Kako da započnete dan na pravi način i pomognete svom telu

  26.07.2023.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/07/Cover_Wide_telo.jpg

  #GutTok jedna je od tema koje su uvek aktuelne na TikToku, a preporuke kako se rešiti nadutosti i regulisati probavu su brojne. Iako je digestivni trakt u centru pažnje, važno je shvatiti da nema brzih rešenja, čak i ako je neki napitak od maslinovog ulja pomogao vašem omiljenom TikTokeru. Umesto toga, predlažemo vam kako da započnete dan uz nekoliko jednostavnih navika koje mogu pozitivno uticati na vašu crevnu floru i probavu.

  Popijte vodu odmah po buđenju

  Ostati hidriran je od ključne važnosti za poboljšanje kože, probave, ravnoteže hormona i još mnogo toga, pa zašto ne započeti jutro velikom čašom tople vode sa limunom kako biste pokrenuli proces varenja? Ispijanje čaše vode odmah ujutru pomaže izbacivanju toksina iz organizma i buđenju creva. Dakle, pre nego što posegnete za jutarnjom kafom ili zalogajem doručka, prvo hidrirajte telo vodom. Za još bolji efekat, dodavanje limuna takođe pomaže u borbi protiv lošeg varenja, nadutosti, zatvora i gasova.

  Doručak stavite na prvo mesto i neka to bude najveći obrok u danu

  Kažu da je doručak najvažniji obrok u danu i kada je u pitanju vaša probava, i to jeste tačno. Ukoliko imamo dobar doručak, naše telo će optimalno iskoristiti hranljive materije. Neka gust raspored ili rokovi za posao ne utiču na to da preskočite doručak, a ukoliko ne možete da doručkujete kod kuće, ponesite obrok sa sobom. Posvetite vreme jelu, isključite društvene mreže, mejl, televiziju i sve faktore koje vas ometaju kako biste bili prisutni. Temeljno žvakanje svakog zalogaja bez ometanja ili višestrukih radnji može vam pomoći da se opustite i bolje varite.

  Jedite fermentisane i namirnice bogate vlaknima

  Vlakna su vrsta ugljenih hidrata koje telo ne može da svari, pa prolaze kroz telo nesvarena i stižu do creva, ublažavajući probleme sa varenjem. Vlakna, posebno ona prebiotička, gorivo su za zdravu crevnu mikrofloru. Ukoliko želite da unesete više vlakana u svoju ishranu, u ovsene pahuljice možete dodati seme lana ili chia semenke, pa sve to zaliti jogurtom. Možete dodati bobičasto voće, a ukoliko niste ljubitelj ovsene kaše, uvek možete koristiti hleb od celog zrna i napraviti avokado tost ili pripremiti omlet sa mešavinom povrća. Pored vlakana, fermentisane namirnice su ključne za zdravlje creva i probavu. 

  Pijte čaj od đumbira

  Đumbir ne služi samo za davanje karakterističnog ukusa i final touch -a jelima. Možete ga smatrati najboljim prijateljem vaših creva zahvaljujući antioksidativnim i antiinflamatornim svojstvima, koja mogu podržati varenje i boriti se protiv nadutosti. U tradicionalnoj kineskoj medicini, đumbir se često koristi za probavne smetnje, a postoji i dodatno istraživanje koje pokazuje da pomaže pri osećaju mučnine. Dodatno, ova preporuka je prilično jednostavna i možete je odmah dodati u svoju rutinu, jer je sve što treba da uradite da biste pripremili čaj od đumbira- da naseckate đumbir i dodate vruću vodu.

  Budite u pokretu

  Budite u pokretu da biste pokrenuli svoja creva. Jutarnje šetnje ili joga mogu pomoći da se razbude mišići, što održava pokretanje crevnog trakta. Ove aktivnosti mogu, takođe, poboljšati vašu crevnu mikrofloru. Joga poze uključuju uvijanje i savijanje koje masira probavni trakt, opušta creva i stimuliše enzime za varenje. Blage forme vežbanja ujutru su savršene, jer je lagani početak vašeg jutra najefikasniji za razbuđivanje tela. Čak i ako je to samo šetnja od 10 minuta ili trening kod kuće, bilo koji oblik kretanja može pomoći kod varenja.

  Opustite nervni sistem

  Haotično jutro kada se žurite, trčite po kući i spremate se za posao može poremetiti nivo stresa, što takođe može negativno uticati na varenje i zdravlje creva. Bez obzira na to šta vas opušta ili koliko vremena imate ujutru, možete napraviti takav raspored da vam jutro prođe bez tenzije. Možete to učiniti tako što ćete uzeti 3-4 duboka udaha ili jednostavno uraditi svoju omiljenu meditaciju. 

  Saznaj više:
  Povezani članci: