Zeleni čaj je odavno poznat po svojim brojnim, naučno dokazanim zdravstvenim prednostima – da spomenemo samo neke: budnost, detoksikacija organizma, ubrzavanje metabolizma, sagorevanje masti. Ali šta je sa crnim čajem koji podjednako volimo te koristimo najčešće kao zamenu za kafu? Da li i on može da se pohvali sličnim prednostima? I ako može, koje su ključne razlike između ove dve vrste čaja, koje su već postale sinonim za zdravlje? Da nije možda crni čaj kvalitetniji izbor od zelenog?
Ukratko, i crni i zeleni čaj nude niz sličnih benefita – oba potiču od listova iste biljke, Camellia sinensis, i oba su dokazano korisna za celokupno zdravlje organizma i funkcije mozga. Dakle, izbor između ova dva napitka uglavnom zavisi od vaših ličnih ukusa i tolerancije na kofein. Zeleni čaj je manje oksidisan, ima blaži, zemljasto-travnati ukus i obično sadrži manje kofeina. S druge strane, crni čaj je potpuno oksidisan, što mu daje dublji, taninski ukus i nešto viši sadržaj kofeina.
Međutim, nije sve tako jednostavno. Postoje suptilne, ali važne razlike u zdravstvenim prednostima koje pružaju ove vrste. Na primer, zeleni se često ističe kao bolji izbor za one koji žele da smanje oticanje i zadržavanje tečnosti u organizmu, jer je znatno blaži za stomak. Crni, međutim, može imati adstrigentni efekat na nivou creva i jači je od zelenog u tom smislu.
Da biste zaista razumeli razliku i doneli pravi izbor za sebe, nastavite da čitate. Osvrnuli smo se na sličnosti, razlike i ono što čini svaki od ovih čajeva posebnim.
Prednosti
Oba sadrže kofein, koji stimuliše nervni sistem i podstiče oslobađanje hormona koji poboljšavaju raspoloženje, poput dopamina i serotonina. Iako kofein ponekad izaziva zabrinutost zbog mogućih negativnih efekata, istraživanja pokazuju da on može poboljšati budnost, raspoloženje, pamćenje i vreme reakcije. Ono što je zanimljivo, uprkos kofeinu – crni i zeleni ne izazivaju istu nervozu kao kafa. Razlog za to leži u prisustvu L-teanina, aminokiseline koja balansira stimulativni efekat kofeina, a istovremeno podstiče proizvodnju serotonina i dopamina, stvarajući osećaj smirenosti i blagostanja.
Prednosti zelenog čaja
Zeleni i matcha – koji je zapravo fino mleveni zeleni čaj – prolaze kroz kraći proces oksidacije, što znači da zeleni sadrži više specifičnog polifenolskog antioksidansa poznatog kao epigalokatehin-3-galat (EGCG). Ovaj kraći proces oksidacije takođe čini listove zelenog manje izloženim kiseoniku, zbog čega zadržavaju zelenu boju i čuvaju svoje korisne biljne spojeve.
Visok nivo EGCG u zelenom zaslužan je za njegovu reputaciju kao moćnog eliksira zdravlja: dokazano je da ovaj antioksidans inhibira rast ćelija raka, smanjuje rizik od Alchajmerove bolesti, poboljšava izdržljivost, štiti jetru i imuni sistem, i pomaže u borbi protiv bakterija i virusa. Zeleni prirodno podstiče aktivaciju imunog sistema i ubrzava metabolizam.
Prednosti crnog čaja
Crni sadrži specifične polifenole – teaflavine, koji nastaju tokom oksidacije. Ovi antioksidansi imaju mnoge zajedničke prednosti sa polifenolima iz zelenog, a studije su pokazale da mogu pomoći u razgradnji masti, poboljšanju zdravlja kostiju, smanjenju oksidativnog stresa i podršci kardiovaskularnom sistemu. Crni može biti idealan dodatak u smanjenju nivoa holesterola. Pored toga, crni često sadrži veću koncentraciju L-teanina, koji povećava cirkulaciju krvi i poboljšava sposobnost koncentracije i budnosti.
Šta je bolji izbor?
Sve dok niste preosetljivi na kofein, ne preterujete sa zaslađivačima i ne pijete čaj prekasno u toku dana, i zeleni i crni mogu biti sjajan dodatak vašem zdravom načinu života. Ipak, važno je zapamtiti da nijedna navika sama po sebi nije magično rešenje. Ključ je u izbalansiranoj ishrani, unosu dovoljno vode, kvalitetnom snu, redovnoj fizičkoj aktivnosti i brizi o zdravlju. Ukoliko nas pitate, na osnovu svega što smo saznali i izdvojili, blagu prednost dajemo zelenom čaju.
Foto: Instagram