Buro. VODIČ: Šta radimo za vikend …

27.05.2024.
RECOMMENDED

Vikend pred nama idealan je za filmofile – u Dvorani kulturnog centra održava se Španski metar – festival na kojem ćete imati priliku da pogledate nova filmska ostvarenja iz zemalja u kojima se priča na španskom, a u Domu omladine prikazuje se film Mile Turajlić. Takođe, vikend je idealan za posetu muzeja i galerija u Beogradu, pa ako ste slobodni možete da pogledate nekoliko novih izložbi ili, ako vam tokom sedmice nedostaje đuskanja i druženja sa prijateljima uz muziku, i to možete da nadoknadite u narednim danima – predlažemo koncert i DJ set koji će da vas razgale.

FILM ZA VIKEND

DKC – Španski metar – od 24. do 8. juna

SPANSKI METAR

Posredstvom Instituta Servantes u Beogradu u našu prestonicu stižu nova i zanimljiva ostvarenja, a festival je svečano otvoren 24. maja u Dvorani Kulturnog centra Beograda srpskom premijerom filma Volonterka. Filmska manifestacija 15. Španski metar biće održana u Dvorani KCB i Jugoslovenskoj kinoteci. Nakon Beograda, Španski metar seli se u Novi Sad, gde će od 5. do 8. juna publika Kulturnog centra Novi Sad moći da pogleda sva ostvarenja iz ciklusa Savremeni film.

Obavezno posetite festival za vikend, a ceo program potražite OVDE.

15 spanski metar kcb 1
LaVoluntaria Teaser RGB 69x99 capas K0A6901 6 04AL 388x550 kcb

DOK CINEMA DOB: DOSIJE LABUDOVIĆ MILE TURAJLIĆ

Nedelja, 2. jun, Dom omladine u 18 sati

Ovaj vikend bogat je filmskim dešavanjima, a ono koje ne treba da propustite je film Mile Turajlić u Domu omladine. U okviru programa javnih projekcija domaćih dokumentarnih ostvarenja DOK CINEMA DOB, koji se realizuje tokom godine u Domu omladine Beograda, u nedelju 2. juna biće prikazan dokumentarni diptih DOSIJE LABUDOVIĆ autorke Mile Turajlić.

Sa početkom u 18 časova na programu je DOSIJE LABUDOVIĆ: NESVRSTANI (dokumentarni film, 2022, 100′), a od 20.30 časova biće prikazan DOSIJE LABUDOVIĆ: FILMSKE GERILE (dokumentarni, 2022, 94′). Filmovi se prikazuju u Velikoj sali Doma omladine Beograda, a ulaz je slobodan.

Između projekcija, od 19.45 do 20.30,biće organizovan i razgovor sa sa Milom Turajlić, scenaristkinjom, rediteljkom, direktorkom fotografije i producentkinjom, sa kojom će razgovarati Jovana Nikolić, producentkinja i autorka programa DOK CINEMA DOB.

CineGuerrillas Scenes From The Labudovic Reels Still1

Dokumentarni diptih NESVRSTANI i FILMSKE GERILE (Non-Aligned & Ciné-guerrillas: Scenes from the Labudović Reels) autorke Mile Turajlić sastoji od dva dugometražna filma koji nas vode na arhivsko putovanje kroz proces stvaranja projekta Trećeg sveta. Filmovi su bazirani na do sada nikada ranije prikazanim 35mm filmskim materijalima, koje je snimio Stevan Labudović, snimatelj Filmskih novosti, koji je pratio predsednika Tita trideset godina. Prvi film u diptihu posvećen je nastanku Pokreta nesvrstanih i Samitom koji je održan u Beogradu 1961. godine, dok je drugi film uzbudljivo putovanje u arhivske materijale koje je Stevan Labudović snimio tokom tri godine alžirskog rata za nezavisnost. Svaki film stoji za sebe kao iskustvo, ali gledanjem oba – a idealna je prilika da to uradite za vikend – dobija se mnogo širi uvid u značaj filmskog materijala koja se čuva u Filmskim novostima. Svetska premijera Non-Aligned održana je na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Amsterdamu (IDFA), Ciné-guerrillas premijerno je prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu (TIFF), dok je domaća premijera diptiha održana na 28. Festivalu autorskog filma u Beogradu.

IZLOŽBE ZA VIKEND

DUCI JOVIĆ ASKEZA U GALERIJI ŠTAB, Beograd

28. maj – 07.jun 2024. godina

Otvorena izložba slika Ducija Jovića – Askeza u Galeriji Štab  

Pre nekoliko dana u Galeriji Štab, u okviru projekta, Galerija u gostima, otvorena je izložba slikara Ducija Jovića, pod nazivom Askeza u produkciji Aleksić galerije iz Kragujevca, koja ovom prilikom obeležava godišnjicu uspešnog rada i saradnje sa beogradskom galerijom. Duci Jović, izložbom Askeza predstavlja svoj najnoviji slikarski opus, u kome dominiraju minimalističke slike, te u odnosu na ranije njegove periode, izraženi su svedeni crteži, umetnik sve više redukuje formalnu strukturu slike i njene oblikovne elemente, a prilično svodi i kolorit. Na nekoliko slika umetnik uspeva da uspostavi odnos figure predstavljene jednostavnim crtežom, u duhu krokija, sa nekoliko brzih, sigurnih poteza. Sve slike na izložbi su velikog formata, na kojima su dominantni odnos crne i bele, sa ubačenim površinama žute, narandžasto-crvene, oker, kao i akcentirajući potezi plave boje.

Duci Jovic 01
Foto: Slavoljub Radojević

Vikend pred nama idealna je prilika da se upoznate sa delima Ducija Jovića.

KONCERTI ZA VIKEND

SKC Koncert studenata trombona FMU, četvrtak – 30. maj, u 19 časova, Velika sala 

Studenti sa klase Aleksandra Benčića, redovnog profesora Fakulteta Muzičke umetnosti, Nikita Karpačov, Đorđe Ćurčić, Aleksandar Pešić, Milun Mitić, uz klavirsku saradnju Melite Benčić održaće koncert u Velikoj sali SKC-a, u četvrtak 30. maja, sa početkom u 19 časova. Sviraće program: Blažević, Larson, Prior, Grondal, Šulek, Dej. Ulaz je slobodan. 

30maj trombon

DVICA – MEGALIT ŽURKA

Nakon velike Dvica Milenium žurke na kuli Gardoš, 01.06 beorađani mogu da se spreme i za osmu veliku Dvica žurku na Adi Ciganliji. Tema ovog dogadjaja su kameni spomenici Megaliti.

vodic megalit

Pored muzičkih aktivnosti i renomiranih DJ-eva, kao i do sad, na Dvica žurci vas očekuju interaktivne kreativne i zabavne radionice.Takođe Dvica ekipa u saradnji sa momcima iz BadGuyz se potrudila da ne ostanete gladni. Na Dvica Megalit žurci vas čekaju burgeri za koje ste do sada navikli da su uvek slasni do poslednjeg zalogaja. A ono što ih izvdaja od ostalih je promocija domaćih brendova pića te su spremili i specijalno Pivokratija lager pivo i Sinner džin, kao i rakiju Brđanka.

Dvica DJ ekipi se pridružuje Stefan Rončević – Runy, je rastuća regionalna house DJ zvezda. Pored toga, on je i label Boss, promoter i producent, kao i siva eminencija projekta CMOK, a poslednjih godina i zvezda kluba Tunnel iz Novog Sada.

MEGALIT ZURKA dvica vodic

Pozivamo vas da im se pridružite 01.06. na Adi kod kamenog grada

Fotografije: Promo

Saznaj više:
Povezani članci: