar je u tome da se proizvodi danas ne kupuju prema formulacijama. Svi su dobri, jer moraju biti dobri, uostalom formulacije se lako kupe. Brendovi dolaze na tržište, jer žele da ispričaju priču, a priču svako može barem da pokuša da ispriča. Kako vidim da i ovaj članak postaje već predugačak za moderno doba gde ni ja nemam fokus duže od 5 sekundi, ako ću biti iskrena, vreme je da završim i da odem i obavim svoju skincare rutinu. Sastoji se od brendova koji imaju od 60 pa do godinu dana. Nadam se da će svi opstati.

Saznaj više:
Povezani članci: