Ovim poslasticama nećete prekršiti režim ishrane – alternativni dezerti naših najdražih food blogerki

    12.07.2019.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/07/3_recepta_cover.jpg

    Ana Đurđević, Nevena Zelunka Cvijetić i Sandra Pecić su spremile dezerte posebno za BURO.Srbija

    Svi smo bar jednom počinili ovaj “zločin” – ne jedemo nekoliko dana da bi se uvukli u haljinu/pantalone/kupaći za određenu prigodu, šta god… Znamo i kako se završava. Kratke dijete nikada zapravo ne funkcionišu čak i kada nam daju adrenalinski high zbog toga što smo stali u komad koji smo iz nekog razloga odredili kao univerzalni reper vrednosti. I onda se opsetimo da trčimo maraton, a ne sprint. I potrebno nam je da se na tom maratonu osećamo dobro. Ne padam, kao ni vi verovatno, na to da se većina ljudi najbolje oseća kada ne jede nikakav šećer. Ja lično se ježim kada na pitanje “da li ima nešto slatko?” stigne odgovor “uzmi jabuku”. Mislim, možda takvi ljudi stvarno postoje, ali ja ih jednostavno nisam nikad do sad upoznala. Ako ste jedan od njih, javite mi se, molim vas, vodim vas na kajganu.

    Ipak, nisu ni svi slatkiši stvoreni jednaki, ni po ukusu ni po sastavu. Tu nema rasprave. I mnogi od njih se uklapaju u određene zdrave načine ishrane. Ima onih koji ne sadrže životinjske ili samo mlečne proizvode, gluten, uklapaju se u jelovnik od termički neobrađene hrane… Zdravo sve. Da se razumemo, to što je nešto zdravo ne znači da nije kalorično – ne prodajem vam maglu, niti ideju da ćete smršati ako samo jedete krofne. Samo uživam u činjenici da postoje dezerti, pogotovo letnji, u kojima može da se uživa, a da se ne prekrši izabran način ishrane. A kada te dezerte posebno za BURO. Srbija smišljaju naše omiljene food blogerke Ana @ana_prstohvatsoli, Nevena @hlebilale i Sandra @kototamo, onda mom iščekivanju i sreći, nema kraja. Ako treba, biću i gluten free i vegan i raw? Može?

    VEGANSKA ISHRANA

    Ovi dezerti isključuju sve namirnice životinjskog porekla, od kojih su mnoge sinonim za kolače. NJihov sastav je prirodan, ne sadrže aditive i trans-masti, boje za hranu i emulgatore, a često se baziraju se na sušenom voću, javorovom sirupu (vegani ne koriste med), kakau. Činjenica da često sadrže dosta sušenog voća im je glavna mana pošto ih to čini kalorijskim bombama. Pred vama je lakša letnja verzija od avokada.


    Sirovi puding od avokada


    recept i fotografije @ana_prstohvatsoli

    Za dve manje porcije