BURO. VODIČ: Šta gledamo, posećujemo i slušamo u danima pred nama

21.03.2024.
RECOMMENDED

FILM

DOKUMENTARNI FILM Ivana Rimljaka u Muzeju afričke umetnosti

Dugometražni dokumentarni film El Šat – nacrt za utopiju autora Ivana Ramljaka biće prikazan u petak, 22. marta u 18 časova u Muzeju afričke umetnosti u Beogradu.

El Shatt Plakat 1

Nakon projekcije, razgovor sa autorom filma vodiće Ana Knežević, kustoskinja MAU. Film je premijerno prikazan na Festivalu mediteranskog filma Split, a u Beogradu je prikazan u okviru 29. Festivala autorskog filma.

El Šat – nacrt za utopiju govori o veoma važnom delu jugoslovenske prošlosti koji je i danas deo kolektivne memorije Dalmacije, a koji pamti evakuaciju i život velikog broja Dalmatinaca u Egiptu tokom II svetskog rata. Stotine promrzlih i izgladnelih ljudi pluta na brodovima usred Mediterana bežeći od rata.

El Shatt kadar iz filma foto Promo

Scene koje u poslednje vreme viđamo na vestima – ali godina je 1944. i izbeglice beže iz Evrope u Afriku. Nakon kapitulacije Italije, a pre dolaska nemačke vojske, Tito je uz pomoć saveznika odlučio da evakuše 28.000 stanovnika Dalmacije u Egipat, gde su dve godine živeli pod šatorima usred pustinje, u svojevrsnom komunističkom model-naselju koje je trebalo da pokaže Zapadu kako će izgledati nova Jugoslavija kada se završi rat. Ovo je priča o njima.

Producent filma je Kompot iz Zagreba (Tibor Keser), dok je srpski koproducent Horopter Filmska produkcija (Iva Plemić Divjak). Film je produciran uz učešće brojnih autora i kreativnih saradnika iz Srbije. Jelena Maksimović potpisuje montažu, a Vladimir Živković dizajn i miks zvuka. Postprodukcija filma i istraživanje dela arhivskog materijala takođe su urađeni u Srbiji.

El Shatt kadar iz filma 1

Buro.Vodič Bioskop

ČELIČNA KANDŽA

Jedan od najiščekivanijih filmova 2024. godine, Čelična kandža, dirljiva je priča o porodici američkih rvača, njihovom usponu i padu šezdesetih godina. Već smo pisali o tome sa kakvim predznanjem treba da krenete u bioskop na projekciju ovog filma, koji je okupio sjajnu glumačku ekipu koju predvode Zac Efron i Jeremy Allen White.

USPAVANI PSI

Buro.Vodič preporuka za film koji ove subote ili nedelje možete da pogledate u bioskopu jeste Upsvani psi, koji je u Srbiji premijerno prikazan tokom Festa. Ovo je poslednji film reditelja Adama Kupera, a u kojem glavnu ulogu igra Oskarovac Russell Crowe. Zašto ga preporučujemo? Zato što će oduševiti ljubitelje misterioznih, kriminalističkih priča, koje bude osećaj neizvesnosti, napetosti, ali i podižu nivo adrenalina (kao većina Russellovih filmova).

KONTAKT konferencija

IZLOŽBA PERSEFONIN VRT

Osma KONTAKT konferencija Showcase i Festival kreću iz Persefoninog vrta: „Persefonin vrt – ruke čine dela“, izložba je koja otvara programsku celinu. Kao uvertira u osmu Kontakt konferenciju, showcase i festival, u Dorćol Platzu je u utorak, 19. marta, otvorena izložba slika Katarine Žutić. Budući da je priroda centralna tema i da je izložba prodajnog tipa, umetnica će deo sredstava od prodaje slika usmeriti ka Udruženju i zahvaljujući toj donaciji biće nabavljene nove sadnice za beogradske vrtiće.

Katarina Žutić do 8. aprila izlaže svoje slike u kombinovanoj tehnici u „Persefoninom vrtu“, smeštenom u Dorćol Platzu, a pripremila je i četiri prateća programa: od stručnog vođenja kroz izložbu, slikanje nara u Persefoninom vrtu, do muzičkog programa.

Buro. Vodič KONCERTI

Kontakt konferencija je platforma za jačanje kulturne infrastrukture regiona. Jedina relevantna muzička konferencija u Srbiji se organizuje od 2017. godine i svakog marta okuplja profesionalce iz kreativnih industrija i muzičkog biznisa što podrazumeva i mnogo mnogo dobrih muzičkih nastupa, koncerata, DJ setova. Buro. Vodič ovog vikenda izdvaja dva koncerta na kojima će biti, a ima ih 2 X 22, ceo program pogledajte OVDE i potražite na instagram stranici.

TURBO TRANS TURISTI

Jedan od najuzbudljivijih bendova u gradu, grupa koja non-stop eksperimentiše i kreće se suvereno od pank i postpank uticaja, preko Bajage, sve do džez i modernih alternativnih hip hop ritmova i semplova.
Nakon sjajnog koncerta u KC Grad, gde su promovisali svoj drugi album ,,Ništa nije strašno“, neumorni Turbo Trans Turisti dolaze na Kontakt konferenciju, showcase i festival u subotu 23. marta u 21h (Koncert je u Elektropioniru i ulaz je – besplatan).

NASTUP DADDY G

Ako samo jedan nastup koji predlažemo u našoj rubrici BURO. Vodič treba da posetite onda neka to bude ovaj. Direktno iz Bristola na Kontakt konferenciju, showcase i festival stiže osnivač Massive Attacka, rodonačelnik trip-hop žanra – DADDY G! Na samom otvaranju osmog Kontakta, 21. marta 2024, Daddy G će u Dorćol Platzu svojim DJ setom pokazati zašto važi za jednog od glavnih reformatora savremene muzike. Grant Marshall, kako je pravo ime Daddy G-ja, postao je simbol bristolske muzičke scene još početkom ’80-tih kao deo The Wild Bunch sound systema u kojem se i susreo sa još dva kasnija člana Massive Attacka. U istoj ekipi su bili i Robert del Naja i Andrew Vowles. Prava popkulturna istorija, koja je planetarni muzički svet okrenula naglavačke, desila se po razilasku The Wild Buncha, a kada je ova trojka (Del Naja, Vowles i Marshall) formirala Massive Attack.

Daddy G ne nastupa često, posebno ne poslednjih godina, a tek ne u našim krajevima. Zahvaljujući kolaboraciji British Council-a i Kontakta, ekskluzivni deo revijalnog muzičkog programa naše najvažnije muzičke konferencije uveličaće upravo Daddy G svojim prisustvom i setom koji će pamtiti i Beograd i region.

vodic kontakt
Ilustracija: Dejan Marić

IZLOŽBE

NADEŽDA PETROVIĆ U ČAČKU

Ako vam se ovog vikenda putuje po Srbiji, idealna prilika je da posetite Čačak (sem ako niste iz Čačka) i posetite galeriju „Nadežda Petrović“, koja je više od mesec dana domaćin izuzetne izložbe pod nazivom Nadežda – Savremenici – Sledbenici.

34.Petrovic Nadezda More
More

Ova izložba predstavlja analitičku izložbu Nadeždine umetničke raskoši, ali ujedno prikazuje i kontinuitet u diskontinuitetu stilova i pravaca kroz 150 godina, korišćenjem bogatstva iz zbirki Umetničke galerije „Nadežda Petrović“.

NADEZDA PETROVIC VENECIJA uramljena
Venecija

U memorijalnoj sobi galerije, prvi put je predstavljeno delo Nadežde Petrović, slika sa vedutom „Venecija“, dimenzija 70 cm x 50 cm, koja privlači posebnu pažnju posetilaca.  Slika je nastala 1907. godine tokom Nadeždinog studijskog boravka u Italiji, rađena je tehnikom ulje na platnu, na kojoj preovlađuju smeđi tonovi, sfumato atmosfera, uzdržaniji i umireniji gest. „Venecija“ je  jedno je od retkih dela iz njene impresionističke faze koje je uvršteno od strane Narodnog muzeja Srbije kao kulturno dobro-muzejski predmet. 

Fotografije: Instagram, Promo

Saznaj više:
Povezani članci: