Da li znate koji je najbolji način da jedete voće?

  17.04.2020.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/04/voce_cover.jpg

  Načina ishrane je danas zaista mnogo, a provlače se kroz sve kategorije od dijeta isključivo namenjenih gubitku kilograma (najlošiji pristup) do zdravog načina života (jedini održivi pristup). U mnogima od njih je unos šećera ograničen. Pardon, iz svake “dijete” koja pretenduje da bude zdrava iz svakodnevne ishrane izbacuju se prosti ugljeni hidrati i šećeri. Gumene bombone? Naravno. Dijeta samo sa krofnama? Mućnite malo glavom. Granice su u svim slučajevima prerađene hrane vrlo jasne ali šta se dešava sa voćem? Nature’s candy, kako ga mnogi zovu, je ocrnjen u mnogim planovim ishrane kao što su keto i low carb (ne, ova dva nisu isto).

  Ipak, voće, kao ni jednu drugu grupu namirnica prirodnog porekla, ne treba radikalno izbacivati iz ishrane – pogotovo ne na duge vremenske periode. Kao prvo, nije svako voće isto i nema svako voće isti glikemijski indeks. Postoje vrste voća koje su pogodne i za ljude sa insulinskom rezistencijom i nekim tipovima dijabetesa. Dakle, voće nije bauk, a uprošćena jednačina voće = šećer jednostavno nije tačna.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/04/1587120558732837.jpg

  Voće treba da bude uključeno u svaki dugotrajan plan ishrane iz više razloga. Za početak, hajde da se setimo da se u njemu pored fruktoze, glukoze i saharoze nalaze i voda, vitamini, vlakna, voćne kiseline. Pored toga, sladak ukus je nešto što prija svima u određenoj meri i zna se da smiruje nervni sistem i pomaže u uspostavljanju ravnoteže nervnog sistema i sistema žlezda sa unutrašnjim lučenjem. Ipak, ovo ne znači da treba da jedete tri kile banana na dan.

  Kako pravilno jesti voće?

  Pošto sadrži šećer, voće ne bi trebalo jesti uveče niti u neograničenim količinama. Budite umereni i držite se nekoliko jednostavnih pravila i voće će biti u grupi nezamenljive zdrave hrane.

  • Ne prejedajte se voća – optimalna dnevna količina za zdravu osobu je između 300 i 400 grama. Nemojte ovo tumačiti bukvalno, skoro pola kile jabuka nije isto što i pola kile grožđa, to vam je jasno.
  • Pazite na vreme – ili, bolje rečeno, doba dana. Najbolje je ako voće pojedete pre 17 časova i nikada posle obroka. Voće nije dezert već se tretira ili kao neka vrsta predjela koje se konzumira ne kasnije od jednog sat pre glavnog obroka ili, još bolje, kao zasebna užina.
  • Pametno kombinujte – eliminišite klasične kombinacije voća i žitarica (bobičasto voće se može kombinovati sa žitaricama, ostalo voće ne), kao i voća i proteina životinjskog porekla. Na žalost, voćni sosevi sa mesom nisu baš najbolja ideja (kao ni krompir sa mesom, uostalom, get over it).
  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/04/1587120558862233.jpg

  Da li voće može da zemeni obrok?

  Da, ukoliko govorimo o doručku ili užini. Ne, ukoliko nameravate da ga večerate. Ako voće budete jeli uveče ne ginu vam neke neprijatne posledice kao što su pojačana želja za slatkim, nestabilan krvni pritisak (uglavnom kod muškaraca) i nekad čak i poremećaji menstrualnog ciklusa.

  Da li su sokovi od voća jednako zdravi kao i voće?

  Ne. Sokovi ne sadrže vlakna koja su neophodna za naš sistem za varenje, više su blizu kategoriji “praznih kalorija”. Na primer, jedna srednja narandža u proseku sadrži 11-14 grama šećera, a čaša ceđenog soka od narandže od 200 ml sadrži 22-24 grama šećera. U slučaju da baš ne želite da ih se odreknete, sokove od ceđenog voća možete piti jedan sat pre obroka i razrediti ih vodom, pola pola.

  Bolja alternativa je tzv smoothie, ali i njih treba kombinovati sa čvrstom hranom koja se žvaće. Istina jeste da varenje ugljenih hidrata počinje već u ustima i da bi se aktivirali enzimi koji su za to varenje potrebni, potrebno je i žvakati.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/04/1587120558893213.jpg

  Da li se voćni sokovi mogu koristiti za detoks?

  Ono što se danas na internetu prodaje kao detoks u svojoj suštini jeste post koji u određenoj meri može da pomogne sistemu za varenje da se odmori. I to je to. Svaki ovakav program treba da osmisli stručno lice u odnosu na vaše lične potrebe i stanje organizma. Tretman tečnom hranom može biti veoma koristan u lečenju gastritisa i insulinske rezistencije ali se u njemu ne koristi samo voće. Šta više, uključuju se biljna mleka, sokovi od povrća i smoothies.

  Ipak, reč “detoks” nije prava (i tačna) za ovakve kure. Naše telo uništava i izbacuje toksine na dnevnom nivou i za to mu nije neophodan sokovnik. Detoksifikacija je, pri tom, dug proces za koji ni izbliza nije dovoljno 3 dana. Naše telo je složena mašina, a sok od ceđene narandže nije čudotvoran lek za njega.

  Saznaj više:
  Povezani članci: