Buro. kulturni vodič: Šta radimo, gledamo i slušamo ovog vikenda

09.11.2023.
RECOMMENDED

FILM

Festival japanskog filma

Jubilarni, deseti Japansko-srpski festival filma (JSFF), održava se u periodu od 8. do 12. novembra 2023. godine, pod sloganom Trajanje / Lasting, donosi najaktuelnije filmove japanske i srpske filmske produkcije. 

Jubilarno izdanje JSFF-a beogradskoj publici predstaviće četiri programske celine: takmičarsku selekciju dugometražnih i kratkometražnih filmova različitih žanrova i animacije i J-Drame (japanske TV serije) u revijalnom delu programa. 

Dugometražni filmovi će biti prikazani u bioskopu Cineplexx Galerija Beograd i Jugoslovesnskoj kinoteci, gde će se naći i program kratkometražnih filmova i japanskih TV serija (J-Drama), kao i nekoliko masterklasova i panel diskusija (Jugoslovenska kinoteka u Uzun Mirkovoj 1 i u Muzeju Jugoslovenske kinoteke u Kosovskoj 11). 

Jahači

Kulturni centar Beograd, DKC

Slovenija, proleće 1999. Dva najbolja prijatelja prepravljaju svoje mopede po uzoru na “čoper” i kreću na putovanje motorom kroz Sloveniju i Hrvatsku. Na putu im se pridružuje mlada žena sa misterioznom prošlošću i stari bajker koji još uvek nije našao ljubav koju neiscrpno traži po celom svetu.

U svojim zajedničkim avanturama, izazivaju sami sebe, ali i jedni druge, da kroz zajednička iskustva, odricanjem od dotadašnjih shvatanja, uspešno utabaju puta ka novom.

Režija – Dominik Mencej, a u glavnim ulogama su Nikola Kojo, Timon Šturbej, Petja Labović, Anja Novak.

IZLOŽBE

Stranci svuda, Gala Čaki

U jednom od najekskluzivnijih prostora u Beogradu, u hotelu Hyatt Regency, u sklopu projekta HyArt, imaćete priliku da vidite dela savremenih srpskih umetnika.

Od 9. do 29. novembra 2023. radove izlaže Gala Čaki, doktorka umetnosti, koja će se predstaviti novim ciklusom slika Stranci svuda. Izložba je i humanitarnog karaktera i deo prihoda od prodaje biće usmeren nacionalnom udruženje roditelja dece obolele od raka NURDOR.

Sugestije i stavovi izneti u delu Večiti stranac imaju praktični značaj u savremenom vremenu. U kakvoj eri živimo? Danas, kada je globalizacija suočena sa krizom jenjavanja, stranci su svuda i čine nam se kao nastavak Hantingtonove teorije Sukob civilizacija. Večiti stranac zapravo na ovaj način otkriva sukob civilizacija.

Radovi Gale Čaki sadrže snažan osećaj nepoznanice, ali izgledaju kao poznate slike iz našeg iskustva u globalnoj eri. Od nepoznanice, misterioznosti, do upoznavanja – neizbežan je rezultat razvoja ljudske istorije, jer mi konstantno spoznajemo svet oko nas, spoznajemo odnos između sebe i drugih kao suštinu ljudskih bića.

Umetnost kao globalni jezik je očigledno pogodniji od bilo kog drugog jezika da poništi međusobnu udaljenost. Gala Čaki je u procesu globalizacije. Upravo zbog njenih slika sa jakim ličnim emocijama i iskustvima, koja su drugima nepoznata, mogu vizuelno biti univerzalno prihvaćena, ističe Zhang Zikang, direktor Nacionalnog muzeja u Pekingu.

gala caki

NASTUPI

2044

U petak, 10. novembra na Brod direktno iz Bogote stiže Felipe Gordon, producent, multiinstrumentalista i DJ čije trake se poslednjih godina ističu po festivalskim i klupskim setovima.

Od jazzy momenata, čistih klavira do acid bass linija, pa sve do čvrstog house beata, slušaćete na Brodu, zajedno sa Lutonom i Šćepom.

luton scepa 2044

BREJCHA

Nakon Brejchinog uspešnog nastupa prošle godine u Beogradu na kom je skakalo preko 5000 rejvera, maskirani DJ i producent vraća se sa predstavnicima svoje prestižne izdavačke kuće Fckng Serious – Denizom Bulom i Moritzom Hofbauerom za još jedan produkcijski techno spektakl.

Borisov nastup otvoriće trodnevni EXIT Belgrade Takeover vikend i napraviti uvertiru u sjajan besani novembar.

ARTBAT 11. novembar

ARTBAT godinama unazad uživaju status apsolutnih hedlajnera na globalnoj elektronskoj sceni, a ove subote, 11. novembra, dolaze da osvoje veliku No Sleep žurku u Glavnom hangaru Luke Beograd.

U tome će im pomoći kraljevi festivalskih završnica Adana Twins i hit producent Fred Lenix, a biće to prvi nastup Artura i Batisha pred domaćom publikom nakon spektakularne završnice prošlogodišnjeg EXIT festivala, kada su punu Arenu držali na nogama do ranih jutarnjih sati.

Saznaj više:
Povezani članci: