Pretraga

Da li je ok otići na trening ako ste pili alkohol?

Da li je ok otići na trening ako ste pili alkohol?

Tekst: Manda Javorina


Da li ste nekad (ikada) otišli na trening nakon što ste pili alkohol? Ne pričam o mamurluku i taktikama kako da ga sprečite ili anulirate. Scenarija ima nekoliko i sigurno vam je bar jedan poznat: izašli ste sa posla sa najboljom namerom da odete pravo na trening ali ste ipak završili na piću sa kolegama i sad mućkate glavom da li i dalje treba da odete do teretane. Nemojte mi reći da vam se nikad nije desilo, ili da vam bar nije palo na pamet da vikendom posle nekog dužeg ručka i nekoliko čaša vina uzmete torbu i zaputite se na vežbanje. U Njujorku se prodaju termini za jogu uz alkohol i za 30 dolara dobijate selekciju vina i 45 minuta treninga istovremeno. Ali, da li je ovo dobra ideja?

Da li je ok otići na trening ako ste pili alkohol? (фото 1)

Vežbanje uz alkohol

 

Za početak, znamo da alkohol smanjuje koncentraciju, a za vreme treninga trebalo bi da budete stoprocentno prisutni i koncentrisani na svoje telo. Za razliku od kofeina koji je stimulans (a sadrži minimalan broj kalorija), alkohol ima potpuno suprotno dejstvo i usporava sposobnost tela da sagoreva energiju i masti, kao i da stvara mišićnu masu. To vam, realno, uopšte ne treba ako ste već dovoljno motivisani da idete na trening.

 

Kako alkohol utiče na efekte treninga

 

Osim toga što ćete zbog uticaja alkohola lošije izvoditi vežbe nego kad ste trezni - što smanjenim intenzitetom, što lošije koordinirano - alkohol utiče i na biološke procese u telu koji se odvijaju nakon vežbanja, a koji su podjednako važni kao i sam trening. Ako želite da povećate mišićnu masu, alkohol vam nije baš neki saveznik - on usporava sintezu proteina koja rezultira povećanjem mišićne mase. Istina, količina alkohola utiče na to u kojoj meri će ovi rezultati biti vidljivi - nije isto da li ste popili jedno piće ili četiri.

 

Da li je ok otići na trening ako ste pili alkohol? (фото 2)

Šta se konkretno dešava u telu kad pijemo

 

Osim što loše utiče na samo izvođenje vežbi i oporavak mišića, alkohol usporava imuni sistem pa je telu teže da se bori sa bacilima, bakterijama i virusima. Ovo baš i nisu sjajne vesti ako je poslednja osoba koja je pre vas koristila neku opremu u teretani bolesna. Ako ipak odlučite da odete u na trening pod dejstvom alkohola obavezno ponesite sredstvo za dezinfekciju.

 

 

Pored toga, alkohol je dijuretik, a to znači da ćete brže izbacivati tečnost pa rizikujete da brže i dehidrirate. U kombinaciji sa intenzivnim znojenjem ovo je bukvalno opasno po život. Zato je važno da posebno izbegavate treninge kakvi su hot yoga ako ste pili.

 

Da li je ok otići na trening ako ste pili alkohol? (фото 3)

Koliko čekati pre treninga?

 

Što duže to bolje. Jetri je potrebno oko sat vremena da preradi jedno standardno piće, dakle minimum toliko ako ste popili samo jednu čašu. Ipak postoje i drugi faktori koji utiču na to kako vaše telo prerađuje alkohol. Neki od njih su pol, godine kao i eventualni lekovi koje uzimate pa je preporučljivo čekati barem četiri sata po piću da biste bili potpuno sigurni. Ako ste baš zapeli da idete ranije, obavezno popijte dosta vode i ne zaboravite da je biti dobar prema sebi i svom telu važnije od bilo kog leg daya. Smisao svake fizičke aktivnosti jeste da poboljša fizičko i psihičko zdravlje, a ne da ga ugrožava.

 

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor

Ostavite komentar