Šta će se desiti sa vašom kožom ako ne prestanete da pušite?

  18.06.2020.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/06/koza_pusenje_cover.jpg

  Ja sam bivši pušač. Ne mrzim pušače, ni dim (mrzim samo ustajale pepeljare ali mrzela sam ih i dok sam ih i sama punila). Volela bih da mogu da se postavim kao moralno superiorno i osvešćeno biće i izjavim kako sam se jednog dana samo probudila – kao moj tata, na primer – i rekla “od danas više ne pušim zato što to nije dobro za mene.” Nažalost, ne mogu. Moji razlozi bili su vezani isključivo za taštinu. Naime, okrnjila sam zub i shvatila da će “zakrpa” menjati boju različito od ostatka zuba budem li nastavila da pušim. Strah od “žutila” bio je dovoljan da prestanem cold turkey. Prijatelji mi se i dalje smeju.

  I dok, razume se, postoje mnogo mnogo važniji razlozi zbog kojih je bolje biti nepušač, sigurna sam da se mnogi pitaju upravo o onima koji su vidljivi golim okom (pridružite mi se, tašti moji prijatelji, razumem vas). I dalje se nekad zapitam koliko bi se videlo da nisam prestala?

  Kao prvo, koža pušača u većini slučajeva se na oko razlikuje od one koju imaju nepušači: manje je sjajna, nema ono zdravo rumenilo već je često sivkasta. Pušači vremenom dobijaju i proširene pore (u sredini lica) koje se po obliku malo razlikuju od onih koje imaju nepušači zato što su izdužene, ne okruglaste. Koža im postaje suvlja i grublja na dodir. Pored toga, bez izuzetka se pojavljuju i tzv pušačke bore oko usana od mehaničkog pokreta uvlačenja dima, a volumen usana se smanjuje. Kod mladih pušača ove razlike postaju vidljive nakon desetak godina, a kod onih koji su počeli da puše nakon trideset i pete, već nakon pet do sedam godina.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/06/1592488826068112.jpg

  Zbog čega se ovo dešava? Razlozi se dele na dve velike grupe.

  Sistemski uticaj pušenja na kožu

  Nikotin ima dokazan i jak efekat na krvne sudove: nakon što uvučete dim, oni se skupljaju i ovaj “grč” ima dugotrajan efekat u proseku od sat i po do dva sata. Dakle, ukoliko pušite više od jedne cigarete na dva sata (a većina pušača to radi) to znači da je vaša koža u stalnom stanju usporene prokrvljenosti. Najsitniji krvni sudovi nisu u stanju da sprovedu kiseonik i neophodne tvari do ćelija, niti da iz njih uklone “otpad” i obave ono što se danas popularno naziva detoksikacijom tkiva. Posledica ovoga jeste to da koža izgleda kao da niste videli ni sunca ni meseca (ni svežeg vazduha) danima, čak i onda kada se trudite da kompenzujete pušenje nekim zdravim navikama.

  Nažalost, usporena cirkulacija ima akumulativan efekat i vremenom kapilari postaju osetljivi i krti, deformišu se, pucaju i postaju vidljivi i na površini kože, nekad i u formi rozacee, najčešće upravo na sredini lica na obrazima oko nosa.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/06/1592488826033389.jpg

  Lokalni uticaj na kožu

  Nikotin i proizvodi sagorevanja cigareta koji se oslobađaju kada one gore veoma su štetni za sluzokožu. Poznato je da pušači češće oboljevaju od bolesti disjanih organa. Ono šte ne znaju baš svi jeste činjenica da duvan nije jedini krivac za ovo, već da i papir i aditivi koji se dodaju cigaretama igraju određenu ulogu. Kada cigareta gori a vi uvlačite dim, stvaraju se najsitnije čestice pepela koje su veoma otrovne. Ta prašina se zadržava na licu, tačnije na njegovom srednjem/donjem delu na usnama, oko usta i oko nosa. Kada se nađu na koži, ove mikročestice koje su pri tom vrele razlažu zatitni masni sloj kože i stvaraju otrovne naslage na njenoj površini. Osim što bukvalno truje kožu, ovaj sloj mikropepela sprečava i njenu normalnu eksfolijaciju (koja se svakako usporava kako starimo). Koža gubi sjaj, a njena prirodna otpornost se drastično smanjuje.

  Proizvodi sagorevanja cigareta takođe se mešaju sa sebumom u porama i začepljuju ih (dobrodošli, mitiseri). Činjenica je i da toksini i slobodni radikali znatno usporavaju sintezu lipida u koži, ona postaje suvlja ali pore se ipak šire zbog količine oksidiranog sebuma pomešanog sa pepelom od sagorevanja cigareta.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/06/1592488825993263.jpg

  Kako zaštiti kožu ako ste pušač

  Ok, jasno vam je da bi najbolja stvar bilo da prestanete ali to je zaista nekad mnogo lakše reći nego učiniti. Dakle, kako umanjiti loše efekte cigareta na lice? Ako želite manje posledica (vidljivih i nevidljivih), prvo smanjite uzrok odnosno broj cigareta. Bilo bi dobro kada biste između cigareta pravili pauze od minimum tri sata što bi trebalo da da koži vremena da se malo oporavi i snabde kiseonikom. Zatim, pređite na cigarete sa najmanjom koncentracijom nikotina, po mogućstvu i tanje i kraće. Što kraće jedna cigareta gori, to bolje po vas.

  Preporučljivo je i piti što više vode kako bi se pospešilo izbacivanje štetnih materija iz organizma, a njoj možete dodati određene sastojke za detoksikaciju. Uvrstite i zeleni čaj u svakodnevnu rutinu zbog njegovog antioksidativnog dejstva.

  Trudite se da cigaretu držite što dalje od lica. Čak i 10-15 centimetara udaljenosti od usta će pomoći koži da manje pati.

  Uvrstite u svoju dnevnu rutinu nege proizvode sa visokom koncentracijom antioksidanasa i aktivnih sastojaka koji ubrzavaju ćelijski turnover. Zeleni čaj, resveratrol, vitamin C, retinol, nijacinamid i druge forme vitamina B3, salicilna kiselina… Sve su ovo sastojci koje treba da istražite i napravite plan nege kože.

  Saznaj više:
  Povezani članci: