Pretraga

Ženska solidarnost na delu: Kata Ivakić i Dijana Kocić dele svoja iskustva o podršci koju su našle na putu do promena

Ženska solidarnost na delu: Kata Ivakić i Dijana Kocić dele svoja iskustva o podršci koju su našle na putu do promena

Tekst: BURO.

U poslednje vreme mnogo se priča o ženskoj solidarnosti i podršci. Iskreno, ovo je preko potrebno zato što mnogi - i još tužnije - mnoge veruju da je "žena ženi vuk". Ovo ni najmanje ne čudi, na mnoge načine radi se o arhetipima koji su nam kulturološki usađeni (pa se zato danas pola sveta svađa oko besmislice da li je bolja Kate ili Meghan). Oni koji ruše stereotipe, osvešćuju pogrešne spojeve i pomažu svetu da stvari vidi jasnije i humanije ne moraju biti igrači na globalnom nivou: dovoljno je da svako sredi svoje dvorište, zar ne? Da pružimo ruku jedna drugoj kako bismo do cilja stigle zajedno i brže. 

Ovi ciljevi mogu biti veoma različiti na prvi pogled ali kada govorimo o ženskoj solidarnosti, oni obično u sebi sadrže boljitak - za sebe ili za druge - i to im daje posebnu vrednost. I, u idealnom svetu, zahteva i određenu podršku.

Svaka žena u nekom momentu života želi promenu – bilo da je u pitanju način života, okruženje, posao, odnosi koje ima sa ljudima... Veoma često se ta promena odnosi na fizički izgled. Ovde ne govorimo o tome da se vijaju nerealni standardi lepote nametnuti sa ko-zna-kojih strana već o postizanju balansa koji će učiniti da se osećamo bolje i jače kako spolja, tako i iznutra. Prečice ne postoje i fizička aktivnost je izuzetno važna. Na put do odluke da li početi sa radom na svom fizičkom izgledu i mentalnoj snazi mnogo stvari ume da odvuče od cilja. Vrlo često je jedna od osnovnih i prvih prepreka ta da se osećamo usamljeno u svojoj borbi. 

Upravo zbog toga vam donosimo iskustvo dve neverovatne i ostvarene devojke koje su uspele da ostvare svoje ciljeve i krenu putem promena koje su želele, uz pomoć brenda adidas. Verovatno ih već i znate.

Ko su Kata i Dijana?

Ženska solidarnost na delu: Kata Ivakić i Dijana Kocić dele svoja iskustva o podršci koju su našle na putu do promena (фото 1)

Kata Ivakić, osnivač je prve body positivity zajednice u Srbiji, a sve je počelo stvaranjem prvog plus-size brenda u našoj zemlji pod nazivom Kataliza, koji pravi haljine za “spektakularno oble” devojke. Od tada do danas, šarmantna crvenokosa uspešno se bori sa svim onim preprekama koje joj se nalaze na putu ka zdravom duhu, a samim tim i zdravom telu. Nije tajna da je izgubila veliki broj kilograma i da svakodnevno motiviše žene da vole sebe, ali da uvek teže onoj najboljoj verziji.

Ženska solidarnost na delu: Kata Ivakić i Dijana Kocić dele svoja iskustva o podršci koju su našle na putu do promena (фото 2)

Dijana Kocić je avanturista nemirnog duha, istraživač uvek u potrazi za izazovima. Njen blog omiljena je stanica svih onih koji žude za motivacijom i pozitivnom energijom. Svojim čitateljima često predlaže da nauče prvo da uživaju u sopstvenom društvu i da se dobro osećaju u svojoj koži kako bi živeli život punim plućima.

Ove dve mlade devojke savršen su spoj da iz dva različita ugla, ali sa istom misijom i energijom, pokušaju da prenesu svoja iskustva na putu do promena. Dijana i Kata otkrila su nam zbog čega je važno da se bavimo fizičkom aktivnošću, koliko je njima bilo teško da počnu, ali još teže da održavaju kontinuitet. Podrška okruženja takođe je bila bitna, a upravo im se tu našao adidas, brend koji na globalnom, ali i lokalnom nivou nastoji da uvek bude pokretač promena. Adidas danas ima veoma izraženu inkluziju kada su žene u pitanju pa su im tako dostupne veličine koje odgovaraju svakom obliku tela, jer žele da se svaka žena oseća udobno, privlačno i samouvereno dok trenira.

Ženska solidarnost na delu: Kata Ivakić i Dijana Kocić dele svoja iskustva o podršci koju su našle na putu do promena (фото 3)

Prvo i osnovno pitanje, kako ste, kako se osećate ovih dana?

DIJANA

Zdravo, srećno, ispunjeno.

KATA

Nedostaje mi period karantina, čini mi se da sam mnogo bolje bila organizovana i disciplinovana prema sebi u tom periodu. Kao da kada smo se vratili nazad u socijalizaciju sve ide mnogo brže nego pre lockdown-a. Ova godina je svakako jedna velika lekcija o prilagođavanju i upoznavanju sebe.

Ova godina je toliko čudna da je postalo suludo to i ponavljati ali čini se da ima i jednu prednost, a to je da nas je više vratila sebi. Da li ste sebi postavile neke nove ciljeve za ovu godinu, stekle neke nove navike?

DIJANA

Jedan od neočekivanih ciljeva ove godine bio mi je da negujem mir u sebi. Sa haosom spolja, osetila sam da je više nego ikad važno da napravimo neki balans i stvorimo mir iznutra. Nije bilo nekih posebnih novih navika, osim češće provere da li sam okej i vraćanja sebi.

KATA

Apsolutno. Vraćanje sebi, pronalaženje sebe, rad na sebi, ljubav prema sebi. Ponavljam ovo sebi jer je za mene ova godina potpuno bila okrenuta na to “ja”. Moje nove navike postale su meditiranje, trčanje, zdrava ishrana, a ciljeve koje sam zacrtala sam 80% ostvarila do kraja.

Ženska solidarnost na delu: Kata Ivakić i Dijana Kocić dele svoja iskustva o podršci koju su našle na putu do promena (фото 4)

Zbog često neproporcionalnog odnosa manjak vremena vs. višak obaveza umemo da zaboravimo da se posvetimo sebi. Kako vi uspevate, imate li neki savet ili tajni trik kako uvesti me time u svakodnevicu?

DIJANA

Ubaciti u kalendar. Ili obećati to sebi. Mislim da je vreme kada sednemo sa sobom u miru izuzetno važno, kako bismo imali priliku da obradimo tonu informacija koja nam se servira sa različitih strana i vidimo šta nam je zapravo važno, šta nije. Ono što meni koristi jeste da ustanem ranije (ako sam na putovanjima pre svih) i tih prvih sat vremena posvetim meditaciji, pisanju dnevnika, postavljanju okvira u šta želim da uložim svoju energiju danas.

KATA

Krenuti sa štrihovanjem obaveza za koje znamo da nisu toliko važne. Ne mora sve danas da se uradi, ali me time mora. Nekada se uhvatim da skrolujem do besvesti i shvatim da ništa korisno nisam uradila 2h. Zbog takve aktivnosti, radim na tome da vreme koje sam provela na telefonu napravim i za aktivnosti koje zaista volim – šetnja, čitanje, crtanje, pisanje, šivenje, meditiranje. Šta god ko voli da radi (ili ne radi), to vreme je lekovito. Ako je gust raspored, nekada je manje tog vremena, ali uvek postoji.

Obe ste veoma aktivne u životu, i pristune na mrežama, kako pronalazite motivaciju za sve što radite? Odakle crpite energiju?

DIJANA

Mislim da je važno da čovek prati sebe i pronađe onu zlatnu žicu koja ga puni energijom. Meni su to putovanja, nova iskustva, upoznavanje ljudi, istraživanje sveta oko sebe, deljenje znanja i povezivanje sa drugima. Mislim da za to skoro uvek imam energije i motivacije. Posebno kada to krene da se vraća kroz podržavajuće okruženje, razmenu i stvaranje novih ideja. Tada mi se čini da ne mogu da spavam od uzbuđenja.

KATA

Jednom u razgovoru sa terapeutom došle smo do odgovora da moja motivacija leži u mom stomaku (šalim se kada ovo kažem, ali leži samo u meni). Motivacija je sjajna stvar i radi u preseku tri meseca. Nisam znala kako da se nosim sa tim da mi je kapacitet za nju jako mali, pa sam uvela nedeljne ciljeve. Od subote do subote. I to mi pomaže. Veliki cilj nekada deluje toliko daleko i moramo da ga iseckamo na mnogo malih delova kako bismo istrajali. I ta subota, eto, ona je sada postala motivacija.

Ženska solidarnost na delu: Kata Ivakić i Dijana Kocić dele svoja iskustva o podršci koju su našle na putu do promena (фото 5)

Da li je teže početi nešto novo, započeti promenu ili istrajati?

DIJANA

Mislim da je najteže istrajati. Na početku postoji entuzijazam, preambiciozni planovi i vizija neke lepe budućnosti. Međutim, kada treba da se zavrnu rukavi i kada se suočimo sa onim vremenom, trudom i radom koje je potrebno da uložimo – uz obavezno cenkanje sa pozivima, druženjima i starim manje korisnim navikama, lako je odustati. Verujem da je istrajnost veština koja se vežba doživotno.

KATA

Za neke stvari je bilo teško početi, ali sada mislim da je teže istrajati. Početak trčanja je za mene bila baš velika odluka. Čini mi se da uz to ide mnogo drugih životnih promena za koje je zaista potrebna snaga i istrajnost. Pravi se jedna potpuno nova osoba, sa novim identitetom. Kada ću da ustajem sada, kako da uskladim posao i odlazak na trening, šta ako mi se ne dopadne, ali ja ništa ne znam o sportu, disanju, opremi… Mislim da mi je dodatan boost u ovom novom početku bio adidas. To što su prepoznali da ja to mogu i podržali me kao novog trkača. A kao plus size devojci, najvažnije mi je bilo “Pa da li oni imaju veličinu za mene”. Imaju, i te kako. Važno mi je da ne samo ja, već svaka devojka zna da ima snažan top za grudi i da ne mora da brine oko toga, da postoji i veličina helanki 4XL, i da nije sramota vežbati i ići u teretanu. Gore je to što svi brendovi nemaju inkluzivnost u veličinama – jer se tada dešava i body shaming i odluka žene da se ne bavi svojim telom, jer nema šta da obuče.

Često se govori o ženskoj solidarnosti, ali šta ona za vas znači u praksi?

DIJANA

Za mene je to razmena iskustava, ideja, slušanje, razumevanje, povezivanje, pružanje podrške. Nesebično deljenje ljubavi i davanje vetra u leđa u različitim izazovnim situacijama. Zajedničko učenje. Empatija. Ali možda pre svega slušanje i stavljanje u tuđu kožu. Imam utisak da često ljudi imaju očekivanja da svi treba da budu solidarni i da svi treba da dele iste vrednosti. Po mom mišljenju, da bi se došlo do razvijenog kapaciteta za davanje podrške i solidarnosti predstoji dubinski rad na sebi za koji nije svako spreman u istom trenutku. Verujem da jedino kada smo dobro sami sa sobom, posloženi i ispunjeni možemo davati vetar u leđa i pružati podršku ljudima oko nas.

KATA

Ženska solidarnost na papiru, Instagram objavi ili storiju ima, ili bolje da kažem, nema nikakvo značenje. Šta je ono što radimo kada nas niko ne gleda? Kada ne moramo da se snimamo i govorimo u prazno? Koga i kako podržavamo? Zaista podržavamo i razumemo? Tu leži solidarnost. Za mene ona znači kada znam da sam nekoj devojci pomogla da ima bolji odnos sa sobom i prema sebi, kada mogu da pomognem i da se oslonim na celu Kataliza zajednicu, kada govorimo i glasno i javno, i tiho u porukama u DM-u.

Ženska solidarnost na delu: Kata Ivakić i Dijana Kocić dele svoja iskustva o podršci koju su našle na putu do promena (фото 6)
Ženska solidarnost na delu: Kata Ivakić i Dijana Kocić dele svoja iskustva o podršci koju su našle na putu do promena (фото 7)

Ko je za vas “snažna žena”? Šta vas lično najviše osnažuje?

DIJANA

Snažna žena je za mene hrabra žena. Otvorena, iskrena, koja priča onako kako jeste. Autentična, ona koja prihvata svoje nesavršenosti, ranjivosti i nosi ih sa sobom. Koja je odbacila ideje o perfekcionizmu i prihvata sebe takvu kakva jeste. Žena koja je sebe stavila na prvo mesto i ne pristaje na kompromise. Jedan od primera snažne žene za mene je Brene Braun! Ona mi je ogromna inspiracija kako kroz lično iskustvo i svoje knjige govori o stidu i sramu – osećanjima koja nam staju na putu slobodnog, autentičnog života.

KATA

Svaka Kataliza je za mene snažna. Ženstvena, nežna, spremna, harizmatična, svoja.

Kako se borite sa predrasudama?

DIJANA

Pričam o njima. Mislim da je najbolji način da razrešavamo tabue i stigme da, ako imamo kapaciteta – stabilnosti i samopouzdanja, pokrećemo konverzaciju. Stid i sram su vrlo primitivne emocije koje žive u nama sve dok ih ne izgovorimo naglas – delila je više puta Brene Braun, što je meni ostalo kao mantra. Tema mentalnog zdravlja, odlaska kod psihoterapeuta je jedna vrlo nepopularna tema o kojoj se trudim da pričam što više godinama. Mnogo toga sam kroz detinjstvo iskusila što se stavljalo pod tepih i sa zrelošću sam preuzela odgovornost da delim one stvari koje su mene promenile na bolje.

KATA

Bučno. Da svi čuju da je to predrasuda i da se pokrenemo da to promenimo. Prvo u sebi, a onda i šire.

Obe veoma dobro poznajete i osećate reč “samopouzdanje”, a to nije nešto što nužno ženama, pa i muškarcima, dolazi jednostavno. Kakav je bio vaš put do ove čarobne, moćne reči?

DIJANA

Samopouzdanje se gradi prolaženjem kroz neprijatne situacije. Postoje dve definicije koje su meni bile zanimljive i u koje verujem. Prva je da se samopouzdanje gradi kada dovoljan broj puta ispoštuješ sebe i ispuniš obećanje koje si sebi dao, kada si dosledan sebi. Druga je da se samopouzdanje stiče kroz razvijanje sposobnosti da sebi budemo bezuslovno najbolji prijatelji. Samopouzdanje da mogu da istrčim polumaraton sticala sam kroz 4 meseca treniranja sa adidasRunning timom – po kiši, snegu, blatu, za praznike. I kada mi se treniralo i kada sam nalazila sto izgovora pa sam ipak otišla i istrčala koliko sam mogla. Nema prečica. Mnogo je važno da u takvim trenucima imamo podršku, kako kroz okruženje tako i kroz opremu koju koristimo, adidas je prema mom mišljenju tu nenadmašiv, osim sjajnih patika za trčanje, oni imaju modele odeće za vežbanje svih veličina, za žene najrazličitijih građa.

KATA

Meni je Dijana baš na adidas Live-u “Usudi se da utrčiš u promene” koji smo nedavno imale, rekla jednu sjajnu rečenicu, a to je “Disciplinom sam došla do samopouzdanja”. To što je poštovala svaki trening, radila na tome da istrči polumaraton… Moje samopouzdanje je izgrađeno na mom znanju i iskustvu, nikada na telu. Uvek sam bila velika devojka, nisam bila po “standardu lepote”. Ali kada sam počela da radim na sebi, koliko sam tu različitih kvaliteta pronašla koji nisu samo suvo znanje. I svakako, posle ove Dijanine rečenice pomislila sam da samopouzdanje može doći u različitim formama.

Ženska solidarnost na delu: Kata Ivakić i Dijana Kocić dele svoja iskustva o podršci koju su našle na putu do promena (фото 8)

Životni credo? U šta verujete?

DIJANA

Sharing is caring. Verujem da se znanje množi deljenjem i da se iza svakog iskustva krije učenje koje treba da prepoznamo i usvojimo za sebe. Verujem i da rastemo iz razmene, interakcije i da svako ima nešto što može da poduči onog pored sebe. Od deteta, do deke i bake.

KATA

Verujem da smo svi podržani u svom putu.

Čega biste volele da ima više u savremenom svetu? Šta vam nedostaje?

DIJANA

Brige i kontakta sa prirodom. Verujem da povezanost sa sobom, mir, zdravlje, dolaze iz boravka u šumi, uz reku, daleko od buke, samo uz cvrkut ptica i zvuke potoka. Mislim da je važno da čuvamo svoje okruženje, skupljamo smeće i zato obožavam kompanije poput adidasa koje spašavaju okeane, koriste reciklirane materijale za svoje patike i okupljaju zajednicu kako bismo zajedno pokretali promene – prvo u svom kraju, pa onda svojim primerom i inspirisali da se ovaj pokret širi i na globalnom nivou.

KATA

Empatije. Imam utisak da niko nikog ne razume, da ljudi nisu otvoreni ka drugima. Fali mi međusobna podrška.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor