DO’S i DONT’S: sastojci u kozmetici koji pojačavaju osetljivost na sunce i mogu izazvati alergiju

  16.06.2019.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/06/cover_pustinja.jpeg

  Fotosenzitivnost je povećanje osetljivosti celog tela (posebno kože i sluzokože) na sunčeve zrake, a supstance koje je izazivaju zovu se fotosenzitajzeri. UV zračenje može izazvati upalu u dubokim slojevima kože i oslabiti imunitet celog organizma, što je jedan od razloga zašto se virus herpesa često pojavljuje nakon što neko izgori na suncu. Sunce stimuliše hemijske procese i na površni kože, a u mnogim slučajevima zajedno sa sastojcima koje nanosimo na nju u kremama,može izazvati ozbiljnu štetu. Vitamini i ulja, na primer, oksidiraju na suncu i oštećuju kožu.

   

  Simptomi, uzroci i prva pomoć

   

  Prvi znak da vam je koža iz nekog razloga fotosenzitivna su crvenilo, osip, osetljivost i peckanje, a prvi sledeći korak je eliminacija kako efekata hemijskog sastojka, tako i prestanak izlaganja suncu. U ove svrhe možete koristiti blage protivupalne lekove kao što je Aspirin, a topikalno Pantenol kreme ili kreme koje sadrže sastojak cica. Lekar vam može dodati i neki kortikosteroid kao što je Elokom ali ga nemojte uzimati na svoju ruku. U ovoj fazi je važno da prestanete sa upotrebom svih preparata koji vam isušuju kožu, kao na primer astringenata koji sužavaju pore.

   

  Fotosenzitivnost je vrsta netolerancije na sunce i mogu je izazvati mnogi faktori, a neki od kojih se neki kriju kao potpuno “bezazleni sastojci“ u kozmetičkim preparatima. Takozvani fotodermatitis može čak biti izazvan i nekim preparatima za zaštitu od sunca. Poznati razlozi koji ga izazuvaju mogu biti genetski, zatim povrede – u koje spadaju u hemijski pilinzi i nizak nivo melanina u fototipu kože 1.

   

  Lekovi

   

  Mnogi antibiotici, lekovi protiv bolova i nesteroidni antiinflamatorni lekovi mogu pojačati osetljivost kože na UV zrake i osobe koje ih koriste moraju koristiti pojačanu zaštitu. Obavezno pitajte lekara koji vam daje recept da li treba da obratite posebnu pažnju na neki lek.

   

  Oralna kontracepcija takođe spada u velike izazivače fotosenzitivnosti, na šta bi isto trebalo da vam skrene pažnju lekar koji ih prepisuje. Ukoliko ne možete da prestanete sa uzimanjem istih, uz ozbiljnu UV zaštitu, morate zaštiti kožu kremama koje blokiraju sintezu melanina tj sadrže sastojke kao što su arbutin, azelaična i kojična kiselina i vitamin C u visokim koncetracijama. Svi ovi sastojci imaju i blag efekat izbeljivanja pa će vam koža “sinuti” od njih, što je dodatni bonus.

   

  Retinol i retinoid

   

  Derivati vitamina A zaslužuju poseban pasus. Detaljno su proučavani još od polovine prošlog veka i uz sve benefite koje pružaju, dokazano pojačavaju i osetljivost kože na sunce. Koriste se u praparatima za lečenje akni i čudotvoran su sastojak protiv bora. Leti je najbolje napraviti pauzu sa njihovom upotrebom, pogotovo kada su u pitanju jače koncentracije ili oblik po imenu tretinoin, zato što i kratko izlaganje suncu može dovesti do ozbiljnih opekotina ili produženog alergijskog darmatitisa.

   

  „Redovni“ sastojci u kozmetici

   

  Na suncu najviše hemijski reaguju citrusna ulja i alkoholi i sa njima leti morate biti vrlo oprezni. I to ne samo kada su u vidu kreme. Ako imate kožu koja je jako osetljiva na sunce, lekari predlažu da ih ni ne pijete u ceđenom obliku. Dakle, odložite serume na bazi vitamina C kao i agresivnije tečne eksfolijatore u vidu tonika sa visokim konecantracijama kiselina do septembra (umesto njih možete probati neku od formulacija koje se smeju koristiti leti).

   

  Kreme sa zaštitnim faktorom

   

  Ironično, zar ne? SPF neće zaštiti vašu kožu 100% ali ga je neophodno koristiti, a nažalost neke komponente krema za zaštitu kože mogu da imaju obrnut efekat. Uzrok ovome su često vitamn B10 (paraminobenzoična kiselina, vitamin H1, PABA) i njegovi derivati, pa pažljivo čitajte etikete ako imate osetljivu kožu. Najbolja opcija u tom slučaju jeste da se prebacite na proizvode sa mineralnim filterima kao što su cink i titanijum.

   

  Parfemi

   

  Amber, mošus, alkoholi… Sve su ovo sastojci koji lako mogu izazvati osetljivost na sunce. Mnogi brendovi sada nude parfeme za leto, koji su formulisani na “sigurnan” način, uglavnom bez alkohola. Oni, istina, kraće traju na koži ali su bezbedna opcija. U slučaju da imate ozbiljnu osetljivost na sunce, najbolje je, ipak, da parfeme ne koristite uopšte za vreme leta.

  Saznaj više:
  Povezani članci: