Pretraga

Oni su intenzivni, kratko traju i daju neverovatne rezultate: Upoznajte se sa sve popularnijim tabata treninzima

Oni su intenzivni, kratko traju i daju neverovatne rezultate: Upoznajte se sa sve popularnijim tabata treninzima

Tekst: BURO.


Šta biste rekli nekom ko vam kaže da vam je dovoljno samo 4 (slovima: četiri) minuta za jako efikasan trening pomoću kog ćete biti u najboljoj formi ikada? Da li biste požurili da otkažete sve druge grupne treninge ili biste tog nekog jednostavno nazvali lažovom? Realno, zaista zvuči isuviše dobro da bi bilo istinito, ali baš kao i dijeta sa krofnama, stvari nisu baš tako jednostavne kao što se na prvu (senzacionalističku) loptu čini. Istina jeste da se Tabata - jedna podvrsta HIIT treninga, najčešće u trajanju od 4 minuta - pokazala izuzetno efikasnom i realnim pandanom dužih kardio treninga u smislu poboljšanja kondicije i dostizanja maksimuma sopstvene aerobne i anaerobne sposobnosti. Ipak, ovaj metod nije namenjen ljudima koji su početnici ili nisu trenirali neko vreme i to što njegova najkraća forma traje svega četiri minuta ne znači i da će vam ta četiri minuta proći brzo (pre će biti da će vam se činiti kao da nemaju kraj).

Oni su intenzivni, kratko traju i daju neverovatne rezultate: Upoznajte se sa sve popularnijim tabata treninzima (фото 1)

Ovi treninzi su, naravno, izuzetno naporni i teraju vas da izađete iz svoje zone komfora - a svi znamo da je upravo to momenat u kom se napreduje. Metod Tabata, nosi ime svog izumitelja profesora Izumi Tabate koji je bio trener olimpijske reprezentacije Japana u brzom klizanju. Dakle, napravljen je za vrhunske sportiste koji su već u vrhunskoj formi, a treninzi su podeljenji da intervale od 20 sekundi intenzivnog napora koje prate intervali od 10 sekundi “odmora” što se zajedno ponavlja osam puta - odatle famozna 4 minuta. Nakon jednog ciklusa možete se zaustaviti ali i nastaviti do maksimalno 20 minuta. Svaka vrsta vežbe se praktično može prilagoditi Tabata metodi pa zato, ukoliko želite da je isprobate, najbolje jeste da počnete od onih vežbi sa kojima vam već dobro ide i pređete svoj uobičajeni prag. Principi zbog kojih je efikasan bilo koji visokointenzivni intervalni trening leže i u srži uspeha i Tabata metode: dolazi do bržeg sagorevanja kalorija čak i za vreme “odmora”, metabolizam se ubrzava, a izdržljivost i snaga poboljšavaju.

Oni su intenzivni, kratko traju i daju neverovatne rezultate: Upoznajte se sa sve popularnijim tabata treninzima (фото 2)

Vežbe koje se izvode uglavnom se koncentrišu na velike mišćne grupe, od kojih svakoj grupi pripada 4 minuta - i kao kod vežbanja u teretani često se radi samo na jednoj. Kompletan trening ne traje samo 4 minuta zato što njima prethodi zagrevanje koje traje od 5 do 10 minuta, a zatim i hlađenje koje podrazumeva postepeno usporavanje i spuštanje pulsa. Dakle, ukupno maksimalno dvadesetak minuta za odličnu formu - i dalje zvuči neverovatno, složićete se - ali nemojte nasedati na senzacionalizam: iako trening od svega nekoliko minuta odlično zvuči na papiru, treninzi po Tabata metodi najbolje funckionišu kao integralni deo osmišljenih treninga, uglavnom pri kraju sesija kako bi se izvukao maksimum benefita.

Pored toga, ovi treninzi zbog svog intenziteta zaista nisu namenjeni svima, a pri tom mislimo prvenstveno na početnike bez nadzora kao i na vežbače sa zdravstvenim problemima, od onih sa kardiovaskularnim bolestima pa nadalje.

Oni su intenzivni, kratko traju i daju neverovatne rezultate: Upoznajte se sa sve popularnijim tabata treninzima (фото 3)

Kada je mršavljenje u pitanju, kao i kod svakog drugog treninga, nemojte misliti da Tabata daje zeleno svetlo da se zanemari ishrana samo zbog toga što se radi o maksimalno učinkovitoj metodi. Izreka “trbušnjaci se prave u kuhinji” važi i ovde pa je gorepomenutu dijetu sa krofnama najbolje zaboraviti. Balansirana ishrana prilagođena individualnim potrebama je ključna kako za uspeh treninga (ovo nije tip vežbanja koji se može izvoditi na drastičnim kalorijskim deficitima) tako i za uspeh u gubljenju na težini. Ovo podrazumeva sve grupe namirnica u zdravom i optimalnom odnosu.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor

Ostavite komentar