Da li proizvodi za negu koje koristimo ujutro i uveče treba da se razlikuju

  06.11.2019.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/11/670-1-1926FC691-5720-4631-8702-D8D8DCA66A59.jpeg

  Jednoglasno slaganje je retko u beauty svetu. Postignuto je samo po pitanju nekoliko svetlih tačaka, a to su: obavezna i redovna zaštitita od sunca, temeljno čišćenje lica i obavezna hidratacija bez obzira na temperature i tip kože. Benefiti redovnog praćenja ovih koraka su naširoko poznati ali koplja se i dalje lome oko toga da li treba imati različit dnevni i noćni režim. Jedni tvrde da je neophodno razdvojiti ih, drugi da je razlika suštinski nebitna, a neki čak i da je u pitanju marketinški trik na kom kozmetičke kompanije zarađuju ogromne svote novca.

  Dakle, da li je neophodno imati različite rutine ujutro i uveče?

  Ukratko – da. Potrebe kože se menjaju u zavisnosti od doba dana: ujutro joj je neophodna zaštita od UVA i UVB zraka, a u toku noći hranljivi sastojci i oni koji služe za njeno obnavljanje koje se odvija dok spavamo. To je i jedan od razloga zašto su dnevne kreme i proizvodi obično lakše teksture i često sadrže neki vid zaštite od sunca. Isto tako, proizvodi za noćnu negu su bogatije teksture, sadrže malo više uljanih tekstura i emolijenata i često sadrže više koncentracije retinola. Tip kože je takođe bitan. Osobe sa izrazito masnom kožom sklonom bubuljicama nemaju potrebe da koriste teške noćne kreme, mogu bez problema da koriste dnevnu ali bez SPF-a. Sa druge strane, izrazito suva koža će zahtevati težu kremu i u toku dana ali uz dodatak UV zaštitnog faktora i bez jakih koncentracija aktivnih supstanci koje je mogu učiniti fotosenzitivnom.

  Da li postoje prozivodi koje treba koristiti isključivo danju ili noću?

  Retinoidi se koriste noću baš iz razloga što kožu čine osetljivom na sunce i mogu izazvati crvenilo i osetljivost. Ovo se najviše odnosi na preparate koje sadrže koncentracije za koje vam je potreban lekarski recept i zato se oko njihove primene uvek morate konsultovati sa lekarom koji vam ih je prepisao. Obratite pažnju i na više koncentracije retinola u proizvodima koji spadaju u kategoriju cosmeceuticals pošto mogu biti dovoljno visoke da izazovu probleme.

  Šta je idealna dnevna rutina?

  Nežan čistač, serum sa aktivnim sastojkom prilagođenom za dan (poput vitamina C, na primer), hidratantna krema lake teksture i krema sa SPF-om bi trebalo da budu sasvim dovoljni. Naravno po pravilnom redosledu. Možete konzumirati i suplemente koji minimiziraju štetan uticaj UV zraka. Ipak, vraćamo se na pitanje tipa kože. Za suvu i normalnu kožu varijacija na temu bi bilo to da čistač bude na bazi blagih AHA kiselina, da hidratantna krema sadrži hijaluronsku kiselinu, a da SPF bude na bazi kreme. Masnoj koži više odgovara čistač koji sadrži benzoil peroksid ili salicilnu kiselinu, u slučaju akni topikalni antibiotik, hidratantni losion umesto kreme i SPF koji ne sadrži ulja.

  Šta je idealna noćna rutina?

  Dvostruko čišćenje koje uklanja sve tragove šminke i dnevnog zagađenja. Serum sa hijaluronskom kiselinom i, ako vam ne smeta, retinoid. Poslednji korak je obavezna krema za tanku kožu oko očiju koja sadrži peptide i antioksidanse kako bi se minimizirale bore.

  Da li različite rutine za dan i veče imaju presudnu ulogu za stanje kože?

  Uključiti dokazano efikasne sastojke u obliku u kom koža može da ih iskoristi je najbitnija stvar koja utiče na rezlutate koji se postižu bilo kojom rutinom. Isto tako, vrlo je važno znati kada se ti sastojci upotrebljavaju kako bi ostvarili sinergiju sa osnovnim funkcijama kože i time kako i koliko može da ih iskoristi. Dakle, najbitniji su sastojci prilagođeni individualnom tipu kože, a odmah zatim i to kada ih i kako koristite.

  Saznaj više:
  Povezani članci: