Proteinska kafa: da ili ne? Imamo sve odgovore

  12.01.2022.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/01/proffee_cover.gif

  Ishrana je arena u kojoj se nove stvari smenjuju brzinom svetlosti iako bi nekada jednostavno samo trebalo da se držimo oni oprobanih i smislenih osnova koje nam zdrav razum nalaže. Dodajte u to Instagram i TikTok i stvari dobijaju novu dimenziju, a u poslednje vreme ne možete skrolovati ni po jednom ni po drugom, a da ne naletite na novi način da pijete kafu i/ili unosite veću količinu proteina. Naime, nakon bulletproof coffee pomame, na društvenim mrežama danas trendinguje proffee. Za sve nas koji o.b.o.ž.a.v.a.m.o. kafu, evo o čemu se radi.

  Šta je proteinska kafa

  Kako joj samo ime kaže proteinska kafa iliti proffee jeste kafa u koju se dodaje proteinski prašak ili šejk.

  Ne postoji jedan jedini način da se napravi proffee, ali dva osnovna jesu da se prašak doda u kafu (i u tom slučaju ona izgleda kao najobičnija kafa) ili da se kafa doda u već napravljen proteinski šejk.

  Da li nam je potreban dodatak proteina u kafi

  Ukoliko se hranite raznovrsno, najverovatnije već unosite dovoljno proteina na dnevnom nivou što znači da vam posebna proteinska kafa nije potrebna. 

  Sa druge strane, ukoliko inače pijete protienske šejkove i za njih koristite proteinske kvalitetne praškove koji ne sadrže dodate šećere i druge aditive, zameniti ih proteinskom kafom je sasvim u redu i neće imati nikakvih štetnih posledica.

  Proffee vam može pomoći da smanjite količinu slatkog koju konzumirate u toku dana i sa te strane ima svojih pozitivnih strana.

  Da li proteinska kafa ima nutritivnu vrednost i kakvu

  Zavisi kako je napravite.

  Drugim rečima, ovo zavisi od toga kakve sastojke koristite, bilo da se radi o samom proteinskom prašku ili načinu na koji pijete kafu. Koristite kvalitetan i proveren preparat za izvor proteina sa što manje aditiva i izbegavajte sve veštačke dodatke, šećere, sirupe i sl. Na taj način ćete uneti hranljive materije, vitamine i minerale bez neželjenih posledica (i kalorija).

  Benefiti proteinske kafe

  Proteinska kafa svoju najbolju i smislenu primenu ima pred trening zato što kofein stimuliše centralni nervni sistem i može imati pozitivan efekat na performanse vežbača, pogotovo u kombinaciji za aminokiselinama (proteinima).

  Ukoliko uglavnom preskačete doručak, dodatak proteina u kafu takođe može imati pozitivan efekat na vaš metabolizam pošto će vašem telu dati dozu hranljivih materija koje inače ne bi dobilo uopšte. Ipak, idealan scenario bi bio zdrav doručak, a ne kafa sa dodatkom proteinskog praška – ali svi znamo da život nije baš uvek idealan.

  Da li proteinska kafa može biti štetna

  Kratko i jasno: može.

  Ipak, ovo zavisi od toga kako je napravljena. Proffee može sadržati veliku količinu šečera, masti i kalorija baš kao i bilo koja „kafa“. Ukoliko proteinski prašak dodajete u crnu kafu bez dodataka nećete imati ovih problema. Ukoliko, pak, u napitak pored proteina dodate i sirup, mleko, krimer i slično, dobićete miks koji više liči na nekakvu čokoladicu i sve je samo ne zdrav.

  Pored toga, treba da razmotrite da li vam je uopšte potreban dodatak proteina na dnevnom nivou, kako ne biste preterali sa dnevnim unosom.

  Praktično svi ostali potencijalni rizici vezani za proteinsku kafu jesu isti oni rizici vezani za običnu kafu, a ukoliko ste zdravi i ne preterujete sa količinom ne bi trebalo da bude nikakvih loših posledica, naprotiv.

  Proteinska kafa može imati svoje mesto u zdravoj raznovrsnoj ishrani pod uslovom da je pravite na ispravan način i da zajedno sa njom ne konzumirate više šećera, masti i kalorija nego što vam je potrebno. Ipak, imajte na umu da proffee zaista nije neohodan dodatak ishrani da biste uneli dovoljno proteina, dok god jedete uravnotežene obroke napravljene od kvalitetnih namirnica.

  Saznaj više:
  Povezani članci: