7 načina da kažete VOLIM TE, a da to ne izgovorite  

  20.03.2023.
  RECOMMENDED

  Iako se 14. februar slavi kao Dan ljubavi, ljubav bi trebalo slaviti svakog dana. Ako ste teški na rečima ili ne govorite često „volim te“ kako se te divne reči ne bi izlizale, mnogo je načina da nekome pokažete da vam je stalo. Nakon nakog vremena ljudi ne pamte šta je neko rekao ili uradio, već kako su se kraj neke osobe osećali. Lepo je ljubav iskazati pesmom ili pismom (ako ste u tome vešti, još slađe ako niste), ali tu je još mnogo načina da nekome pokažete da vam je do njega stalo.

  Evo naših sedam predloga.

  ZAJEDNIČKE AKTIVNOSTI

  Zajedničke aktivnosti su važne jer omogućavaju paru da se poveže na emocionalnom nivou, izgradi zajedničke uspomene i neguje dublju intimnost. Kroz ove aktivnosti, parovi mogu izgraditi poverenje, podršku i osećaj zajedništva, što je ključno za srećnu i zadovoljavajuću vezu.

  Februar je mesec u kojem priroda počinje lagano da se budi, probudte se i vi i izvedite voljenu osobu u šetnju pored reke – idealan momenat da se opustite, uživate u svežem vazduhu i podelite intimne trenutke gledajući, recimo, zvezdano nebo. Nakon toga, možete da organizujete večeru kod kuće – pogledate film ili igrate neku društvenu igru. Ovo je prilika da se povežete na dubljem nivou i uživate u jednostavnim, ali značajnim trenucima.

  Kad imate više vremena, obavezno isplanirajte kraći izlet ili putovanje. Putovanja nude priliku za istraživanje novih mesta, stvaranje zajedničkih uspomena i otkrivanje novih aspekata veze.

  pandora ljubav

  POKLONITE VOLJENOJ OSOVI NEŠTO ŠTO IMA VEZE S NJOM

  Mnoge kulture i društva imaju tradiciju poklanjanja cveća, slatkiša i drugih simbola ljubavi tokom februara, a sve te tradicije doprinose tome da se februar doživljava kao mesec ljubavi. Možda voljena osoba ne očekuje poklon, možda ste joj ga već dali za Dan zaljubljenih, ali je zato iznenadite i nekog drugog datuma koji nije 14. februar. Kako? Samo tako što ćete joj pokloniti nešto što simbolizuje ljubav i povezano je sa njenim načinom gledanja na svet, estetikom i senzibilitetom.

  Razmislite o interesovanjima i strastima voljene osobe, kako biste pronašli poklon koji odražava njen karakter. Odaberite nešto što ima emotivnu vrednost i podseća na zajedničke trenutke i važne događaje. Poklonite joj nakit koji će biti jedinstven samo za nju – važno je da poklon bude dat iz srca, s ljubavlju i pažnjom, jer će te samo na taj način pokazati da vam je stalo do nje i vaše veze.

  p.s Pandora je brend nakita koji najbolje poznaje sve jezike ljubavi

  IZAĐITE NA DEJT

  Ma koliko dugo da ste u vezi, povremeno bi, kao onda na početku, trebalo da izađete na dejt i ponašate se kao da ste se tek upoznali. Na taj način ćete se prisetiti svega što vam se u vezi sa osobom sa kojom ste u vezi dopalo, fokusiraćete se jedno na drugo, obnoviti strasti, osvežiti romantiku. U ljubav treba konstantno ulagati, ali zbog svakodnevnih obaveza, često na to zaboravimo i počnemo da podrazumevamo partnera, verujući da će on uvek biti tu.

  Razmislite o aktivnostima u kojima oboje uživate – odlasci u bioskop, vožnja bicikla, vežbanje. Možda je najbolje odabrati neko okruženje koje podstiče romantiku i upućuje vas jedno na drugo – restoran sa romantičnom atmosferom, slikoviti park, piknik u prirodi. Isplanirajte vreme koje ćete provesti upućeni isključivo jedno na drugo, bez svakodnevnih briga.

  pandora pandora ljubav

  IZNENADNI GEST PAŽNJE

  Izražavanje pažnje kroz sitne gestove kao što su – kuvanje kafice ujutru, pripremanje doručka i ostavljanje lepe poruke na jastuku, vrlo su romantični gestovi koji će izmamiti osmeh svakoj osobi i reći „volim te“, a da ne mora ništa da se kaže.

  Ako želite da idete malo dalje, napravite svom partneru kompilaciju njenih omiljenih pesama (idealno bi bilo na kaseti ili CD-u, ali možete i na spotifyju), napišite pismo, kupite omiljeno cveće ili čokoladu, izrecitujte pesmu (to može biti pesma omiljenog muzičara, ne mora nužno pesnika). Sitni gestovi pažnje, zapravo su najkrupnije stvari u vezi i treba da se dešavaju svakodnevno.  

  KULTURA DODIRA  

  Pogled, nežni stisak ruke ili udoban topao zagrljaj – dodiri izražavaju ljubav bez izgovorenog „volim te“. Poklonite voljenoj osobi nežan dodir po obrazu, dok joj sklanjate kosu sa čela, poljubite je u vrh nosa ili kapke, kada se najmanje nada dajte joj nežni stisak ruke – ovo su sve divni načini da pokažete bliskost i naklonost koju osećate prema njoj.

  Postoje i naučni dokazi zašto su dodiri vrlo važni u vezi. Prvo, oni oslobađaju hormone sreće, poput oksitocina, koji jačaju emocionalnu povezanost i smanjuju stres. Drugo, dodiri su način komunikacije koji može preneti emocije, potvrdu ili utehu, čime se izgrađuje emocionalna bliskost. Treće, redovni dodiri poboljšavaju fizičko zdravlje i smanjuju nivo anksioznosti i stresa.

  pandora nakit

  SLUŠAJTE  

  Iz vrlo praktičnog razloga su nam data dva uva, a jedna usta – da bismo više slušali, a manje pričali. Aktivno slušajte ono sve što vaš partner kaže i pokažite razumevanje za njegove misli, osećaje i potrebe. Slušanjem pokazujete poštovanje prema svom partneru i njegovim mislima, osećanjima, iskustvima (svakako željama i potrebama, ako ih iskazuje verbalno). Aktivno slušanje omogućava bolje razumevanje partnera i jača emocionalnu povezanost među njima. Slušanje otvara vrata za otvorenu komunikaciju i rešavanje problema u vezi, ako ih ima – a svako se s vremena na vreme spotakne na neki kamen, koji jedino može da se zaobiđe komunikacijom.

  Osim slušanja – osluškujte. Ponekad je nekoj osobi teško da iskaže svoje misli i osećanja, ali će to pokazati nekim gestom, držanjem, govorom tela i lica. Posmatrajte svog partnera i čitajte između redova.

  POKLONITE VREME  

  U današnjem svetu, vreme je najjači resurs i najvrednija valuta, jer ga je uvek malo. Kome i čemu posvećujete ono što je najdragocenije, mnogo govori o vama. Posvetite vreme osobi koju volite, bilo da je to kroz zajedničke aktivnosti ili jednostavno kroz prisustvo i podršku u raznim trenucima. Ali ono što je, možda, još važnije, kako biste imali što bolju i jaču vezu sa partnerom: povestite vreme sebi.

  Ljubav je više od dana u kalendaru ili pozdrava na kraju pisma. Veća je i ličnija od toga. Ljubav počinje sa tobom. Ona je u svemu što radiš.

  Ti si oličenje ljubavi, živiš je. Zračiš ljubavlju. Pokrećete te. Prihvati je. Očekuj je.

  Saznaj više:
  Povezani članci: