Zašto ovog leta postavljamo anti ciljeve umesto ciljeva

12.08.2022.
RECOMMENDED

Pre dolaska 2022. verovatno ste pompezno kupili novu svesku i ukrasne olovke, sa namerom da ritualno popunite listu ciljeva ili rezolucija za godinu koja nailazi. Satima ste većali šta će vam ove godine biti važno i koje prioritete želite da zacrtate kao prve kojima se treba posvetiti kao i na ostvarenju kojih ciljeva treba raditi. Tri treptaja okom i evo vas u osmom mesecu godine, a vaša lista stoji uredna bez mnogo precrtavanja i intervencija. Ovo nije razlog za paniku već motivacija da malo obrnemo scenario, što preporučuju i psiholozi širom sveta. O čemu se radi? Ova godina ispostavilla se kao sjajna za ispisivanje liste anti ciljeva, odnosno navođenje stvari koje nećete uraditi. 

Šta su anti ciljevi?

Sagu o anti ciljevima pokrenuo je kanadski preduzetnik i investitor Andrew Wilkinson. On je primetio da je njegov dan ispunjen stvarima koje ne želi da radi. Osećao se rastrgano, radeći posao s ljudima koji mu se ne sviđaju, u rasporedu koji mu diktiraju drugi. Kako kaže želeo je utvrditi kako može poboljšati svoj dan i učiniti ga ugodnijim. Zbog toga je poslušao savet Charlie Mungera, desne ruke Warren Buffeta, i preokrenuo priču fokusirajući se na smanjenje negativnosti umesto da pokušava da uvećava ono pozitivno.

Pretočeno u praksu, Wilkinson je zamislio najgori mogući scenario svog radnog dana,a ond kreirao popis anti ciljeva, koji uključuje izostanak jutarnjih sastanaka, ne više od dva sata dnevno rasporeda koji mu diktiraju drugi i ne više rad s ljudima koji mu se ne sviđaju.

Tvrdi da je na taj način značajno povećao kvalitet svojih radnih dana.

KAKO IH POSTAVITI?

Vrlo jednostavno! Samo obrnete logiku. Primer: ukoliko je vaš cilj da smršate, vaš anti cilj bi bio „kontinuirano prejedanje nezdravom hranom“. Ili jednostavno nevezano od ciljeva postavite stvari koje nikako ne želite u svom životu i pridržavajte se njihove restkrikcije, što će rezultirati time da se ciljevi ostvaruju. 

Mnogi stručnjaci za produktivnost promovišu sagledavanje pozitivnih misli i akcija, pa kako se onda fokusiranje na negativno uklapa u tu sliku, verovatno se pitate? Zato jer olakšava uklanjanje aktivnosti koje se ne poklapaju s našim većim ciljevima. Anti ciljevi, kako tvrdi profesor Maurice Schweitzer sa Univerziteta Pennsylvania, nude nam korak-po-korak proces u kom promišljamo malo drugačije o stvarima. To je jasan vodič u kom su aktivnosti podeljene na prihvatljive korake koji su ostvarivi. U pitanju je postavljanje prioriteta.

ciljevi ili anti ciljevi?

Sa tradicionalnim ciljevima, predviđamo optimalan ishod. Zatim gradimo sisteme koji će, nadamo se, dovesti do tog ishoda. Ovo je važno i neophodno – ali je nepotpuno. Anti ciljevi koriste inverziju da upotpune sliku. Oni su stvari koje NE želimo da se dogode—bilo kao konačni ishodi ili usput.

Na jednom blogu data je vrlo reprezentativna slika razlike između ciljeva i anti ciljeva: Šta ako je vaš san da budete muzičar. I zamiliste – uspeli ste! Ali dok obilazite svet, dobijate na težini, postajete zavisni od droge, vaš brak je u rasulu, a vaša deca vas ne prepoznaju… pobedili ste u bitci, ali ste izgubili rat. Anti-ciljevi vam omogućavaju da dobijete bitku i rat, jer ćete korak po korak izbegavajući ono što ne želite doći do željenog trona cilja. 

Vredi pokušati!

Saznaj više:
Povezani članci: