Stres i depresija: Kako da se nosite sa nepozvanim gostima za vreme praznika

  04.12.2022.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/12/depresija1_cover.jpg

  Praznici mogu biti sinonim za radost, bliskost i sreću, ali takođe mogu biti i vrlo stresni i posebno izazovan period za one koji već imaju problema sa mentalnim zdravljem. Istraživanja pokazuju da 64% ljudi sa mentalnim oboljenjima izjavilo da praznici pogoršavaju njihovo stanje. Za mnoge ljude sezona praznika nije uvek najlepše doba godine, već period pojačane usamljenosti ili stresa, ispunjen anksioznošću i/ili depresijom. Pred nama je iznenada pritisak i svojevrsan niz zahteva: kuvanje obroka, kupovina, čišćenje i pritisak da se zabavimo i uživamo. Međutim, istina je da je vrlo moguće da trenutno nismo u stanju za takve aktivnosti. 

  Ali uz neke praktične savete, stres koji prati praznike možete svesti na minimum. Možda ćete čak na kraju uživati u praznicima više nego što ste mislili.

  PRIZNAJTE SVOJA OSEĆANJA

  Ako vam je neko blizak nedavno preminuo ili ne možete da budete sa voljenima iz drugih razloga, shvatite da je normalno da osećate tugu. U redu je da odvojite vreme da zaplačete ili izrazite svoja osećanja. Ne možete sebe naterati da budete srećni samo zato što je sezona praznika.

  Ako osećate stres tokom praznika, takođe može pomoći da razgovarate sa prijateljem ili članom porodice o svojim brigama. Pokušajte da se obratite SMS-om, pozivom ili video ćaskanjem, ne morate provesti cele praznike u društvu, potpuno je okej i biti sam. Volontiranje ili činjenje nečega da biste pomogli drugima je takođe dobar način da podignete raspoloženje i proširite svoja prijateljstva. 

  BUDITE REALNI

  Praznici ne moraju biti savršeni kao prošle godine. Ili kao pre deset godina. Iskreno ludi dočeci Nove godine ostaju zaroblejni u osnovnoj školi. A kako se porodice menjaju i rastu, često se menjaju i tradicije i rituali. Izaberite nekoliko kojih ćete se držati i budite otvoreni za stvaranje novih. Iako vaši planovi za odmor ove godine mogu izgledati drugačije, možete pronaći načine da proslavite.

  OSTAVITE RAZLIKE PO STRANI

  Pokušajte da prihvatite članove porodice i prijatelje onakvima kakvi jesu, čak i ako ne ispunjavaju sva vaša očekivanja. Ostavite po strani pritužbe do prikladnijeg trenutka za diskusiju. I imajte razumevanja ako se drugi uznemire, velike su šanse da i oni osećaju posledice stresa i depresije.

  DRŽITE SE BUDŽETA

  Pre nego što obavite kupovinu poklona i hrane, odlučite koliko novca možete da priuštite da potrošite. Zatim se držite svog budžeta. Ne pokušavajte da kupite sreću lavinom poklona.

  NAUČITE DA KAŽETE NE

  Ako još uvek niste ovo uvežbali, velika je verovatnoća da se osetite ogorčeno i preplavljeno. Prijatelji i kolege će razumeti ako ne možete da učestvujete u svakom projektu ili aktivnosti. Ako niste u mogućnosti da kažete ne kada vas šef zamoli da radite prekovremeno, pokušajte da uklonite nešto drugo sa svog dnevnog reda kako biste nadoknadili izgubljeno vreme.

  PREDAH!

  Odvojite malo vremena za sebe. Pronađite aktivnost u kojoj uživate. Odmorite se sami. Ako provedete samo 15 minuta sami, bez ometanja, to vas može dovoljno osvežiti da obavite sve što treba da uradite. Pronađite nešto što smanjuje stres čišćenjem uma, usporavanjem disanja i vraćanjem unutrašnjeg mira.

  POTRAŽITE STRUČNU POMOĆ AKO VAM JE POTREBNA

  Uprkos vašim najboljim naporima, možda ćete se stalno osećati tužno ili uznemireno. Ako ova osećanja traju neko vreme, razgovarajte sa svojim lekarom ili psihoterapeutom.

  Saznaj više:
  Povezani članci: