Pretraga

Da li znate šta znači biti skinny fat?

Da li znate šta znači biti skinny fat?

I šta da uradite ako se odnosi na vas

Tekst: Manda Javorina

Izraz skinny fat baš i nema bolji prevod od “mršav/a spolja - debeo/la iznutra” i znam da zvuči smešno, ali to je zapravo i njegova suština. Sam termin se provlači kroz popularnu wellness i fitnes kulturu već skoro pet godina, od objave članka u magazinu “Time” kada smo prvi put naširoko čuli priče o tankim ljudima koji pate od zdravstvenih problema za koje smo mislili da su rezervisani za medicinski gojazne osobe. Pouka? Džaba vam što izgledate mršavo - ako ste skinny fat - crno vam se piše.

Ako vam nije potpuno jasno na koga se ovo odnosi, u pitanju su osobe normalne težine i BMI-a za svoju visinu i konstituciju ali čiji je procenat masti u telu dosta iznad preporučenog. Kako je moguće da neko ima normalan BMI i ima takav problem? Ispada da je to vrlo lako pošto je BMI izvor mnogih zabuna zbog toga što nije dovoljno precizan kao pokazatelj i treba ga posmatrati samo kao okvirnu referentnu vrednost. On jednostavno ne odgovara istom procentu masti u telu kod svih ljudi.

Da li znate šta znači biti skinny fat? (фото 1)

 

Dakle, fiks ideje o broju na vagi ili BMI-u su upravo taj klizav teren o kom govorim i lako će vas navesti da mislite da je sve u redu. Ovo je pogotovo opasno u slučaju kada ljudi misle da, zato što nisu na oko “debeli”, pravila zdravog života poput pravilne ishrane i umerene fizičke aktivnosti za njih prosto ne važe. Ružna istina koju niko ne želi da čuje je sledeća: to što izgledate dobro, apsolutno ne znači da jeste dobro. Vaša konfekcijska veličina može biti mala, BMI nizak ali pri pažljivijem ispitivanju, možete imati iste markere kao, na primer, dijabetičar: visok nivo šećera u krvi, nizak dobar holesterol, visoke trigliceride, upalne procese i visok pritisak.

 

 

Da li spadate u skinny fat kategoriju?

Ako potvrdno odgovarate na ova pitanja, svakako ste u rizičnoj grupi:

 • Imate česte padove šećera i simptome poput umora, manjka energije, teško se koncentrišete i slabo vam je pamćenje
 • Ne jedete hranu bogatu proteinima
 • Hranite se pretežno ugljenim hidratima, koristite veštačke zaslađivače, šećere i prerađenu hranu
 • Stomak vam je “veći” od ostatka tela, imate oblik jabuke
 • Vrti vam se u glavi posle blagog vežbanja
 • Ne dižete tegove

 

 

Skinny fat se u mnogom poistovećuje sa visceralnom gojaznošću, a ona se definiše obimom struka iznad 88 cm (za žene) ili 102 cm (za muškarce). Ipak, najbolji način da proverite jeste da li možete da uštinete salo. Potkožno masno tkivo, ono koje se nalazi na površini i iznad mišića, se lako može uhvatiti prstima. Visceralane masti, sa druge strane, se nalaze oko unutrašnjih organa i između njih i mnogo mnogo su opasnije. Klasičan slučaj toga je kada stomak na nekom izgleda veliko ali ispod kože nema ničeg što možete da “štipnete”. Da sumiramo, ako niste fizički aktivni, hranite se nezdravo i imate stomačić, vrlo verovatno ste skinny fat.

 

Da li znate šta znači biti skinny fat? (фото 2)

Da li određena hrana dovodi do toga da se bude skinny fat?

 

Najveći krivci su rafinisani šećeri i ugljeni hidrati. Beli pirinač, beli hleb (i sve ostalo u pekarama), dezerti i razni sokovi, pogotovo oni sa veštačkim aromama i zaslađivačima. Ako se pitate da li slana hrana ima neku ulogu, u ovom konkretnom slučaju, odgovor je ne. Od soli ćete zadržavati vodu i možete biti naduti i otečeni ali ona ne doprinosi stvaranju i taloženju visceralnih masti.

 

Kako obrnuti situaciju u svoju korist?

 

Ništa nije beznadežno. Način ishrane i fizička aktivnost su ovde, kao i u mnogim drugim stvarima kada je zdravlje u pitanju, jedini pravi put do uspeha. Ovo su mali koraci kojih treba da se pridržavate kako biste postigli veliki uspeh:

 • Uravnotežena ishrana - manje šećera i više kvalitetnih hranljivih sastojaka. Nije u pitanju nikakva prekomplikovana nauka, držite se osnovne četiri grupe namirnica: proteina, zdravih masti, povrća bez skroba i složenih ugljenih hidrata. Držite se podalje od svih vrsta prerađevina.
 • Pokrenite se - znamo da nije uvek lako, ali fizička aktivnost ne podrazumeva isključivo ličnog trenera i sate provedene u teretani. Čak i pola sata dnevno tokom kojih ćete ubrazati rad srca može biti dovoljno.
 • Dižite tegove - ne, nećete se pretvoriti žensku verziju Hulka (a i to je ok, ako vam se sviđa). Dokazano je da mišići sagorevaju više energije u stanju mirovanja, kao i da osobe sa većim procentom mišića imaju manji rizik od mnogih zdravstvenih problema nevezano za to koliki im je procenat masti u telu.
 • Opustite se - stres može da učini da svi mehanizmi u telu trokiraju. I zato bar pola sata dnevno radite nešto što vas opušta. Čitate, šetajte, ili jednostavno nemojte raditi ništa.
 • Spavajte - šest do osam sati treba da vam bude cilj. Bez izgovora.

 

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor