U 6 KORAKA DO LEPOG I POSTOJANOG MAKEUP-A, SVAKO JUTRO!

24.09.2023.
RECOMMENDED

No results found.

Letnjoj sezoni bliži se kraj, ali visoke temperature i povećana vlažnost vazduha prisutni su i dalje. Imati postojan i neosetan makeup složićete se, vrsta je izazova. Faktori na koje ne možemo uticati jesu vrućina i neizbežno znojenje usled kojeg lice prosija. Međutim, ono na šta imamo uticaj jesu savesna nega kože i korišćenje adekvatnih proizvoda koji će pružiti maksimum, pa čak i u “teškim” uslovima.

Kozmetička industrija je daleko dogurala poslednjih deset godina pa se zaista možemo osloniti na proizvođače, kako one hi-end, tako i na drogerijske. Ne treba očekivati čudo i slepo pratiti obećanja sa ambalaža, ali kada brend tvrdi da je proizvod dugotrajan, vodootporan, ima mat efekat i sl. to je najčešće zaista tako.

Korak no. 1: Priprema kože (+ SPF)

Da bi šminka ispunila sva očekivanja, potrebno je uraditi dobru pripremu kože. Sve što nanesete kao prvi sloj uticaće na one naredne, logično. Bez obzira na tip kože, tokom leta je preporučljivo koristiti kozmetiku na bazi vode. Ustali ste ujutro, osećate pod prstima da vam je koža glatka, hidrirana i nahranjena, a nije masna, ne dirajte ništa već pređite na prajmer ili tečni puder. Ukoliko niste sigurni koliko proizvoda vam je potrebno, vodite se tezom “manje je više”. Prajmer birajte prema tipu i potrebama lica. Silikonski prajmeri su odlični protiv prosijavanja masne kože ali njihova tekstura neće  odgovarati svakom. U tom slučaju birajte one u formi klasične kreme – sa osobinom produžavanja trajanja šminke.

Još jedna važna stavka svakako je SPF – proizvod sa zaštitnim faktorom. Idealno je ako se nalazi u kremi, ali ga može sadržati i vaša šminka (prajmer, tečni puder itd.). Ne bežite od toga da kombinujete više SPF proizvoda. Time nećete pojačati njegovo delovanje duplo ili troduplo, ali svaki sloj zaštite se računa. Sada postoji široka lepeza ultra laganih proizvoda koji štite od sunca i neće učiniti da se prosijate posle pola sata.

Nars Radiance Primer SPF 35 prajmer

Nars Radiance Primer Broad Spectrum SPF 35 Sunscreenjpg

Korak no. 2: Laka ali dugotrajna podloga

Vrlo često i to greškom, lagane i hidratantne formule povezujemo sa osobinom da nisu postojane. To uopšte nije pravilo! Šta više, mnogi takozvani “lagani” puderi postojaniji su od onih “teških”, koji u prvi mah mnogo prekriju. Tokom vremena njihov debeli sloj krene da “puca”, ulazi u sitne borice i koža mnogo brže prosija jer je suviše zagušena. Sa druge strane, lagana podloga će dati prostor koži da diše, dok će uspešno ostati na njoj i tokom velikih vrućina. Gledajte u pravcu toniranih krema i pudera laganog pokrivanja na kojima je naznačeno da imaju dugotrajan ili mat efekat.

Erborian BB Creme tonirana krema

BB krema Erborian BB 2

Korak no. 3: Kremasto rumenilo

Mnogi od vas imaju otpor prema kremastim teksturama, posebno tokom leta. Ipak, same jagodice nisu sklone prosijavanju, a ovakav tip proizvoda zaista daje neodoljiv i mladalački letnji izgled. Ukoliko ipak više volite klasična rumenila, predlažemo neko koralno, sa blagim šimerom.

Rare Beauty kremasto rumenilo

kremasto rumenilo rare beauty 1

Korak no. 4: korak: Bronzer!

Verujemo da je za većinu makeup entuzijasta neizostavan tokom leta. S obzirom da ćete koristiti laganu mat podlogu, uzmite bronzer koji ima suptilan sjaj. On će licu vratiti boju i dimenziju. Nanesite ga na obraze, iza rumenila, čelo, malo na nos i bradu i u pregib kapaka, kako biste celom licu dali bronzani izgled. Plus, ne morate koristiti hajlajter i biti u strahu da ćete izgledati kao disko kugla posle nekoliko sati.

Artdeco Bronzing Powder bronzer

bronzer rtdeco Bronzing 23 All Seasons Bronzing Powder

Koraci no. 5 i 6: Vodootporna maskara + sjaj za usne

Ovde nema šta puno da se kaže ali vodootporna maskara je must-have, osim ako ih ne volite ili prosto nikada nemate problem sa preslikavanjem. I kao poslednji korak, nanesite neki balzamasti karmin ili još bolje sjaj – za efekat glossy usana.

Clarins Lip Perfector sjaj za usne

Sjaj Clarins Lip Perfector Glow

Saznaj više:
Povezani članci:

No results found.