Saveti za ishranu pomoću kojih ćete preživeti između Nove godine i Božića

  31.12.2019.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/12/praznicihrana_cover.jpg

  Za početak, da postavimo ton ovog teksta: 1. januara ne treba da postite na vodi ali ni da jedete prošlogodišnju salatu. Ovo je veliki finiš, poslednja nedelja zimskog festivala prejedanja i pića na koji, manje više, niko nije potpuno imun – pitanje je samo u kojoj meri. Bilo da je vaš „otrov“ keks sa cimetom ili koktel, svako nađe svoj, a većina nas i više od jednog. I dok, naravno, treba da uživamo i opustimo se (a ne da brojimo kalorije), sa druge strane ovih nekoliko nedelja slava, Nove godine i Božića na kraju znaju teško da padnu našem telu, pogotovo sistemu za varenje i, pogađate, koži. To je onaj osećaj kada posle ručka ne možete da ustanete. Zvuči poznato? Čak i ako se veći deo godine pridržavate pristojne i uravnotežene ishrane (ako ste “dobri” 80% vremena, već ste idealni), u ovom periodu je praktično nemoguće izbeći kasne i preobilne obroke. Odbijanje istih često stvara društveni pritisak i osećaj uskraćenosti i odvojenosti od društva, a ovo je period u kom treba da se rasteretite nepotrebnih emocija, opustite i uživate. Posebno nakon godine kakva je bila 2020. Iako kažemo jedno veliko “ne” isključivanju iz društva i života, ipak postoje trikovi kojima se možete poslužiti da ovaj period provedete zaista prijatno, a ne umrtvljeno od hrane. Upravo suprotno.

  Počnite 1. januara

  To je tako lep, simboličan broj. Oduprite se želji da dan započnete ostacima od prošle noći. Kada se jede jako kasno i obilno, mnogi nutricionisti predlažu preskakanje doručka i preporučuju da se do 12/13 sati pije samo voda. Na taj način ćete dati telu fore da se malo odmori i pročisti. Dakle, prvo pravilo posle kasne obilne večere: preskačite doručak, a kada jedete, držite se lakše hrane kao što su voće i orašasti plodovi.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/12/1577805564441971.jpg

  Recite “ne” svim ekstremima

  Dan nakon prejedanja nemojte ceo dan da pijete samo vodu. Takve promene su veoma stresne za telo i opterećuju ga.

  Poboljšajte varenje nesvarene hrane

  Sprečite da nesvarena hrana truli u crevima. Pijte kiselu vodu ili uzmite suplemente koji sadrže enzime za varenje različitih grupa hrane. Jedna od najboljih stvari koje vam stoje na raspolaganju u ove svrhe su ukišeljene namirnice, poput kupusa i krastavaca, kao i jabukovo sirće.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/12/1577805564491395.jpg

  Pametno kombinujte hranu

  Već ste izmešali sve i svašta od početka decembra na ovamo i vreme je da normalizujete rad svog sistema za varenje. Iza ovoga stoji ozbiljna nauka ali na nivou koji nam je trenutno potreban nema potrebe da se opterećujete: pravilo koje uvek važi je – što jednostavnije to bolje. Prekinite sa mešanjem različitih grupa hrane, pogotovo skroba/ugljenih hidrata i mesa. Dakle, ili meso ili krompir/testo. Dalje znate sami.

  Voće nije dezert

  Shodno tome, ono se ne jede na kraju obroka. Vrlo je važno konzumirati ga i ono je deo uravnotežene ishrane, naravno, ali ili pre obroka (idealno 40-60 minuta pre) ili kao užinu (bar sat i po udaljenu od glavnog obroka). Ukoliko ovo prekršite, očekujte nadutost i otežano varenje.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/12/1577805564393133.jpg

  Alkalizujte se

  Dodajte na svoj jelovnik mlaku vodu sa limunom i zeleniš (pogotovo onaj tamne boje poput spanaća), posebno uz obroke sa visokim sadržajem proteina. Dnevno bi trebalo da pojedete bar 20 g zeleniša.

  Postite nakon nekoliko dana

  Nakon što ste koji dan smanjili unos hrane i pića, možete slobodno postiti jedan dan i pri tom ne mislimo na vodi. Jednostavno jedite manje i isključivo laganu hranu poput povrća, a možete i jedan dan piti hladno ceđene sokove.

  Ne treba posebno da spominjemo da je svaka aktivnost poput šetnje (prave šetnje, ne muvanja po gradu nogu pred nogu), klizanje, skijanje i sl. najbolji način da se vratite u ravnotežu. Zar ne?

  Saznaj više:
  Povezani članci: