Kako da prevaziđete letnje pregorevanje, ali ne na plaži, već u kancelariji

  24.06.2022.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/06/burnout_cover.gif

  I počelo je. Leto je tu sa svim svojim čarima, ali i situaciji kada u tim čarima ne možete baš u potpunosti da uživate, dok drugi oko vas mogu. Svuda su fotografije drečavih koktela, slanih peškira prosutih po drvenim ležaljkama, Instagram postovi koji mirišu na so, masline i kremu za sunčanje, dok vi, tena bledog kao mladi sir sedite ispod klime čitajući dvestoti mejl za danas. Bilo da planirate na odmor ili ne, da idete tek u septembru ili da ste već bili početkom juna, preživljavanje leta na vrućem betonu i u sterilnim kancelarijama može biti baš izazovno i naterati da pregorite: u isto vreme od količine posla i izgarajuće želje za odmorom ispod suncobrana. 

  Pošto se često i sami nalazimo u ovoj situaciji, nemamo pravi savet za vas, ali smo zato u pomoć pozvali psihoterapeutkinju Mirjanu Milenković koja je pristala da sa nama podeli neke mantre i savete za preživljavanje ovog korpo-leta. 

  Napravite sate kada ste „nedostupni“ i držite ih se.

  Svi smo mi ljudi, tako da postoje trenuci kada ćemo nešto odlagati ili će naš posao trajati duže nego što smo očekivali. To znači da ćemo ponekad morati da radimo do kasno ili da radimo kod kuće čak i nakon što u posao uložimo ceo dan. Da bismo sprečili da ovo postane navika, jedna strategija je da svaki dan imamo određeno vreme tokom kog sebi dajemo malo vremena da se opustimo, a da ne budemo privrženi tehnologiji ili društvenim mrežama. To bi moglo da podrazumeva stavljanje našeg telefona na  „aeroplane“ režim ili ne odgovaranje na mejlove sve do jutarnje meditacije ili kafe. Moramo da imamo malo vremena za sebe svaki dan i da tada ne brinemo šta drugi ljudi žele od nas i samo malo hvatamo dah. Kao pred zaron u more. 

  Ne zakazujte previše, naučite kako da kažete ne

  Ovo se odnosi i na profesionalne i na socijalne zahteve. Ako ne možete da žonglirate sa dva očekivanja koja će se pojaviti u isto vreme (ili suviše blizu), pokušajte da budete iskreni. Neverovatno je kako drugi reaguju kada ste otvoreni o svojim granicama.

  Provera karijere

  Uprkos potencijalu za mnoge aktivnosti u slobodno vreme, leto je takođe sezona kada bi trebalo da iskoristite  vreme van kancelarije kako biste razmotrili stanje u vašoj karijeri. Duga putovanja, izležavanje pored bazena, kampovanje, planinarenje, biciklizam ili vožnja kanuom su odlična prilika da razmislite o tome šta ide dobro – i šta bi moglo da se unapredi ili poboljša. Sada je možda vreme da ponovo procenite svoj put u karijeri. Da li uživate u svom poslu? Da li zarađujete dovoljno? Da li se osećate sigurno u svojoj poziciji i industriji? Možda je vreme da se pripremite za unapređenje ili naučite neke nove veštine koje bi vam mogle pomoći da poboljšate potencijal za napredovanjem.

  Smanjite i preispitajte „to do“ liste

  Eliminišite neke izazivače stresa tako što ćete kreirati sedmičnu listu zadataka koje NE treba raditi. Procenite svaku tačku na svojoj listi obaveza tako što ćete se zapitati: Da li postoji neko kome mogu ovo da prenesem? Može li ovaj zadatak da sačeka sledeću nedelju bez ikakvih problema? Da li se ovaj zadatak može promeniti da bi bio jednostavniji ili manje vremena?

  Ova jednostavna pitanja će vam pomoći da odredite prioritete svog posla, a da istovremeno smanjite svoje obaveze.

  Vikend oaza

  Možda nemate trenutno mogućnosti i prostora da se izležavate na plaži ceo dan, ali još uvek imate slobodne dane tokom vikenda kada sebi možete prirediti mini verziju odmora, makar ona uključivala odlazak na bazen, lokalno izletište, roštilj sa prijateljima u dvorištu, odlazak na žurku ili možda samo udobnu dvočasovnu masažu i odlazak na omiljeni koktel posle. 

  Saznaj više:
  Povezani članci: