Pretraga

Ovim poslasticama nećete prekršiti režim ishrane - alternativni dezerti naših najdražih food blogerki

Ovim poslasticama nećete prekršiti režim ishrane - alternativni dezerti naših najdražih food blogerki

Ana Đurđević, Nevena Zelunka Cvijetić i Sandra Pecić su spremile dezerte posebno za BURO.Srbija

Tekst: Manda Javorina


Svi smo bar jednom počinili ovaj “zločin” - ne jedemo nekoliko dana da bi se uvukli u haljinu/pantalone/kupaći za određenu prigodu, šta god… Znamo i kako se završava. Kratke dijete nikada zapravo ne funkcionišu čak i kada nam daju adrenalinski high zbog toga što smo stali u komad koji smo iz nekog razloga odredili kao univerzalni reper vrednosti. I onda se opsetimo da trčimo maraton, a ne sprint. I potrebno nam je da se na tom maratonu osećamo dobro. Ne padam, kao ni vi verovatno, na to da se većina ljudi najbolje oseća kada ne jede nikakav šećer. Ja lično se ježim kada na pitanje “da li ima nešto slatko?” stigne odgovor “uzmi jabuku”. Mislim, možda takvi ljudi stvarno postoje, ali ja ih jednostavno nisam nikad do sad upoznala. Ako ste jedan od njih, javite mi se, molim vas, vodim vas na kajganu.

Ipak, nisu ni svi slatkiši stvoreni jednaki, ni po ukusu ni po sastavu. Tu nema rasprave. I mnogi od njih se uklapaju u određene zdrave načine ishrane. Ima onih koji ne sadrže životinjske ili samo mlečne proizvode, gluten, uklapaju se u jelovnik od termički neobrađene hrane… Zdravo sve. Da se razumemo, to što je nešto zdravo ne znači da nije kalorično - ne prodajem vam maglu, niti ideju da ćete smršati ako samo jedete krofne. Samo uživam u činjenici da postoje dezerti, pogotovo letnji, u kojima može da se uživa, a da se ne prekrši izabran način ishrane. A kada te dezerte posebno za BURO. Srbija smišljaju naše omiljene food blogerke Ana @ana_prstohvatsoli, Nevena @hlebilale i Sandra @kototamo, onda mom iščekivanju i sreći, nema kraja. Ako treba, biću i gluten free i vegan i raw? Može?

VEGANSKA ISHRANA

Ovi dezerti isključuju sve namirnice životinjskog porekla, od kojih su mnoge sinonim za kolače. NJihov sastav je prirodan, ne sadrže aditive i trans-masti, boje za hranu i emulgatore, a često se baziraju se na sušenom voću, javorovom sirupu (vegani ne koriste med), kakau. Činjenica da često sadrže dosta sušenog voća im je glavna mana pošto ih to čini kalorijskim bombama. Pred vama je lakša letnja verzija od avokada.


Sirovi puding od avokada


recept i fotografije @ana_prstohvatsoli

Za dve manje porcije


Sastojci


1 avokado, oko 300 g
1/2 banane
1 kašika sirovog kakao praha
Zaslađivač po ukusu


Priprema


U food procesor stavite meso avokada, bananu, kakao-prah i zaslađivač pa sve dobro izblendajte do glatke teksture. Ukoliko ostanu grudvice avokada, dodajte vrlo malo vode pa opet izblendajte. Probajte pa doterajte slatkoću po ukusu. Služite uz sveže i koštunjavo voće po izboru.

SIROVE NAMIRNICE

Tehnički, za ove dezerte se mogu koristiti i namirnice termički obrađene na temperaturi do 48 stepeni. Jako su popularni i obično se baziraju na koštunjavom i suvom voću. Imaju visoku nutritivnu vrednost ali se brzo kvare zbog toga što su potpuno prirodni i od svežih sastojaka. Ova verzija je lakša i manje kalorična od uobičajenih - savršena za jesti u hladu.


Krem od indijskog oraha i limete


recept i fotografije @hlebilale


Sastojci


1 šolja sirovog indijskog oraha, natopljenog u vodi preko noći
Sok i narendana korica od jedne limete
60 ml mleka od indijskog oraha (ili bademovog ili kokosovog)
1 kašika kokosovog ulja
1 kašika javorovog sirupa (ili više ako volite slađe)

Za dekoraciju:
Pečeni bademi
Borovnice


Priprema


Indijske orahe dobro isperite i ocedite. Pomešajte sa limetom, mlekom od indijskog oraha, kokosovim uljem i javorovim sirupom. Izmiksajte u multipraktiku ili štapnim mikserom da dobijete kremastu strukturu bez grudvica. Prebacite u frižider da se dobro ohladi.

Pre služenja pospite hladnim borovnicama i pečenim bademima.

BEZ GLUTENA

Gluten je protein koji se nalazi u nekim žitaricama, od kojih najčešće koristimo pšenicu, ali se nalazi i u mnogim veštačkim dodacima hrani - velika je verovatnoća da se nalazi u svim prerađenim proizvodima. Slatkiši bez glutena ne isključuju mleko i mlečne proizvode što ih čini najkremastijim i najsličnijim klasičnim dezertima. Ako niste znali da je kesten savršena letnja poslastica, vreme je da ga probate.


Kesten parfe


recept i fotografije @kototamo


Sastojci


150 ml slatke pavlake
250 g kesten pirea
100 ml mleka
100 g čokolade

Za dekoraciju:
Višnje


Priprema


Umutiti slatku pavlaku u šlag. U odvojenoj posudi umešati kesten pire i mleko. Sjediniti sve zajedno. Složiti u kalup i prošarati otopljenom čokoladom. Hladiti u zamrzivaču 6-8 sati.

Smrznutu poslasticu dekorisati višnjama.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor

Ostavite komentar