Pretraga

10 činjenica o meditaciji za početnike

Šta je zapravo tehnika meditacije, kako da osvestite svoje misli i kako da pronađete onu vrstu koja vam najviše odgovara

Tekst: BURO.


Šta je meditacija?
Šta je meditacija?

Ulazak u meditaciju može biti težak ali je još teže opisati ovo stanje rečima. Jedna od njenih definicija glasi: "Meditacija je kada postanete svesni svojih misli, svesni svojih osećanja i svesni onoga što radite." Reč "osvešćeni" je ključna u praksi meditacije, tako da je možete raditi bilo kada, bilo gde i koliko god želite, a ne trebaju vam posebni uslovi.

 

 

Šta da radite ako ne možete da se opustite?
Šta da radite ako ne možete da se opustite?

Ako ne možete da se opustite, potrudite se da "posmatrate" svoje misli. Meditacija je kada ste svesni stanja u kom se nalazite, o čemu mislite ceo dan, šta osećate, šta vas uznemirava, šta želite. Naučite da volite sebe zbog onoga što jeste, bez uslovljavanja. Lepota meditacije je suočavanje sa stvarnošću u različitim stanjima i pronalaženje uzemljenja u autentičnosti i tome što ste jedinstveni.

 

 

 

 

Čemu nas uči i kome je namenjena?
Čemu nas uči i kome je namenjena?

Meditacija nas uči da budemo prisutni u trenutku i da ne bežimo od svojih misli čas u prošlost, čas u budućnost. Kada počinjete svoj put to se često dešava, i onda i taj "beg" treba osvestiti.

Meditacija sama po sebi nema nikakvih kontraindikacija i postoji mnogo tehnika kojima se može raditi pa se zato može svima prilagoditi. Toplo je preporučujemo posebno skepticima

 

 

Kako početi sa meditacijom?
Kako početi sa meditacijom?

Svako može da se bavi meditacijom i pronađe način i pristup koji mu se najviše sviđa. Preporučuje se da se počne postepeno, kratkim časovima ili instrukcijama i biti tolerantan prema sebi. Ovo je posebno važno za ljude koji pokušavaju da se oporave od traumatičnih iskustava, paničnih napada ili depresije.

 

 

Početni koraci za meditaciju
Početni koraci za meditaciju

Glavna stvar je osvešćivanje onoga što radite. Svi mi na nekom nivou već znamo kako. Kada postanete svesni sebe dok slušate muziku, na primer, i to je meditacija. Predlažemo vam da počnete sa kratkim vežbama disanja (sporo disanje u trajanju od otprilike 3 minuta). Takođe, unapred snimljene meditacije zaista pomažu početnicima. Probajte aplikacije Headspace, Insight Timer i Waking Up.

 

 

Kako da pronađete pravog učitelja?

Kako da pronađete pravog učitelja?


Najjednostavnije je da se raspitate u studijima joge i na internetu. Važno je da svom učitelju, osim toga što ga slušate, postavljate pitanja koja vas interesuju i delite sa njim ili njom svoja osećanja. Savetujemo vam da pronađete nekog ko nema aspiracija da bude guru i ko ima smisla za humor.

 

 

Šta ćete osetiti u toku meditacije?
Šta ćete osetiti u toku meditacije?

Meditacija je izuzetno lično iskustvo. Mogu se javiti sumnje i strahovi - oni su iluzija. Na samom početku svog puta ćete se najverovatnije fokusirati na svoje fizičko telo. Nove i nerazumljive senzacije koje ćete vremenom iskusiti uvek izazivaju uzbuđenje, i to je odlična prilika da istažite svoj um. Posmatrajte svoja osećanja, nemojte ih analizirati. Zamislite ih kao talas koji nadolazi i povlači se.

 

 

Koliko često treba meditirati?
Koliko često treba meditirati?

Pet minuta dnevno je sasvim dovoljno, ono što je važno je kontinuitet. Ako se um opire pa zato stalno odlažete meditaciju za kasnije, odgovorite sebi iskreno na pitanje šta vas zapravo plaši. Za početak je uobičajen jedan minut, nekad čak i 10 sekundi. Tajna je u tome da svaki dan odvojite to malo vremena. Budite tolerantni i otvoreni prema sebi.

 

 

Koje vrste meditacija postoje?
Koje vrste meditacija postoje?

Tipova meditacije, kao i joge, je svakim danom sve više. Suština je, ipak, svima ista, a svodi se na to da meditacija funkcioniše na osnovu mantre, tj ponavljanja određenih zvukova ili reči i mentalne vizualizacije slika - uranjanja u ono što se dešava ovde i sad. 

 

 

Kako da napravite odgovarajući ambijent?
Kako da napravite odgovarajući ambijent?

Udobna soba bez jakog svetla, sa mekim jastukom ili prostirkom, svećama ili mirisnim štapićima je idealna. Možete napraviti svoj mali "oltar" i na njega staviti svoje najdragocenije stvari. Nema potrebe da sedite sat vremena prekrštenih nogu. Najvažnije je da ne posustanete: svako vreme koje provodite sami sa sobom je neka vrsta meditacije.

 

 

1 / 5

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor