Beauty 101: Koliko često zapravo treba da SKRAĆUJEM kosu?

  31.03.2024.
  RECOMMENDED

  Ispostavlja se da ne postoji pravi odgovor na pitanje: „Koliko često treba da šišam kosu“, jer sve zavisi od tip kose i njenih potreba.

  Naravno, redovno šišanje ili skraćivanje kose donosi mnoštvo benefita. Može da poboljša rast kose, da stvori prirodnu gustinu i spreči lomljenje i isušivanje. Zato je važno da znate u kojim intervalima treba da posećujete salon.

  SKRAĆUJEM KOSU VS. ŠIŠAM KOSU

  Iako često koristimo reči „skraćivanje“ i „šišanje“ kao da su sinonimi, zaista znače dve potpuno različite stvari. Skraćivanje podrazumeva otklanjanje jedan ili dva centimetra sa krajeva, dok je šišanje drastičnija promena.

  Naime, skraćivanje je najbolje kada su vam ispucali krajevi ili počinjete da primećujete pucanje dlaka. Takođe, ako vidite da vam je kosa veoma suva ili da je frizura počela da gubi oblik, skraćivanje može da reši problem. Znakovi da je ipak potrebno šišanje su beživotan izgled kose, lako mršenje ili ozbiljna oštećenost.

  Kosu skracivanje 1

  KADA TREBA DA SKRAĆUJETE KOSU AKO…

  …IMATE TANKU DLAKU

  Tanka kosa raste sporije i brže dolazi do trenutka da izgleda oštećena, te je najbolje skratiti kada primećujete da izgleda razbarušena. Za kratku frizuru preporučuje se skraćivanje svakih četiri do šest nedelja. Za srednju dužinu na svakih šest do osam nedelja, a dužu na svakih osam do dvanaest nedelja.

  …IMATE GUSTU DLAKU

  Možete da prođete bez čestog skraćivanja ukoliko nemate ozbiljno oštećenje dlake. Gusta kosa bolje podnosi toplotu i farbu ili blajh od tanke kose. Između osam do dvanaest nedelja je sasvim pristojan period za redovno skraćivanje.

  …IMATE KOVRDŽAVU DLAKU

  Preporučuje se skraćivanje na svakih šest do osam nedelja kako bi se očuvao oblika kovrdža i sprečilo oštećenje. Kada je teksturisana kosa u pitanju, dužina nije toliko važna jer je teksturisana kosa po prirodi suvlja. Dakle, nemojte da preskačete redovan odlazak kod frizera!

  Foto: Pinterest

  Saznaj više:
  Povezani članci: