Koliko rano je prerano kada je u pitanju anti-age kozmetika?

  11.10.2019.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/10/antiage-cover.gif

  Iako čvrsto verujem u to da su tridesete nove dvadesete (nemojte da se svađamo) imam utisak da oni su koji na papiru imaju dvadesetak godina sve više opsednuti dizanjem tonusa lica koji nije opao, ublažavanjem bora koje se ne vide, posvetljivanjem pigmentacijskih fleka kojih nema. Ne bih ulazila u reon “preventivnog botoksa”, zadržaću se samo na onim stvarima koje možemo da uradimo sami sebi, ispred svog ogledala, svaki dan.

   

  Činjenica jeste da nas od malih nogu uče da je “bolje sprečiti nego lečiti” i po toj zdravoj logici, preventiva je ključna reč za sve, pa i to kako ćemo ostariti (mada sam alergična kada se neko pravi da genetika nema nikakvog uticaja u celom procesu). Sa jedne strane, to je apsolutna istina ali sa druge, granica između preventive i “teške artiljerije” je ovde potpuno izbrisana. Da pojasnim, koristiti SPF svaki dan je preventiva. Ne maltretirati kožu prejakim sredstvima za čišćenje je preventiva. Hidrirati kožu je preventiva. Koristiti proizvode formulisane za kožu preko četrdeset ili pedeset godina u svojim ranim dvadesetim, nije. Ovo poslednje je jednostavno previše i prerano. Ali gde je granica?

   

   

  U jednoj stvari se slažu apsolutno svi, i dermatolozi i kozmetičari i ljudi čija koža toliko dobro izgleda da mi je mnogo bitno šta imaju da kažu nevezano za to koje su struke: zaštita od sunca je obavezna. Uvek. I kada je oblačno i kada pada kiša. I kada ste unutra, a napolju je oblačno i pada kiša. Stepen te zaštite ne mora uvek biti isti, ali biti je mora. Nema mesta pregovorima.

   

   

  Još jedna stvar oko koje se svi većinom slažu je sledeća: prelomna tačka je oko dvadeset i pete godine. Naravno, svako od nas je poseban (zdravo, genetiko!). To je vreme u kom treba početi sa uvođenjem nekih anti-age elemenata u rutinu nege lica. Akcenat na reč “nekih”, molim, ovo nikako ne znači da treba ceo režim da prekrojite u svrhu borbe protiv starenja do istrebljenja. Za početak, nemojte koristiti hidratantnu kremu protiv bora. Zašto? Obično imaju visok nivo masti, a to dovodi do pojave bubuljica (ne zato što se koža čisti već zato što je preopterećena). Pored toga, ove kreme su nabijene sastojcima koji ubrzavaju ćelijski turnover i proizvodnju kolagena, uglavnom peptidima, i to je sjajno za kožu posle četrdesete ali će prosečnu kožu dvadesetogodišnjaka iziritirati za sve skupe pare koliko ste kremu platili. Sačekajte.

   

   

  Kako početi?

  • Krema za regiju oko očiju – prvi obavezan korak čak i kada ne vidite nikakve promene. Ujutro i uveče. Ne sa jakim sastojcima protiv bora, nego „običnu“ hidratantnu, eventualno za smanjivanje nadutosti. Budite strpljivi, ovo je dugoročna investicija i isplatiće se. Ono što ćete primetiti odmah, to je da se korektor em bolje nanosi, em duže traje.
  • Počnite sa nekim oblikom eksfolijacije. Držite se najnižih koncentracija i najblažih formula koje se mogu koristiti svaki dan. Manje je više.
  • Uvedite antioksidanse – oni ne mogu da vam naškode, a dobar su uvod u svet “ozbiljnije” kozmetike. Vitamin C i arganovo ulje su odlični u ove svrhe. Najbolje je da odaberete neki od što prirodnijih seruma, na vodenoj ili uljanoj bazi. Kvalitetne izvedbe prave se i kod nas i nećete morati da opljačkate banku.
  • Retinol – pratite primer (a ne samo savet) dermatologa. Iskreno, većina njih u vreme kada krenu na specijalizaciju počinje sa upotrebom retinola i kožu rigorozno štite od sunca kremama sa visokim zaštitnim faktorom širokog spektra. Vrlo često se radi o tretinoinu (obliku koji možete dobiti samo na recept) koji kada jednom počnu, posle koriste ceo život. Da, potrebno je vreme da se koža na njega navikne ali on je jedini sastojak za topikalnu upotrebu koji je dokazano efikasan. Posmatrajte ga kao zdrav način života: vežbanje i zdrava ishrana daju dugoročne rezultate, a najveći benefiti se pokazuju nakon više godina. Poznajem žene koje su koristile tretinoin zbog akni bez prestanka godinama – verujte mi, imaju manje bora od bilo koga drugog.

   

      Saznaj više:
      Povezani članci: