Pretraga

Da li znate šta se dešava sa mastima kada smršate?

Da li znate šta se dešava sa mastima kada smršate?

Tekst: Manda Javorina

Da li ste se ikada zapitali šta se tačno dešava sa masnim tkivom koje izgubite? Ako ste, kojim slučajem, mislili da se na neki magičan način ono pretvorilo u čistu energiju koju ste iskoristili, moramo vam reći da ste u zabludi. Još jedna česta zabluda jeste da se masti izbacuju iz organizma kroz debelo crevo kao i hrana što je nemoguće. Isto važi i za tvrdnje da se masno tkivo pretvara u mišiće (ovo se, istina, čuje retko). Dakle, pitanje ostaje: kuda?

Istina jeste da se masti pretvaraju u ugljen dioksid i vodu. Ugljen dioksid izdišemo, dok voda ulazi u naš krvotok i naposletku izlazi iz tela u obliku znoja ili urina. Ok, ni meni ovo ne bi prvo palo na pamet i zato sam se zaista iznenadila kada sam pročitala o istraživanju sprovedenom na Univerzitetu New South Wales u Australiji, a u kom je učestvovalo 150 ispitanika (lekara, trenera i nutricionista), a na čijem čelu su bili Ruben Meerman i Andrew Brown.

Da li znate šta se dešava sa mastima kada smršate? (фото 1)

Neverovatan podatak koji je u istraživanju objavljen jeste i da od 10 izgubljenih kilograma tačno 8.4 kg bude pretvoreno u ugljen dioksid a svega 1.6 kg u vodu. To znači da najveći deo izgubljene težine mi jednostavno… izdahnemo. Saznala sam i da se gotovo ista stvar dešava sa svom hranom koju konzumiramo - da li bismo mogli da jednostavno izdahnemo čokoladice, onako - da preskočimo onaj korak postojanja masti? Vidim Nobelovu nagradu u kartama onome ko uspe nešto na ovu temu.

Na istom izvoru sam saznala da se većina ugljenih hidrata i masti i proteina pretvara u ugljen dioksid i vodu. Jedina hrana koja stiže do debelog creva nesvarena je ona koja sadrži dijetetska vlakna. Sve ostalo se apsorbuje u krvotok i organe i odatle izlazi tako što na neki način ispari.

Da li znate šta se dešava sa mastima kada smršate? (фото 2)

Istraživanje koje me je navelo da napišem ovaj članak navodi da je, kada je gubljenje na težini u pitanju, faktor u jednačini ne samo odnos unosa i potrošnje kalorija, već i količina kiseonika koju udahnem u toku dana (što je po njihovim proračunima oko 600 g na dan). Ako neko unese 3.5 kilograma hrane i tečnosti dnevno, zajedno sa onih 600 g kiseonika, onda treba da izbaci 4.1 kg ili će dobiti na težini. Kako? Po receptu koji nam je već svima poznat - pravilnom ishranom i vežbanjem.

Da li znate šta se dešava sa mastima kada smršate? (фото 3)

Nažalost, broj puta koliko izdahnemo nam neće pomoći da smršamo (taj hipotetički Nobel je i dalje u domenu naučne fantastike). Ako preterate samo ćete sebe dovesti u stanje hiperventiliranja i da, jedini način da vaše telo proizvede više ugljen dioksida jeste pokretanje mišića. Otkrila sam vam toplu vodu? Možda. Ali dobre vesti su da i najosnovnije radnje, poput ustajanja i oblačenja, skoro duplo ubrzavaju metabolizam i da za to nije neophodan trening od kog vidite sve zvezde. Možda je najrealniji scenario da ustanete i krenete u šetnju - metablizam će vam se ubrzati tri puta.

Da biste izgubili 100 g masti, potrebno je da izdahnete 280 g ugljen dioksida i 110 g vode VIŠE nego što proizvedete od kompletnog unosa hrane. I eto pravog objašnjenja kalorijskog deficita… Ne znam koliko će mi biti lakše da ga napravim i ispoštujem, nadam se da vama hoće.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor