I šta je, uopšte, mikrobiom?
Ako guglujete ovu temu na srpskom jeziku naićićete na poražavajući broj članaka u kojima se mikrobiom naziva “organom”. Ne znamo odakle je ovo poteklo ali je netačno. Mikrobiom je, bez nepotrebnog komplikovanja, skup mikrorganizama koji se nalazi u ili na nekom delu našeg tela. Različiti delovi tela, kao što su koža ili creva, imaju različite mikrobiome i ne samo to, različite osobe imaju različite mikrobiome. Istraživanja dokazuju da mikrobiom u crevima utiče na razvoj mnogih bolesti, da od njega zavisi kako reagujemo na lekove, kao i na hranu – a utiče i na gojaznost, što ga čini posebno zanimljivim, zar ne?
Mikrobiom creva je skup raznih mikroorganizama koji nastanjuju naš sistem za varenje, ima ih više od pedeset triliona, a u njemu postoje korisne i patogene bakterije. U normalnim uslovima, one žive u ravnoteži, određene dobre neutrališu loše pa je broj patogenih bakterija pod kontrolom.
Nažalost, ova ravnoteža se lako narušava i “loša” mikroflora brojčano nadjača dobru. To je, na primer, jedan od razloga zašto je obavezno uzimati probiotik ako uzimate antibiotike – antibiotici desetkuju sve bakterije, uključujući i one dobre, što dovodi do bujanja patogenih mikrorganizama. Posledice ovakvih preokreta su mnoge: poremećaji varenja, zatvor, nadutost, glavobolje, opšti umor, oticanje, alergije i netolerancije, i na kraju – prekomerna težina.
Disbioza creva
Ovo je promena u sastavu mikroflore creva i nastaje kada patogene bakterije brojčano nadjačaju korisne.
Uzroci prekomerne težine zbog poremećene mikroflore
- Apsorpcija hranljivih materija je poremećena. Na primer, jedete hranu bogatu vitaminom D zbog bolje sinteze gvožđa i kalcijuma ali se on ne apsorbuje.
- Nepravilno razlaganje i nepotpuno varenje hrane usled čega se hrana u telu zadržava duže nego što treba pa počinje u njemu da fermentira i truli.
- Oslabljen rad sistema tela za izlučivanje, i kao posledica, poremećena funkcija jetre. Kada je jetra opterećena, može doći do hormonskih poremećaja, hipertenzije i razvoja mnogih kožnih bolesti.
Bakterije i šećer
Prosti šećeri su “omiljena hrana” za patogene bakterije. Što u sebi imate više patogenih bakterija to one više traže da ih hranite, a vama se čini da vam telo poručuje kako želi slatko. Na taj način unosite više šećera i prostih ugljenih hidrata, a manje žudite za zdravom kvalitetnom hranom poput povrća.
Nedelju dana za oporavak
Ravnoteža mikroflore se može povratiti za sedam dana do tri nedelje, u zavisnosti od stanja organizma. Po pravilu se za ovo vreme izgubi i nekoliko kilograma. Odakle tako brz gubitak kilaže? Ustvari se izbacuje sve ono što se u telu nagomilalo u periodu dok sistem za varenje nije dobro radio – hrana koja nije do kraja svarena i prekomerna voda. Telo zahvalno reaguje na pravilno kombinovanu i zdravu hranu i vrlo brzo će vam to pokazati dobrim osećajem.
Jelovnik za oporavak mikrobioma
- Hrana bogata vlaknima: voće, povrće, začinsko bilje, orašasti plodovi i celo zrno žitarica.
- Izbacite svu prerađenu hranu – belo brašno, beli šećer, semolinu, kuskus, beli pirinač, beli hleb…
- Najmanje tri dana izbacite sve mlečne proizvode, uključujući i fermentirane proizvode kakvi su jogurt i kefir.
- Izbacite sav alkohol i sveže ceđene sokove
- Pijte optimalnu količinu vode
Promenite način ishrane i pustite telo da se samo oporavi, ispravna ishrana je tu od najveće pomoći. Najveća greška koju možete da napravite je da uzimate antibiotike iz ovog razloga – oni samo povećavaju rizik od razvoja patogene mikroflore.