Mit ili stvarnost: da li čaj pomaže u mršavljenju?

15.04.2021.
RECOMMENDED

https://buro247.rs/wp-content/uploads/2021/04/cajcover.jpg

U poslednje vreme mi se čini da se svuda (ponovo) pojavljuju reklame koje reklamiraju čajeve za mršavljenje. Bilo da se iza njih krije neka vrsta zelenog čaja, belog ili crnog, nedefinisanih biljnih mešavina ili oolong (vu long) kao da za cilj svog postojanja svi imaju jednu istu stvar, a to je da nas svedu na najmanju konfekcijsku veličinu.

Ok. Jasno je da je čaj zdrav napitak. Na svetu postoji bezbroj njegovih vrsta i praktično sve u sebi sadrže flavonoide koji su poznati i učinkoviti antioksidansi. Ali da li je čaj zaista tajni recept za mršavljenje?

Nažalost, jedna šolja čaja na dan neće vas vratiti u farmerke koje ste nosili u srednjoj školi. Postoje – doduše ograničena – istraživanja da će potpomoći gubitak telesne težine ako i samo ako se pridržavate kombinacije određenog načina ishrane i fizičke aktivnosti. Ipak, postoji jedna ozbiljna prednost čaja koju treba imati na umu kada je gubljenje kilograma u pitanju: ukoliko zamenite druge tople napitke sa mlekom (životinjskim ili biljnim), šećerom i dodatim ukusima čistim čajem, značajno ćete smanjiti broj unetih kalorija na dnevnom nivou.

Pored toga, iako nije dokazano da čaj značajno ubrzava metabolizam, on sadrži katehine koji mogu imati efekat boostera metabolizma, a mnoge vrste čaja sadrže i kofein koji čini da telo sagoreva više kalorija. Kombinacija ove dve supstance svakako je dobrodošla kao dodatak svakoj dijeti. Ona ima i ulogu u održavanju idealne telesne težine zato što sprečava usporavanje metabolizma koje je uobičajeno nakon što se izgubi nekoliko kilograma.

Iako se sve vrsta čaja prave od jedne te iste biljke po imenu camellia sinesis (da, dobro ste pročitali), načini na koji se njeni listovi obrađuju razlikuju se od vrste do vrste čaja. Evo i kako.

Crni čaj

Kod nas poznat pod raznim imenima kao što je engleski, indijski, ruski (kineski ili čak turski) ovaj čaj se fermentira u procesu pravljenja i time se hemijski povećeva količina kofeina koju sadrži. Nije dokazano da pomaže sagorevanje masti ali polifenoli koje ima u sebi možda blokiraju apsorpciju masti.

Pošto se veoma često služi sa mlekom i šećerom, crni čaj u praksi može biti veoma loš za gubitak kilograma.

Zeleni čaj

Zeleni čaj se obično ne fermentira, već se listovi samo pare i zatim drobe u prah. Ova vrsta čaja (a posebno mača) sadrži više jedne posebne vrste katehina po imenu EGCG za koji studije pokazuju da vremenom pospešuje umereni gubitak težine – otprilike 1.5 kg za 3 meseca. Ovo svakako nije loše ali je i svetlosnim godinama daleko od onoga što ćete pronaći na svakoj reklami. Ipak, da bi se ostvario ovaj gubitak potrebno je popiti 6 do 7 šolja zelenog čaja na dan što je više od optimalne doze.

Posebno treba biti oprezan sa suplementima zelenog čaja zato što se neki od njih povezuju sa oštećenjima jetre.

Oolong čaj

Ova vrsta čaja dobija se tako što se lišće biljke suši na jakom suncu. Baš kao i zeleni čaj, ova vrsta je solidan izvor katehina i može se koristiti kao dodatak ishrani namenjen ubrzavanju metabolizma.

Beli čaj

Najmanje je prerađen i ima najblaži ukus koji je pomalo i sladak. Da li je efekat koji ima na struk isto toliko dobar kao i onaj koji ima na nepce? Iako ništa još nije dokazano na ljudima, laboratorijske studije pokazuju da beli čaj ubrzava razgradnju postojećih masnih ćelija i usporava formiranje novih.

Na kraju

Mnogi ljudi piju čaj zbog toga što u njemu uživaju i benefiti koje on ima za zdravlje ne mogu se osporiti. Ipak, uspešan i trajan gubitak težine podrazumeva promene životnih navika i ne postoji nijedan čaj koji ovo može da promeni ili zameni (baš kao što sok od celera nije eliksir života). 

Saznaj više:
Povezani članci: