Buro.Vodič za vikend dešavanja u gradu

Šta radimo, slušamo i gledamo za u danima pred nama?
30.11.2023.
RECOMMENDED

I dalje je u toku Festival autorskog filma, koji se završava sutra, a Buro.Vodič preporuka jeste da pogledate poljski film Seljani na samom zatvaranju. Ukoliko ne stižete ili u proteklih nedelju dana niste uspeli da ispratite sve filmske favorite, ne brinite, tu je FAF na bis, u toku kojeg ćete drugog i trećeg decembra, u odabranim bioskopima, moći to da uradite ili da, što da ne, obnovite gradivo. Počinje decembar, pa ukoliko želite nešto što će vas na najnežniji način uvesti u pretpraznično raspoloženje i podsetiti na važnost želja i snova, u bioskopima obavezno pogledajte Wish, i upoznajte novu Disneyjevu princezu – Ashu.

Od juče je na redovnom bioskopskom repertoaru i novi film Vladmira Perišića, Lost Country, premijerno prikazan ove godine u Kanu, potom na Sarajevo film festivalu, kao i na otvaranju Festivala autorskog filma, i to je naša obavezna preporuka. Pozorišta rade, kao i muzeji, a Buro.Vodič predlog za izložbu koju treba da posetite ovog vikenda jeste The Last Look – All Kišobran Parties, koja je posvećena 15-ogodišnjici Kišobran žurki i koja je sinoć otvorena u Art Hubu Kula u Cetinjskoj 15.

Film

Wish

U domaće bioskope konačno je stigao novi, dugoočekivani Disneyjev film Wish, kojim nas naš omiljeni animirani studio, koji ove godine slavi 100. rođendan, upoznaje sa novom princezom, Ashom. Asha je sedmaestogodišnja devojka (glas joj u američkom originalu daje brilijantna Ariana DeBose) iz Kraljevstva želja (mitsko ostrvo Rosas) u kojem već dugo vlada tama koju samo ova duboko intuitivna junakinja može osetiti. Njena osetljivost navodi je da prepozna pretnju koja dolazi od samog Kralja ostrva, koji ne vlada samo kraljevstvom, nego i željama svojih podanika.

U trenutku očaja, a iz potrebe da oslobodi svoj narod, Asha se okreće zvezdanom nebu i zamišlja snažnu želju. Na njen poziv odgovara zvezda padalica – Star. Hrabrost mlade buntovnice i magija zvezde koja pada sa neba, stvaraju onu prekopotrebnu čaroliju koju nam uvek da Disney.

Lost Country Vladimira Perišića

Srbija, 1996. godina. Tokom studentskih demonstracija protiv Miloševićevog režima, petnaestogodišnji Stefan, koga igra fantastični Jovan Ginić, prolazi kroz sopstvenu revoluciju, suočen sa činjenicom da je njegova majka, glumica Jasna Đuričić, portparolka i saučesnica korumpirane vlasti protiv koje ustaju njegovi prijatelji.

FAF na bis

Festival autorskog filma svečano se zatvara sutra, u petak, 1. decembra u 19 časova u mts Dvorani, kada će nakon dodele nagrada publika imati priliku da pogleda poljski film Seljani autorskog para DK i Hugh Welchman. A onda, za sve one koji nisu stigli da pogledaju svoje favorite sa FAF-a, kreće FAF na BIS, koji se održava u subotu i nedelju, 2. i 3. decembra u mts Dvorani, Dvorani Kulturnog centra Beograda (DKC) i Jugoslovenskoj kinoteci.

Izložbe

House in the House in the House… KC Grad, do 5. decembra

Izložba _House in the House in the House…_ predstavlja radove umetnika Aleksandra Rakezića i umetnice Ljiljane Šunjevarić koji skupa u enterijeru galerije KC Grad konstruišu dijaloški ambijent.

Na izložbi će biti  prikazana site specific instalacija monumentalnih dimenzija, radovi iz serije slika srca umetnika Aleksandra Rakezića i radovi iz ciklusa _Nezavršena kuća_ umetnice Ljiljane Šunjevarić. Postavka kreira neobičnu atmosferu u kojoj publika fluktuira između stvarnog i simuliranog, odbačenog i afirmisanog, pasivnog posmatrača i aktivnog aktera.

IMG b294e02dcb20b748fca9148a58550285 V2

Izložba House in the House in the House… je koncentrični i ciklični put čoveka savremenog doba koji se nosi sa različitim društveno – političkim krizama; put na kome se makro klima odražava i na mikro
nivou; put na kom se spoljno projektuje i na unutrašnje.

Takav mehanizam funkcionisanja pojedincu ne dopušta da realizuje svoje želje, već tu nezavršenost kompenzuje za veće i snažnije ideale i utopije. Ova izložba nudi potencijal sagledanja celina unutar i van sistema i ističe važnost otvorenosti ka novim tumačenjima odbačenih motiva i pojava.

foto Nina Ivanovic 1

Fotografija: Nina Ivanović

The Last Look – All Kišobran Parties

Kako bi se podsetili svih žurki koje su obeležile odrastanje nekoliko generacija u Beogradu Kišobran kolektiv organizuje u prostoru Art huba Kula u Cetinjskoj 15, od 30. novembara do 17. decembara 2023, jedinstvenu izložbu posvećenu 15 – ogodišnjici Kišobran žurke. Značajni deo Kišobran žurke predstavlja dizajn plakata i fotografije koje prate svaku žurku i ova izložba je posvećena upravo njima. Kuratori izložbe su Stefan Unković i Nemanja Knežević.

Tokom trajanja izložbe biće organizovano i nekoliko akustičnih svirki muzičara povezanih sa Kišobran kolektivom. Dodatne informacije o ovim svirkama biće objavljene na instagram i facebook profilima Kišobrana i Art huba Kula.

405764392 723185852661193 6752757246274069778 n

Berza ploča, Dom omladine Beograd

Nedelja, 3. decembar 2023. od 10:00 do 14:00 – Hol Amerikane

Sa tradicijom dužom od trideset godina popularna BERZA PLOČA menjala je mesto okupljanja, ali je baza kolekcionara svoje iskustvo prenosila s generacije na generaciju.

Jedna od tih lokacija bila je tokom osamdesetih i Dom omladine Beograda, koji je skoro 60 godina kultno mestu u srcu prestonice.

berza ploca decembar

Žurka

15. rođendan Kolektiva Kišobran – Klub Drugstore

Povodom petnaestogodišnjice postojanja kolektiv Kišobran organizuje i seriju žurki, a jedna od njih dešava se već ovog vikenda – velika žurka 2. decembra u svim prostorijama kluba Drugstore.

– Pored toga što je 15. rođendan Kišobrana sam po sebi veliki jubilej, događaj će biti poseban jer će ovo ujedno biti i poslednja Kišobran žurka koju organizujemo. Nakon 15 godina prijateljstva, ljubavi i dobrog zezanja, Kišobran se potpuno otvorio, a Kišobran žurka je ispunila sve svoje ciljeve, poručuju Kišbranci.

Vrata se otvaraju u 22 sata, a pored Kišobran didžejeva nastupaće i bend KOIKOI, reper Rouzi, didžejevi Feloneezy, Stevie Whisper, Phillie P, Little Lu, Sergej Krstić, kao i DJ kolektivi Disko Buvljak, Ghetto University i Urban Farming.

Dimitri J & Un Padre, Klub 20/44

Ove subote na Brodu, od 23 sata, ponovo Dimitri J i Un Padre, dvojica talentovanih DJ-eva i producenata, koji su svojim energičnim setovima stekli vernu publiku, kako u regionu, tako i šire.

Saznaj više:
Povezani članci: