Industrija lepote odavno je zagazila u hiper proizvodnju i neretko smo izgubljeni u moru proizvoda. Ali ono što se zadržalo, jeste pouzdanje u preporuku, pogotovo u one koje se prenose vekovima poput beauty navika azijskih žena. Pirinčana voda temeljac je pomenute rutine ali i nevidljiva veza generacija i generacija Koreanki, te će se u pirinčanu vodu zakleti i jedva dvadesetogodišnja influenserka pozivajući se na fotografije bake i prabake rođene hiljadu devetsto trideset i neke.
Obično predstavljena kao recept koji garantuje podmlađeni izgled lica, pirinčana voda zapravo je višestruko hranljiva. Opisuju je kao skrobastu, magličastu emulziju kojom se obezbeđuje blistav i ujednačen ten.
Skoro da je neverovatno da žitarica potopljena u vodu, čak i na kratko, može biti tako višestruko hranljiva za kožu, mada njena primena seže i šire – inositol, vitamini B i E, vlakna, amino kiseline… tek su neki od nutrijenata kojima ova voda obiluje. Komentari mladih Filipinki ispod klipova Koreanskih TikTokerki, kako bi im traćenje pirinča na face masku bilo poslednja stvar koju bi uradile nakon što bi ih majke uhvatile su urnebesni ali benefiti koji nastaju aplikovanjem pirinčane vode, teško bi posvedočili da je reč o razbacivanju.
Pirinčana voda pruža:
– Anti – age efekat, odlaže znakove starenja na koži
– Ujednačen ten. Iako je Koreanke ističu kao glavni adut za postizanje blistavo belog tena, prevedeno na evropske standarde lepote, reč je o ujednačavanju tena i smanjenju znakova hiper – pigmentacije koje se obezbeđuje uvođenjem ovog domaćeg recepta u povremenu rutinu
– Pospešuje otpornost kože lica i čini je imunijom na spoljne uticaje
– Obezbeđuje matiran izgled lica i skuplja pore
– Mermaid glow i blistav ten
Pirinčana voda se pravi na sledeći način:
Naravno da ne postoji samo jedan način da se napravi piirinčana voda, ima ih na hiljade, ali su najzastupljenija sledeća 3:
1. Potapanje je prvi i najjednostavniji homemade recept za pirinčanu vodu a po mišljenju Koreanki, i najrelevantniji
2. Fermentacija podrazumeva da pirinčana voda „odleži“ dva dana tokom kojih će doći do prirodnog procesa fermentacije pirinča, što dalje obezbeđuje proizvodnju „dobrih“ bakterija. Takođe treba napomenuti da je reč o receptu koji je uvek predmet široke diskusije
3. Kuvanje je treći način koji podrazumeva skoro identičan recept kao prilikom pripreme ručka – manja količina pirinča skuva se u većoj količini vode, a potom se skrobasta tečnost procedi i presipa u sterilnu flašu
Opredelićemo se za recept koji je i prvi izbor Koreanki, a takođe i u keep it simple duhu:
Jednu šolju pirinča operite u dve vode koje ćete potom baciti. Treći put dolijte dvesta pedeset mililitara vode i rukom „masirajte“ pirinač kao da želite da ga operete. Tu vodu presipajte u sterilnu staklenu bocu sa poklopcem i čuvajte u frižideru. Preporuka koreanskih TikTok influenserki je da se ovom vodom svakog jutra umivate do isteka zaliha, zapljuskujući lice više puta, a potom pustite da se prirodno osuši bez brisanja. Možete otići i korak dalje pa napraviti i sheet masku, potapajući manje komade gaze u ovu emulziju i stavljajući ih potom desetak minuta da odmore na licu.
Friendly reminder – pretvori urbanu legendu u eksperiment. Key words su pirinač i voda, sve imaš a leto tek počinje, hidriranje nikad nije bilo poželjnije.
Fotografije: Pinterest