Pretraga

Ovih dana su nam šetnje najveća zabava a evo i kako da najbolje iskoristite svaku

Ovih dana su nam šetnje najveća zabava a evo i kako da najbolje iskoristite svaku

Tekst: Lauren Bravo

Jesen je 2020. godine i 95% fotografija koje ste uslikali je verovatno drveće. Stvari su jednostavno takve danas i to nam je najveća egzotika, to nam je što nam je. U Karantinu broj 1 cveće i pupoljci su bili eliksir života a sada u ovosezonskom rebootu, sve je začinjeno cimetom, bundevom, lišćem koje šušti, golim granama i razvodnjenim maglovitim zalascima sunca već u 4 popodne.

Verovatno još od vremena Jane Austin odlazak u šetnju nije igrao ovako ključnu ulogu u našim životima. Čak i za one koji su svesno i odlučno odabrali život u urbanoj sredini nadajući se da nikada neće morati da poseduju nepromočive pantalone za superniske temperature. Ipak, ovih dana parkovi su novi pabovi. Brežuljci i brda su novi kafići za popiti kafu (čija toplota zavisi od toga koliko vam je dobar termos) a najbliže spa danu je piškiti u žbunu u parku dok pada kiša.

Ipak, dok nam naši instinkti govore da ostanemo unutra ušuškani i sigurni dok ne stigne bilo proleće bilo vakcina, sezonska depresija i nedostatak vitamina D su dovoljan razlog da se odlepimo sa sofe, obujemo najpraktičnije i najudobnije cipele koje imamo i krenemo u šetnju. Bezbrojne su studije koje pokazuju da je vreme provedeno napolju u zelenilu (okej ili među braon i narandžastim krošnjama) u bliskoj vezi sa mentalnim zdravljem i generalnom dobrim osećajem. Kako ja to vidim, možemo ili patimo za našim prošlim životima i nastavimo da živimo kao pećinski ljudi u svojim stanovima, ili da se prepustimo.

Tako da, hajde da protegnemo noge i obezbedimo sebi legendarnu, arkadijsku zabavu kakvu svet ne pamti od kada je Elizabeth Bennet isflekala kaput blatom, ili od kada su Paris i Nicole otišle da žive na onoj farmi. Evo nekoliko načina kako da optimizujete svoju šetnju, dobro je iskoristite i napunite se Big Walk energijom ove zime.

NAPRAVITE PLAN

1

Naravno da nekada nema bolje stvari od jednostavne šetnje do supermarketa koja spontano postane prava šetačka ruta. Ali, učinite sebi uslugu i lepo i posvećeno potražite koje su to lokacije, prirodni rezervati i parkovi koje možete natenane da istražite. Čak i naj(už)urbanija metropola ima svoje oaze mira i iznenadili biste se koliko jezera, šuma, parkova se nalazi u vašoj blizini da niste ni znali. Naoružajte se strpljenjem i opremite mapom i pronađite svoj sledeći cilj. Sve što je dalje od sat vremena hoda je stvarno korisno isplanirati.  Razmotrite sve najsceničnije, fotogenične rute i najrazličitije scenarije. Razmišljajte o pitanjima "šta ako ogladnim" i "šta ako mi se bude išlo u toalet" i obavezno proverite kada pada mrak. Ne želite da vas uhvati noć u povratku nazad peške kroz šumu. 

OBLAČENJE ZA AL FRESCO 

2

Kako Norvežani vole da kažu, nema lošeg vremena samo lošeg oblačenja. Okej, tačno to može da znači slojeve i slojeve odeće, vetrovke, rolke, duge čarape i šalove, ali mogu li da predložim da “dobro” oblačenje ipak bude i outfit koji će u ovim teškim danima učiniti da se osetimo koliko toliko lepo i da živimo svoj rustični, sartorijski san. Bilo da je to inspirisano Jo March stilom ili fantazijom o životu u Skandinaviji. Predložila bih letnju haljinu, lejerovanu sa čarapama, toplom rolkom i čizme na pertlanje za maksimum nesputane, ženstvene i divlje energije. Ako želite da dodate i beretku, neću vas zaustavljati.

ADEKVATNA PRATEĆA OPREMA

3

Za duže šetnje će vam biti potrebne grickalice, i to kvalitetne. Ljudi, u pandemiji smo, ne možete da pronađete kiosk sa preukusnim falafel wrapom na svakom koraku ni u centru grada, a kamoli na vrhu tog brda gde ste se uputili. Ispeći svoje kolače ili poneti nekoliko vrsta sireva je premium nivo iskustva ali čak i jedan dobar, zasitan sendvič, porodična kesa nekih grickalica, i neki Twix u torbi, mogu da pretvore šetnju od mentalne i fizičke self-care prakse u pravu ekskurziju sa svim poslasticama koje sleduju. Samo što za razliku od školskih ekskurzija, neće vas niko grditi ako pojedete sve što ste pripremili pre nego što stignete do cilja.

DIVERZIJA I RAZONODA OBAVEZNE

4

U idealnom svetu lepota i šarenilo prirode bi bili dovoljna zabava sami za sebe. Međutim, 2020. je godina i naš raspon pažnje je toliko žalosno mali da postoji dobra šansa da će vam i tokom te “idem samo da ne radim ništa” šetnje, trebati neki #content. Ako ste pošli sami u šetnju audioknjige koje čitaju poznati ili podkasti koji su dinamični toliko kao da gledate seriju su uvek dobra ideja. Ili možete da za jednu šetnju i manje od dva sata da “sažvaćete” celu kolekciju novih eseja Zadie Smith “Imitations” na Audible i vratite se kući pametniji nego što ste bili. A šta ako šetate sa nekim? Pa, recimo da ne postoji taj odnos koji igra “Da li bi pre...?” neće učvrstiti.

PIĆE ZA PONETI

5

Niste valjda mislili da ću preskočiti da predložim piće u pljoski za poneti? Malo viskija je tradicionalno centralno grejanje za odrasle, a možete u praznično raspoloženje da uđete i sa šoljom kuvanog vina, ili Irskom kafom u termosu. Samo obavezno ponesite i flašu vode sa sobom, koja je za šetnju dosta bitnija od pića, i zaboravite na potezanje iz flaše nekoga iz “drugog domaćinstva” kako se to sada popularno kaže. Ipak je jesen 2020. Takva su pravila sada.

Ovaj tekst je prvi put objavljen na buro247.com

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor