Šta je irska mahovina? Istražili smo najnoviji wellness hit TikToka

  22.09.2022.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/09/seamoss_cover.jpg

  Da li vam se čini da u poslednje vreme ne možete da živite na TikToku od ljudi koji kašikama jedu gel od morskih algi i tvrde kako im je isti promenio život? Čak i ako niste na ovoj mrži, velike su šanse da se o sea moss fenomenu priča kad se nađete sa društvom (ili vam ga neko preporuči još na prgu prodavnice zdrave hrane). Groznica je se proširila sa wellness na beauty entuzijaste i sada joj se više ne može pobeći. O čemu se zapravo radi i da li je ovo samo (još jedan) hajpovani sastojak u nizu? 

  Šta je morska mahovina

  Morska mahovina je vrsta crvene alge koja raste na stenovitim obalama Severnog Atlantika, a kod nas je poznata pod nazivom irska mahovina. Njen ekstrakt se godinama koristi kao stabilizator, zgušnjivač i emulgator u prehrambenim i kozmetičkim proizvodima.

  Da li je irska mahovina opasna po zdravlje

  Na ovom polju se već neko vreme lome koplja. Za sada ne postoje dokazi ni za to da je lekoviti super-food ali ni da je štetna po ljudsko zdravlje. 

  FDA je odobrio njegovu upotrebu ali treba imati na umu da ovo generalno podrazumeva konzumiranje malih količina irske mahovine na dnevnom nivou (veoma je malo potrebno da bi vaš veganski jogurt dobio kremastu teksturu, na primer) – ne „veslanje kašikom po tegli“ kao što to rade neki TikTokeri. Iako su ove vrste algi bezbedne za jelo, postavlja se pitanje toga gde rastu zato što je poznato da alge akumuliraju teške metale i druge vrste zagađenja.

  Što se tiče primene na koži, irska mahovina se smatra bezbednom.

  Benefiti irske mahovine

  Alge su uopšteno gledano zdrava namirnica, kako za jelo tako i kao sastojak u kozmetici.

  #1 Sadrže dosta vitamina i nutrijenata kao što su jod, gvožđe, kalcijum i kalijum, magnezijum, antioksidansi. 

  #2 Pomažu koži da bolje upije kozmetičke proizvode

  #3 Pospešuju obnavljanje kože

  #4 Hidriraju kožu i sprečavaju vlagu da iz nje ispari zahvaljujući svojoj gelastoj teksturi i svojstvima koja ih čine odličnim emolgatorom

  Što se tiče toga da imaju izuzetno pozitivan uticaj na naš imuni sistem, za ovo ne postoje čvrsti dokazi ali lekari ne isključuju tu mogućnost.

  Potencijalni loši efekti

  Baš kao i oni dobri i loši potencijalni efekti irske mahovine zavise u velikoj meri od toga da li je koristite u ishrani ili na koži.

  Neki TikTokeri tvrde da nakon konzumiranja gela od irske mahovine imaju stomačnih problema, a lekari tvrde da on u nekim slučajevima može izazvati upale gastrointenstinalnog trakta pa se iz tog razloga se ne preporučuje ljudima koji su skloni i/ili imaju upalna kožna oboljenja kao što su ekcem, psorijaza i rozacea.

  Pošto sadrži visoku količinu joda, irsku mahovinu treba konzumirati u ograničenim količinama, što se posebno odnosi na osobe koje imaju probleme za štitnom žlezdom.

  Zaključak

  Irska mahovina svakako nije sastojak koji vam je u životu neophodan kako biste bili zdravi i/ili imali lepšu kožu. Ovo ne znači da apsolutno ne traba da je koristitite ali ukoliko je u obliku suplementa ishrani važno je da pazite na količinu. 

  Saznaj više:
  Povezani članci: