GDE idemo, ŠTA gledamo i KOGA slušamo ovog vikenda

12.10.2023.
RECOMMENDED

Nekoliko DJ žurki, muzičkih festivala, nastupa i koncerata – pred nama je vikend bogat dešavanjima. Predlažemo da pogledate neku od predstava koje ste propustili u staroj pozorišnoj sezoni (Laž u Beogradskom dramskom pozorištu ili Obraćanje naciji u Ateljeu 212) dok ne krene da se zahuktava nova, obavezno vidite novi film Luca Bessona, Dogman, za koji je Caleb Landry Jones nagrađen za najboljeg glumca na Filmskom festivalu u Veneciji, kao i da posetite audio-vizuelni spektakl Illusions.

Izložba  

Mladi balkanski dizajneri: Ovde i sada

Kulturna organizacija Mikser, proizvođač nameštaja NUNC iz Slavonije (Hrvatska) i Šumarski fakultet Univerziteta u Beogradu organizuju izložbu Mladi balkanski dizajneri: OVDE I SADA, na kojoj će se predstaviti pobednici prvog kruga specijalnog izdanja regionalnog takmičenja Young Balkan Designers

Članovi žirija koji čine renomirani međunarodni i regionalni stručnjaci za dizajn, Marva Grifin, Henriet Val, Nikola Radeljković, Jelena Matić, i Maja Lalić, odabrali su 60 projekata iz 14 zemalja regiona koji će od 11. do 18. oktobra na Šumarskom fakultetu beogradskoj publici predstaviti pun potencijal regionalne kreativne scene. Odabrani radovi uspešno su odgovorili na poziv konkursa da pod sloganom Ovde i sada pruže inovativna, održiva, fleksibilna rešenja za prostore u kojima se svetovi stanovanja, rada, igre i interakcije sve više preklapaju i sve dinamičnije menjaju. 

Film  

Dogman 

Kad god se desi nesreća, Bog pošalje psa, citirajući Lamartinea, Luke Besson nas uvodi u priču o čoveku čija je sudbina obeležena traumom iz detinjstva – Douglas doživljava brutalno nasilje od strane svog oca, koji ga baca u kavez sa psima, ali oni, umesto da ga napadnu, postaju njegovi zaštitnici. Posebna veza koju razvija sa psima postaje ključna za njegovo preživljavanje i oslobađanje trauma iz prošlosti.  

Nikako nemojte da propustite ovo senzacionalno ostvarenje, koje je, u distribuciji Blitz filma, petog oktobra stiglo u domaće bioskope.

GoetheFEST filmski festival

Dvanaesto izdanje filmskog festivala GoetheFEST, u organizaciji Goethe-Instituta, održaće se u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Ovogodišnji festival održava se pod sloganom Refleksije – između percepcije i stvarnosti i prikazuje sedam savremenih nemačkih filmova koji pružaju duboku analizu aktuelnih pojava u savremenom društvu, odnosno onih koji su savremeno društvo relevantne. Čak pet filmova inspirisano je istinitim događajima. Beogradski program 12. GoetheFEST-a održava se od 12. do 15. oktobra u Kulturnom centru Beograda

Muzika

Changeover festival 2023 

Četvorodnevni multižanrovski muzički festival sa preko 50 izvođača – predstavnika nove evropske muzičke scene, održaće se na različitim lokacijama u Beogradu, a one obuhvataju klubove, kulturne centre, jedan hram, nekadašnje fabrike i druga jedinstvena mesta kao što su DIM, Dom Omladine, Drugstore, KC Grad i Guvernanta. 

Koncert

Stray Dogg, Storytelling, Kvaka 22

Sad već tradicionalan događaj u Kvaki, jesenji nastup benda Stray Dogg, koji ne samo da svira i peva svoje pesme, nego priča zabavne priče o tome kako su one nastale, demistifikujući ceo proces stvaranja. Sviraće svoje najpoznatije pesme, a na bini će se Dukatu će pridružiti i bubnjar Stray Dogga Mladen Radovanović. 

Festival bluza  

Na adresi Cetinjska 15, u klubu Bluz & Pivo, od 13. do 15. oktobra očekuje vas jazz festival Bluzika, pun odlične autorske jazz muzike sa izvođačima iz naše zemlje, ali i iz regiona. Otkrijte nove zvuke, podržite jazz scenu i doživite novo muzičko iskustvo. Evo i celog programa:

Petak, 13. oktobar
Stanković Showcase 
EJO – Ethno Jazz Orchestra 
Mikan Zlatkovich Trio (USA) 

Subota, 14. oktobar
Art Baden Quartet (USA) 
Drama Quartet 
Jelena Jovović & Shoomagnions 

Nedelja, 15. oktobar 
Ivan Radivojević Quartet 
Jure Pukl Uncle Ruthless (SL) 

Illusions, Subota. 14. oktobar, 22h

Illusions je svojevrsna odiseja između percepcije i realnosti, koja posetioce vodi na putovanje između mašte i realnosti, a sve sa ciljem da se nađu u drugoj dimenziji u kojoj su sva čula rasplamsana uz pomoć kvalitetne muzike i nesvakidašnje produkcije. Ovog puta na Illusions manifetsaciji nastupaju Colyn, Kasia, Omnya, Illusory, a sve se odigrava u najboljem prostoru za žurke u Beogradu, Hangaru Luke Beograd.

Saznaj više:
Povezani članci: