Otkrivamo vam šta je TRE terapija i zašto vam je potrebna

23.06.2019.
RECOMMENDED

https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/06/COVER_TRE_BEZ_NASLOVA.jpg

Shake It Off!

Nakon što sam se u srednjoj školi našla u saobraćajnoj nesreći u kojoj sam se vrtela u automobilu po zaleđenom asfaltu, dobrih sat vremena sam se nekontrolisano tresla, iako niko na kraju nije ozbiljno povređen. Slično mi se desilo još dva-tri puta u životu i drhtanje shvatam kao manifestaciju egzistencijalnog straha. Nikada mi nije palo na pamet da bi ono moglo biti i nešto pozitivno, a sada sam saznala da se koristi kao vrsta terapije. Dakle, pre nego da “gutamo” stres, bolje da ga jednostavno stresemo sa sebe. Još će ispasti da je Taylor Swift u pravu.

Neurobiolog Robert Sapolsky napisao je knjigu Why Zebras Don’t Get Ulcers. Iza duhovitog naslova krije se zdravorazumska premisa: zebre i druge životinje znaju kako da se nose sa stresom: jednostavno ga fizički otresu i vrate se življenju u trenutku. Ako ste ikad videli psa koji se otresa – od vode, posle okršaja, posle pregleda kod veterinara – znate da se trese od vrha nosa do vrha repa i da se gotovo u sekundi oslobađa nečega što mu je fizički ili emocionalni teret. Moj veterinar je uvek govorio: „Dok se stresa, nemaš šta ozbiljno da brineš.“

Ljudi, nažalost, postepeno izgube ovu veštinu rekalibriranja nervnog sistema. Od malih nogu nas uče da ne budemo plačljivci, preti nam se kad frustracije praznimo drekom i mlataranjem, a mi, kao rezultat, naučimo da gutamo svoje osećanja. A šta se desi kad tako potisnemo traume ili, jednostavno, nagomilan svakodnevni stres? Svi osećamo kako stres stvara napetost u telu, može da vam “ode” na stomak, leđa, vilicu, na primer, a i jedan je od glavnih uzroka bola u leđima.

Pisac i stručnjak za traumatologiju Steve Haines, tvrdi da i mi imamo sposobnost da se tog nagomilanog stresa oslobodimo otresanjem. Često to i nesvesno radimo: “Mi se ne tresemo zato što smo traumatizovani, to što se tresemo je reakcija na traumu. To je vrlo primitivan mehanizam da se mišići trgnu iz grča, oslobodi stres i uskladi veza između tela i uma.” Haines drži kurseve i seanse metode koja se zove TRE (Tension and Trauma Releasing Exercises). Kratak sled vežbi koje aktiviraju mehanizam drhtanja i koje pomažu da se oslobodite starog tereta, resetujete se i koje će vam pomoći da bolje spavate, budete kreativniji i umanjiti bol.

Zvanična definicija traume je da je ona bilo šta što utiče na ljudsku sposobnost da se sa nečim nosi. Može biti saobraćajna nesreća, seksualno zlostavljanje, iznenadna smrt bliske osobe itd, ali napetost se takođe javlja u velikoj meri usled konstantnog opterećenja na dnevnom nivou: kada šef viče na vas, svađe sa partnerom i slično. Sve ovo vodi hroničnoj tenziji u mišićima, sve ide istim neurološkim mehanizmom.

TRE je razvio Dr David Berceli, psiholog i stručnjak za traume i rešavanje međunarodnih sukoba. Cilj mu je bio da zajednicama u ratnim zonama u kojima je radio pruži jednostavan i lak način da se nose sa grupnim traumama, kao i emotivno isceljenje. To isto znači i da je TRE metoda praktično testirana i da je dala dobre rezultate u ratnim zonama Srednjeg Istoka i Centralne Afrike.

“Jako je bitna činjenica da polako otkrivamo činjenicu da ne moramo da razumemo, čak ni da se sećamo traume, da bismo se oporavili od nje”. kaže Hains. Tako, na primer, oni koji su na svet došli teškim porođajem ili imali problema u ranom detinjstvu kojih se ne sećaju, mogu u svom telu nositi ta loša iskustva, a da nisu u stanju da o njima govore pošto ih nisu svesni da su se uopšte dogodila.

Da li ovo znači da možemo da se oslobodimo svojih traumatičnih iskustava, a da ne potrošimo vreme i novac (puno vremena i puno novca) na psihoterapiju? Da li je ovo kraj poslovičnog ležanja na kauču? Ne baš. Iako strastveno veruje u ideju da osećanja, misli i sećanja svi izlaze iz tela, sa traumama i stresom bilo koje vrste se mora raditi oprezno. “TRE radi od tela na gore”, objašnjava Hains “ vrlo je teško razmišljati pravilno i očistiti emocije ako vam telo nije u balansu. Nekim ljudima ova metoda menja život. Ali za ljude sa složenim traumama, ona je samo deo paketa. Mnogim slučajevima je potrebno više načina pomoći i podrške.”

Otišla sam na sajt i probala vežbe pomoću videa. U položaju leptira nisam izdržala jako dugo ali dovoljno da osetim o čemu je reč. Svakako je potrebno raditi ove vežbe redovno da biste osetili stvarne benefite i ne osećam se rasterećeno kao moji psi kad je prošla oluja i sve je ponovo dobro u na svetu, ali telo mi se osetno opustilo, kao da sam bila na nekoj masaži. Što se mene tiče, to je dovoljno za početak.

Saznaj više:
Povezani članci: