Niksen: zašto je ne raditi ništa dobro za vas?

29.07.2019.
RECOMMENDED

https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/07/niksen_cover.jpg

Dolce far niente

Prvo nas je osvojio hygge, danska reč koja je učinila da udobno (i fensi?) sedenje kod kuće bude kul. Onda smo se bacili na švedski lagom i pronalaženje zadovoljstva i ravnoteže u svemu što radimo u životu. Neki su probali i plogging – trčanje uz skupljanje đubreta (nisam ta, sramim se da priznam da nisam tako osvešćena kao Šveđani). Dopala nam se i fikka, u osnovi ispijanje kafa i jedenje peciva po modernim coffee shopovima. Novi kocept takođe dolazi sa severa, tačnije iz Danske, i zove se niksen. Spremite se, uskoro će nam preplaviti Instagrame, plima je već počela.

Šta je Niksen?

 

U dobu u kom smo opsednuti postizanjem i obavljanjem stvari, niksen je protivotrov: ne raditi ništa. Samo ime je izvučeno od reči niks što znači „ništa“, a u praksi znači potpuno suprotno od toga da sve vreme treba da budemo produktivni. To je vreme koje provodite u aktivnostima koje ne zahtevaju napor ili trud, a često ni pokret: gledanje kroz prozor i sanjarenje, na primer. Kvalitetno ne raditi ništa je umeće, a suština celog procesa je da prepoznate i prihvatite da i trenuci koji nisu ispunjeni „vrednim“ stvarima imaju svoju vrednost i značaj. Drugim rečima, cilj je oslobađanje od opsesivnih društvenih normi postizanja ciljeva i toksične produktivnosti.

Kako se praktikuje?

 

Kada ste poslednji put radili apsolutno „ništa“? Niksen može biti i pet minuta u udobnoj stolici ili deset minuta gledanja kroz prozor. Cilj cele igre jeste da neko vreme bivstvujete „bez cilja“. Ključna stvar je da ne dozvolite nikakve prekide ili stvari koje vam skreću pažnju, nažalost to uključuje i knjige i Netflix, i da prihvatite da je ok i da vam je dosadno.

 

Za mnoge ljude je ovo mnogo lakše reći nego izvesti. Šta više, jednostavno gledanje kroz prozor može predstavljati pravi izazov. Za početak, pomoći će vam da isključite telefon, kompujter i iPad i mirujete nekoliko minuta na dan. Usudite se da budete dokoni i dopustite životu da teče svojim tokom, bez obaveza i bez uplitanja. Važno je da trenirate svoj um da luta na kreativan i maštovit način. Postoje i prelazni načini na koje možete početi da praktikujete niksen: šetnje po prirodi ili pisanje pisama zahvalnosti. Samo polako. Koncept niksena se razlikuje od koncepta osvešćivanja ili prisutnosti u tenutku, on se zaista svodi na to da pustite svom umu da slobodno luta. Naravno, nije praktično stalno praktikovati niksen – ne možemo da ne radimo ništa sve vreme, zar ne? Niksen podrazumeva da odvojite neko vreme iz svog aktivnog života da biste postigli ravnotežu. Produktivan život je ključ do zadovoljstva, biti dokon nije glavni faktor za sreću.

 

U slučaju Burnout sindroma, koji je ove godine prepoznat kao legitimna dijagnoza od strane Svetske zdravstvene organizacije, niksen je način da se mozak isključi (što je svakako korisno s vremena na vreme) ali neće izlečiti ili sprečiti pregorevanje. Burnout je stanje hroničnog stresa koje dovodi do zamora, nemogućnosti da se obavlja posao, čak i anskioznosti i depresije u kom je najvažnije na vreme potražiti profesionalnu pomoć pošto rano dijagnostikovanje i tretman u mnogome doprinose oporavku. “Raditi ništa” je sasvim ok bonus mentalnoj higijeni ali postoje efikasniji i sveobuhvatniji načini nošenja sa ovim problemom. Zdrava ishrana, fizička aktivnost, boravak na otvorenom i kvalitetan san su osnova, sve ostalo je nadogradnja. Dakle, niksen će nekim ljudima pomoći da se oslobode stresa ali svi smo različiti i treba da pronađemo individualne načine ili kombinacije metoda koje će nam dati najbolje rezultate, bilo da je to čitanje knjige, trening ili jednostavno sedenje i gledanje kroz prozor na nekoliko trenutaka.

 

Saznaj više:
Povezani članci: