Pretraga

Ljubav prema sebi, samopouzdanje, motivacija - ako vam bilo šta od ovog nedostaje zapratite ove Instagrame

Ljubav prema sebi, samopouzdanje, motivacija - ako vam bilo šta od ovog nedostaje zapratite ove Instagrame

Tekst: BURO.

Nakon više od godinu dana ovog haosa virus "onaj koji se ne sme imenovati" ostaviti tragove i na našem psihičkom stanju. Za neke je to anksioznost od brige da se ne zaraze, za neke nesigurnost zbog gubitka rutine, za neke manjak društvenog života koji ih vodi u apatiju, za neke depresija zbog izgubljenog posla i generalno nemanja planova za budućnost. Sasvim dovoljno da nas sve posadi na kaučeve terapeuta. Ipak ukoliko još uvek niste našli pravu osobu za razgovor ili niste sigurni da vam je baš to potrebno ili da možete da priuštite u ovom trenutku, imamo privremeno rešenje. Instagram profili sa terapeutskim dejstvom!

Naravno da oni nikada neće biti zamena za terapiju uživo, ali postojanje ovakvih profila znači da smo više nego ikada svesni važnosti mentalne higijene. Jer, briga o mentalnom zdravlju jeste jednako važna kao i ona o fizičkom, i sasvim je u redu da nas u danima kao što su ovi (pod “ovi” mislimo cela ova suluda godina) ali i inače, nekad zaboli nešto iznutra čemu treba malo više pažnje i profesionalnosti nego što to sami sebi možemo da pružimo. Moramo biti nežniji prema sebi, to smo valjda shvatili, ali moramo i zatražiti pomoć kada nam je ona potrebna.

Instagram profili ljudi koji brinu o mentalnom zdravlju drugih ljudi, nisu nikakva zamena za razgovor i terapiju, i ne smeju se tako ni doživljavati ali jesu sjajan izvor zdrave energije i podrške koja nam je svima potrebna. Pa tako, pored beskrajnog niza manje ili više suludog sadržaja, dobro je znati da Instagram algoritam može da nam podari i ovakav sadržaj.

Nedra Glover Tawwab

@nedratawwab

Ljubav prema sebi, samopouzdanje, motivacija - ako vam bilo šta od ovog nedostaje zapratite ove Instagrame (фото 1)

Nedrina filozofija je da se nedostatak zdravih granica, i asertivnosti nalazi u srži svakog problema u međuljudskim odnosima, i pomaže ljudima upravo u tome. Da stvore zdrave odnose i veze, i sa samim sobom i sa drugima. Tako da, na Nedrin Instagram se ide po neprijatne ali korisne istine o sebi samima koje mogu da nas prodrmaju i nateraju da zaista preuzmemo stvar u svoje ruke.

Sara Kuburic

@millennial.therapist

Ljubav prema sebi, samopouzdanje, motivacija - ako vam bilo šta od ovog nedostaje zapratite ove Instagrame (фото 2)

Kako i sama kaže, Sara Kuburic je Kanađanka sa Balkanskim korenima koja trenutno veći deo svog vremena provodi na Bliskom Istoku i u Evropi, njena specijalizacija su identitet, odnosi, i moralne traume, a pored toga je i putnik nomad, spisateljica, i life-coach. Kao Millennial Therapist na Instagramu deli besplatne savete i sadržaj na temu kako brinuti o sopstvenom mentalnom zdravlju i biti radoznao oko svog životnog puta, a njena stranica izgleda baš onako kako bi svaki milenijals poželeo. Poput stranice u rečniku, Sara “analizira” osnovne reči i ideje kojih treba da se podsetimo i veoma koncizno podseća kako zdrava veza, granice, i pozitivan self-talk treba da izgledaju. “Gentle reminder”, “hard truth” i “note to self” su česti oblici kojima se obraća i podseća na sve što je važno.

Nicole LePera

@the.holistic.psychlogist

Ljubav prema sebi, samopouzdanje, motivacija - ako vam bilo šta od ovog nedostaje zapratite ove Instagrame (фото 3)

Nicole LePera je ime koje stoji iza neverovatno popularne Instagram stranice The Holistic Psychologist, koja trenutno broji preko 3 miliona pratilaca, što ruku na srce nije nešto što se često viđa, osim ako nisu u pitanju profili poznatih ličnosti. LePere ima holistički pristup psihologiji, i dnevno u svojim postovima podseća na to koliko su psihičko i fizičko stanje povezani, kao i na osnovne lekcije iz zdravog unutrašnjeg života koje umemo da zaboravimo. Jedna od njenih osnovnih “mantri” je da treba oko sebe zadržati samo one ljude koji konstantno rade na sebi izunutra, a njena nova knjiga koja izlazi u martu 2021. “How to do the work?” nas uči kako da i sami postanemo te osobe. Izađemo iz pogrešnih paterna, suočimo se sa starim traumama, i gradimo bolju verziju sebe.

Pričajmo o tome

@pricajmootome

Ljubav prema sebi, samopouzdanje, motivacija - ako vam bilo šta od ovog nedostaje zapratite ove Instagrame (фото 4)

Nije lako biti mlad i imati sedamsto miliona pitanja u glavi i prvih iskustava pred sobom. Sa idejom da otera maglu i razbistri glave, pokrenut je sjajan projekat Pričajmo o tome nastao sa idejom da pruži studentima besplatno psihološko savetovanje putem skajpa. Glavne teme su prokrastinacija i bindžovanje, predispitna anksioznost, prihvatanje slike o sebi a neretko imaju i radionice na koje se prijavljuje preko formulara.

Psiho razvoj

@psihorazvoj

Ljubav prema sebi, samopouzdanje, motivacija - ako vam bilo šta od ovog nedostaje zapratite ove Instagrame (фото 5)

Postovi na profilu Psiho razvoja, iza kog stoji dipl. psiholog Dejana Voinović su vizuelno toliko lepo spakovani, da nam ništa ne bi smetalo da postanu i neki mini art radovi za imati kod kuće. Estetski suptilno, i sa vrlo konkretnom porukom, Psiho razvoj je jedan od naših favorita na mrežama. Uz “Podsetnik za teške dane” i “Brzo čekiranje” kako se osećamo, šta nam je potrebno a šta opraštamo sjajan je saputnik kroz 2020. godinu.

Infuzija pozitivnosti

@infuzijapozitivnosti

Ljubav prema sebi, samopouzdanje, motivacija - ako vam bilo šta od ovog nedostaje zapratite ove Instagrame (фото 6)

Kao što i sami naglašavaju Infuzija pozitivnosti nije zamena za bilo kakav oblik savetovanja, već je samo znanje i iskustvo pretočeno u crteže koji služe kao podsticaj za rad na sebi. Njihovi radovi podsećaju na važnost mentalnog, fizičkog i duhovnog blagostanja i zamišljeni su kao injekcija kreativnosti i pozitivnosti koja će nas “podići” na dnevnom nivou i motivisati da koračamo ka boljim verzijama sebe samih.

Psihoterapija Marjanović

@psihoterapija.marjanovic

Ljubav prema sebi, samopouzdanje, motivacija - ako vam bilo šta od ovog nedostaje zapratite ove Instagrame (фото 7)

Minimalizam at its best uz sjajne priče pune ljubavi i podrške koje ih prate. Svaki post se sastoji od kratke motivacione rečenice, ili ozbiljnije analize poput toga šta nam mame nisu govorile a trebalo je, i dužeg teksta u opisu slike. Instagram terapeutkinje Nade Marjanović je ono sigurno mesto na koje ćete želeti da zavrite svaki dan, malo se ušuškate i posedite da akumulirate snagu za sve što dalje sledi.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor