Skin fasting: Najefektniji način da dođemo do sjajne kože

05.05.2024.
RECOMMENDED

Beauty entuzijasti često koriste detaljne rutine nege, a čak i kad one ne podrazumevaju deset koraka, ponekad se postavlja pitanje da li preterujemo? Da li su nam stvarno potrebe sve te kreme i serumi? Ukoliko imate slične dileme, vreme je da se upoznate sa konceptom skin fastinga.

ŠTA JE SKIN FASTING, ZAPRAVO?

Skin fasting podrazumeva da napravite pauzu sa svojom trenutnom rutinom nege kože kako biste koži dali vremena da se odmori i resetuje, pošto ona sama prirodno dobro funkcioniše i bez proizvoda za negu (u teoriji). 

Iako je sam princip jednostavan, skin fasting se u praksi razlikuje od osobe do osobe. Sa jedne strane, za vreme skin fastinga koža sama obnavlja svoj zaštitni omotač i površinski sloj, a ovo može biti i dobar način da se odredi da li neki od proizvoda koje koristite izaziva iritaciju, bubuljice ili neki drugi problem. Naravno, ovo ne mora da podrazumeva potpunu eliminaciju prozivoda za negu, već i eliminaciju pojedinačnih proizvoda kako bi se odredilo šta vam je zaista potrebno, a šta ne.

Za koji god način da se odlučite, najvažnije je da slušate svoju kožu i obraćate pažnju na to kako reaguje i izgleda tokom celog procesa. Generalno se preporučuje da u rutini zadržite osnove – blag čistač, hidrataciju i SPF – a da se eliminišu aktivni sastojci.

Skin fasting 1

KOME SE PREPORUČUJE SKIN FASTING?

Osobe sa osetljivom kožom i kožom sklonom iritacijama će vrlo verovatno osetiti benefite pojednostavljivanja svoje rutine nege zato što to daje koži vremena da se oporavi od aktivnih sastojaka koji potencijalno mogu izazvati iritacije. Osobe sa suvom kožom takođe često profitiraju od skin fastinga, dok osobe sa masnom kožom i bubuljicama obično ne, koliko god trajao sam proces.  

Skin fasting se preporučuje i osobama koje u poslednje vreme primećuju probleme na koži, a ne znaju zbog čega su ti problemi nastali. Ipak, ne preporučuje se osobama koje imaju kožna oboljenja kao što su ekcem, akne, rozacea, melazma i druga stanja kože za čije tretiranje i kontrolu su potrebni aktivni sastojci. Posebno je važno ne prestajati sa upotrebom zaštite od sunca nakon što ste prestali sa upotrebom sastojaka kao što su kiseline ili retinol.

I, naravno, jedno zdravorazumsko pravilo: osobe koje su pronašle rutinu nege koja im odgovara i koja daje optimalne rezultate, nemaju potrebe da je menjaju. Ako nešto radi, ne menjajte.

Foto: Pinterest

Saznaj više:
Povezani članci: