Selena Gomez je pokrenula sajt posvećen mentalnom zdravlju koji je mnogo više od toga

  12.10.2022.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/10/selenasajt_cover.jpg

  Selena Gomez je jedna od retkih iskrenih javnih ličnosti. Devojka koja godinama unazad potencira i otvoreno govori o mentalnom zdravlju i svojoj borbi sa depresijom, anksioznošću i životu sa bipolarnim poremećajem. 

  Kada neko sa ovakvim imenom i statusom u javnosti istupa sa pričama poput ovih, to ima snažan odjek. Selena je i neko ko je u potpunosti isključio internet iz svog života, i to na četiri godine. Ona je javno govorila i o promenama koje je sa tim u vezi doživela, kako je prisutnija i da se lakše povezuje sa ljudima. 

  O njenoj biografiji ne moramo da pišemo naširoko, jer vam je verovatno u velikoj meri poznata. Nju su proslavile uloge koje je imala još kao dete, prvo u seriji „Barnie and friends“ a potom su se nizala i druga brojna glumačka ostvarenja. Selena je ne samo glumica, već i izvršna producentkinja, a njeni hitovi su redovno provlačili kroz naše plejliste. Time ju je sa razlogom svrstao na listu 100 najuticajnijih ljudi na svetu 2020. godine.

  Ipak, Selena sada ide korak dalje i svoj poslovni fokus u potpunosti usmerava na mentalno zdravlje. Ona je pokrenula platformu pod nazivom Wondermind koja je mnogo više od još jednog sajta o psihičkoj higijeni. Reč je o medijskoj platformi, odnosno startapu o mentalnom zdravlju koju glumica i pevačica vodi zajedno sa svojom mamom, Mandy Teefey i grupom licenciranih tarapeuta. Vrednost Wondermind-a oslikava se u činjenici da pokreće i pokriva teme kao što su ADHD u odraslom dobu, teškoće prilikom sticanja novih prijatelja, kao i zabavljanje sa osobom koja pati od bipolarnog poremećaja.

  Zapravo, platforma je pokrenuta još u februaru, sa nizom članaka, intervjua i saveta koji se tiču mentalnog zdravlja. Serena Williams, Rupi Kaur, pa i sama Selena su otvoreno pričale o sopstvenim borbama. Ali, novopokrenuti sajt sada uključuje sve to plus alatku koja se zove „Filtriraj po osećanjima“, koja predlaže priče za čitanje na osnovu vašeg trenutnog raspoloženja. 

  Neretko kada prolazimo kroz emotivno uzburkana stanja i nosimo se sa neprijatnim emocijama imamo osećaj da smo jedini na svetu koji su tužni, usamljeni ili neshvaćeni. Utešno je da su priče o mentalnom zdravlju sve bučnije, ali je to tema koja je ipak i dalje stigmatizovana i skrajnuta iz javnog diskursa, pa čak i svakodnevnih razgovora sa bliskim ljudima, posebno ako govorimo o manjim sredinama.  

  I zato edukacija na ovu temu može biti duboko transformišuća i ohrabrujuća – da spoznamo da zaista nismo sami ili „nenormalni“ zato što osećamo izvesne emocije ili prolazimo kroz teška stanja. Kada je Seleni dijagnistifikovan bipolarni poremećaj 2020. godine ona je to opisala kao najvažniju stvar na svetu.  “Bilo je zaista oslobađajuće dobiti dijagnozu, imati neku konkretnu informaciju. Na neki način, to mi je omogućilo da napokon krenem da gradim odnos sama sa sobom, i to je najbolji deo. Mislim da sam srećnija nego ikad pre“, njene su reči. 

  Saznanje o tome šta se unutar naših krhkih bića prema kojima neretko znamo biti (pre)strogi može biti prvi i ključni korak na putu pomoći sebi, a onda i drugima, kao i imati nekoga, bilo koga, ko će nam biti oslonac i sagovornik. U onim mračnim trenucima kada čovek oseća da je sam samcijat na ovom svetu i da niko nema kapaciteta da ga razume, nadamo se da Wondermind može biti još jedno sigurno mesto.

  „Svaka osoba ima svoj put mentalnog zdravlja. Ako ih ignorišemo, ulepšavamo ih ili ih sakrivamo od sveta, to ne menja činjenicu da su veoma, veoma stvarni“, rekla je Selena u saopštenju za javnost, a mi potpisujemo svaku reč.

  Saznaj više:
  Povezani članci: