Kate ili Meghan i zašto ne treba da „birate stranu“?

25.01.2020.
RECOMMENDED

https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/01/katemeghan-cover.gif

Nema dileme da iz nekog razloga neverovatno uživamo da biramo timove i strane, i iako svi vole da budu posebne neponovljive pahuljice (što hvala kosmosu i jesmo, svašta), uspešno koristimo i svaku priliku da se spakujemo u neku od kutija. Makar to bile i totalne banalnosti na nivou tim vanila ili tim čokolada, tim more ili tim planina, jutarnji tip ili noćni. Jedna od aktuelnijih ili-ili “arjačkinje barjačkinje koga ćete” razbrajalica jeste da li ste tim Kate, ili tim Meghan? Na prvi pogled najjednostavnije moguće pitanje, prosto, koga više gotivite, na drugi, užasno kompleksna, i nadasve toksična konstrukcija, gde se ponajmanje radi o tome koga više “volimo”, a daleko više o pravom kulturološkom ratu.

https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/01/1579960664530223.jpg

 

Biti pro-Meghan automatski znači biti anti-Kate i obrnuto, i svi su pozvani na žurku da odaberu stranu, iskažu svoje mišljenje i ubodu čiodu na mapu političkih i ličnih pozicija i vrednosti koje kroz ulazak u redove ove ili one zastupaju. Sve u svemu jedan mojisudrugovi vozić, bez kraja i konca, u kom se sve što jedna kaže ili uradi, odmah uzima kao poučan primer za ovu drugu, učitava šta je zapravo mislila i “poručila”, ili jednostavno koristi kao dobar povod da se još jednom pretrese pitanje koja je od njih dve bolja. Iskreno, nije ni jedna. I obe su baš super. Ostalih odluka što se tiče, želela bih da ovoj klackalici doprinesem svojim skromnim mišljenjem da je bilo kakvo vaganje i poređenje dve žene, favorizovanje jedne na račun druge, ili generalno vrednovanje jedne prema karakteristikama bilo koje, makar i najsavršenije i najgenijalnije druge (iako evo svega mi ne znam šta “savršen” znači), jednako vrhunskoj mizoginiji. Teške reči možda, ali sasvim sigurno i tačna dijagnoza, jer koliko god mislili da smo baš mi u pravu, ukoliko imamo jedan prototip žene koji poštujemo i veličamo, spram čega sve što neko drugi uradi postaje manje važno, pogrešno ili naopako, jedino što gradimo je mizogena struktura u kojoj su mnoge žene u startu osuđene da budu nepodobne. A ta nepodobnost se gradi kako vetar dune i, i u ovom slučaju to mogu da budu obe. Kate je čuvarka tradicionalnih vrednosti ili bezlična poltronka, a Meghan hrabra borkinja za prava ili razvedena rasturačica porodice. Zavisi koga pitate, ali svakako vrlo klizavo i vrlo opasno kategorisanje, jer u startu pretpostavlja poziciju u kojoj je neko savršen dok sa ovim drugim nešto baš i ne valja. Da se razumemo isti taj koncept se vrlja godinama i za Williama i Harryja, ali da se razumemo još bolje, William i Harry, uprkos ogromnoj razlici u pristupima, vrednostima i temperamentima, nikada nisu postali kulturološki avatari i zaštitno lice celokupnog seta vrednosti. Ukalupljivanje i poređenje je izgleda sasvim ličan rat rezervisan za žene.

 

https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/01/157996066493625.jpg

 

U svetlu novonastalog reinventovanog narativa, malo se ko seća da je i Kate Middleton svojevremeno dobila svoju dozu raznoraznih komentara i duže vreme bila opisana kao proračunata, taktičarka, social climberka koja je čak i odbila studije u Edinburgu, i napravila godinu dana pauze da bi studirala na St. Andrewsu u isto vreme kada i princ Vilijam ne bi li tako osigurala realizaciju svoje ideje. Danas je ta ista Kate koju su tabloidi možda ne jednako ali u priličnoj meri pominjali, postala sinonim “ženske vrline”, i suprotnost prema kojoj se Meghan meri i kritikuje. Ako je Kate tiha, diskretna, nenametljiva i nesebična majka, Meghan mora biti sve suprotno. Politična, manipulativna, karijerista. Kate je ablematska figura tradicije, čuva decu i peče kolače dok je Meghan postala ikona savremene žene, direktna i progresivna. I nije uopšte ni problem u tome ko šta i kako drugačije radi, i koliko su različite, već u opasnoj retorici koja dolazi sa obe strane, i koja umesto pozicije jednakosti na kojoj svi kolektivno valjda radimo, dovodi do one u kojoj postoje “bolja” i “lošija” žena, a to je jedna ozbiljna katastrofa.

Jer stvarno govorimo o tim kategorijama i pravim pravcatim kalupima pošto nikoga ni najmanje ne interesuje što svaka od njih možda samo deluje u skladu sa sopstvenim ličnostima i interesovanjima, i vole ono što rade i gde su, već su postale dve distinktivne, sučeljene pozicije. Dva sveta, a to utiskivanje razgranatosti i bogatstva ženskog života i prirode u 0 i 1 binarni sistem, u dva osnovna, oštro suprotstavljena kalupa znači zatvoriti ženama opcije koje mogu i treba da imaju. Ne radi se ovde samo o Meghan i Kate, radi se o celokupnom principu koji žene zbog njihove različitosti pretvara u neprijatelje i koji se na ovom primeru samo najprimetnije uočava, ili recimo u “borbi” Angeline Jolie VS. Jenifer Aniston. Princip je svakako isti. Svođenje žena na bazične osobine, zatim građenje stereotipa na osnovu istih i finalno, njihovo sučeljavanje.

 

https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/01/1579960664577855.jpg

 

Nažalost, kulturološki ratovi, poput ovog, polemike i biranje strana nikada neće prestati da budu privlačni mahom zato što u tome svi koji učestvuju dobijaju svoj deo, i etikete kojima su zadovoljni i kroz koje se potvrđuju. Jedni su ponosni na to što “brane tradicionalne i porodične vrednosti”, čuvare svete sile monarhijske, dok drugi sebe vide kao pionire progresa, diverziteta i novih vrednosti. U tom vaganju i odabiranju, je ipak samo jedna stvar sigurna, a to je da su sve žene na gubitku ako smo u situaciji gde se celokupan ženski život, sva interesovanja, veštine, posebnosti, svedu na bazičan, ogoljen, jednostran princip i etiketu. Ili si majka i domaćica ili si beskrupulozni karijerista. Ili si tradicionalna ili savremena. Ili si nenametljiva ili upadljiva. Svi smo valjda sve pomalo, plus i ono sve za šta ne znamo, i nema tu crno belo, nema razbrajalica.

Saznaj više:
Povezani članci: