Otkrivamo vam sve što bi trebalo da znate o „tetoviranju“ lica BB kremom

  22.07.2019.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/07/bb_cover.jpg

  I zašto je, možda, to korak predaleko

  Trajna šminka za obrve, kapke, trepavice i usne, čak i pokrivanje ožiljaka i tetovaže nisu više nikakve novosti. Ne samo da su na svakom ćošku, nego su razvijene i tehnike nanošenja koje se međusobno do te mere razlikuju da izraz “trajno iscrtane obrve” više ništa ne govori o tome kako te obrve zapravo izgledaju. Lično, volim ofarbane i trajno uvijene trepavice. Za sve ostalo se i dalje držim svog basic bitch pristupa: sve može pod uslovom da mogu uveče da skinem. Svakom svoje. Ipak, ove metode se koriste relativno dugo, boje su ispitane i odobrene svuda u svetu, a rezultati nekad zaista impresivni – u oba smera.

   

  Danas smo stigli do toga da nam se nudi i besprekoran ten bez šminke – tako što se microneedling tehnikom pod kožu ubacuje BB krema (čitaj: pigment) i praktično radi trajno konturisanje lica. Oglasi po svetu, a sada i ovde, tvrde da se tretmanom dobija blistava koža i ublažavaju crvenilo, ožiljci, podočnjaci i pegice (kome smetaju pegice?!). Sve to za obično dva tretmana, uz rezultate koji traju oko pola godine.

   

  Razumem želju da se svako jutro probudite sa savršenom kožom. Razumem i da je nekom dosadilo šminkanje (podsetiću vas da ono ne treba da bude obaveza, nego izbor). Zamišljam koliko vremena bi se na taj način moglo uštedeti i koliko novca, na duge staze. Pobornik sam toga da se život pojednostavi. Još više želim da se žene osećaju lepo. Ali ubacivanjem praktično neispitanih polutrajnih supstanci iglama pod kožu? Kako god ga nazvali – BB Glow Facial, BB Covered Foundation, Semi-Permanent Foundation itd – radi se o istoj stvari. Donosimo vam sve što treba da znate o ovoj proceduri.

  Šta ovakav tretman podrazumeva?

   

  Sam proces je praktično isti kao i microneedling: preko površine kože se prelazi minijaturnim iglama koje je kontrolisano povređuju i time pospešuju mehanizme regeneracije, proizvodnju kolagena i elastina, dok aparat istovremenno ubacuje serum u dublje slojeve kože. Umesto samog seruma, u BB Glow tretmanu se pod kožu ubacuje šminka. Zamislite pigmentnu tetovažu za celo lice i to je to. Ceo proces, uključujući i topikalnu anesteziju traje oko tri sata. Nakon tretmana, koža je crvena i suva nekoliko dana.

  Da li je bezbedan?

   

  Ovaj tretman je toliko nov da još uvek nema dovoljno podataka o tome. Američki FDA ga za sada nije odobrio. Čak i u Americi se koriste boje proizvedene u Rusiji (gde je tretman dostupan oko 5 godina). Nešto kraće postoji i korejska verzija.

   

  Efekat tretmana je “kao da ste se probudili sa savršeno izblendanom BB kremom”, ali na zaboravite da BB krema nije napravljena da ide POD kožu. Sve što se ubacuje na ovakav način potencijalno može da izazove ozbiljnu štetu. O konkretnim pigmentima se ne zna dovoljno (za razliku od onih koji se koriste mnogo duže). Lako mogu izazvati alergijsku reakciju, neravnine, svrab, zakasnele upale i osipe (čak i nakon nekoliko godina), infekcije i granulome. Dermatolozi upozoravaju da ovaj tretman ne treba nikako da koriste osobe koje su sklone keloidnim ožiljcima, ekcemima ili imaju psorijazu i akne, uzimaju hormonsku terapiju, a lista se samo nastavlja.

   

  Pored toga, mnogi ljudi zaštitu od sunca stavljaju u formi BB kreme ili pudera. Uklonite ovaj korak i vrlo je moguće da će prestati da koriste SPF. Podvucite crtu i odlučite sami.

  Saznaj više:
  Povezani članci: